Новини компаній
17:00, 18 квітня 2023 р.

Чи можна довіряти травертину?

Новини компаній
Чи можна довіряти травертину?, фото-1

Цим питанням наші сучасники задаються досить часто. Адже травертин — лише незрілий мармур і не може похвалитися міцністю справжнього «титану». Будівельники ж минулого тисячі років тому вже використовували травертин і зводили будинки, які досі вражають своєю пишністю та величчю. Вони довго вручну шліфували камінь, щоб досягти досконалих форм знаменитих Колізею та Собору Святого Петра у Ватикані. Тож чи варто сумніватися в камені, який є проміжним станом між вапняком та мармуром? Давайте розумітися.

Недоліки травертину - вони ж його переваги

Травертин більш пористий, ніж мармур. Саме тому споживачі сумніваються у міцності каменю з великою кількістю порожнеч чи каверн. Але саме ця особливість будматеріалу визначає його найважливіші переваги:

  • Легкість. Завдяки порожнечам травертинові плити легші і ними можна обробляти різні конструкції, включаючи бетонні.
  • Міцність фіксації «мокрим способом» можлива саме через те, що будівельний розчин або клей заповнює ті самі порожнечі або каверни.
  • Стійкість до морозів. Замовники переживають, що в порожнечі травертину потрапить вода і, перетворившись на кригу, зруйнує фасад. Все відбувається навпаки. Через каверни камінь відмінно вентилюється та швидко випаровує вологу. В результаті кам'яні плити не промерзають, і будинок стоїть у цілості та безпеці сотні років.
  • Ексклюзивна естетика. Травертин подивитися за посиланням https://roof-stone.com.ua/travertin/ не так багатий кольоровими варіаціями в порівнянні з мармуром, але його білі, ніжно-бежеві та світло-сірі плити надають фасаду по-особливому благородного вигляду. А з роками камінь стає матовим та шорстким, що тільки додає травертиновому фасаду шарму.

Звичайно, травертин не зрівняється з мармуром за міцністю. Але він набагато надійніший і довговічніший, ніж будь-який інший ненатуральний фасадний матеріал, представлений на ринку. З травертиновим облицюванням будинок простоїть багато десятків років, радуючи домочадців. І не варто забувати, що травертин коштує набагато менше граніту та мармуру, які вважаються велетнями кам'яного декору.

Монтаж травертину

Розрізняють 2 основні способи:

  • «Мокрий», коли плити клеять до основи та кріплять металевими фіксаторами. Роботи можна проводити за температури від +10 до +15°C. Сам монтаж нескладний, але важливо точно дотримуватися технології і не помилитися при виборі клейового складу.
  • Укладання з використанням металевого каркасу. Цей спосіб є дорожчим, тому що для нього доводиться монтувати вентильований фасад. Але саме завдяки повітряному прошарку підвищуються звуко- та теплоізолюючі властивості фасаду в цілому.

Для додаткового утеплення фасаду можна використовувати пароізоляцію та спеціальні утеплювачі. За виконанням монтажних робіт краще звертатись до професіоналів.

Догляд за травертином

Кам'яний фасад, як правило, не потребує особливого догляду. При цьому він залишається таким же функціональним та естетичним. Але пористий травертин має особливість. Якщо камінь не оброблений, у його порожнечі потрапляє бруд і псує вигляд облицювання. Але травертинова поверхня буде мінімально пористою та тимчасово глянсовою, якщо її добре відшліфувати та відполірувати.

Травертиновий фасад можна мити водою зі шланга з використанням воскових шампунів і засобів для чищення, але обов'язково з нейтральним, тобто рівним 7, рівнем pH.Так що травертин, швидше, «молодий, але доступний мармур», який заслуговує на довіру.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,92
40,00
EUR
43,20
43,26
PLN
10,05
10,08
Останні новини
Оголошення
live comments feed...