• Головна
  • Вибір правильного ножа Сантоку: матеріали, ручки та кут заточування
Новини компаній
14:43, 11 квітня 2023 р.

Вибір правильного ножа Сантоку: матеріали, ручки та кут заточування

Новини компаній

Ніж сантоку – це універсальний і, останнім часом, дуже популярний кухонний ніж, який прийшов до нас з японської кухні. Якщо ви хочете придбати дійно гарний ніж сантоку, необхідно врахувати кілька факторів, що мають вплив на його якість та зручність використання. У цій статті ми обговоримо матеріали, рукояті та заточування, та ще деякі інші моменти, які варто враховувати при виборі ножа сантоку.

0KgGT05wafLMAX0ElZK_m9BjaEBBJa3FkB0GwHKS2e79ZhPNJId5kMVKaLCROYLaq1V0XUh7u6rKCb49DjyWBgZl5LGi80BmY04eUSMql41PKuwtrwc878-y7Y1dpViRdMQrsQBENlAOxDJQ5GzGtA

Матеріали

Матеріали, які використовуються для виготовлення леза ножа сантоку, є важливою умовою при його виборі. В наш час лезо ножа може бути виготовлено з самих різних матеріалів, включаючи різні сорти нержавіючої сталі, вуглецеву сталь, кераміку та навіть титанові сплави.

Нержавіюча сталь є найпоширенішим матеріалом для лез кухонних ножів. Він простий в обслуговуванні, стійкий до іржі та корозії, довговічний. Однак він може не так добре тримати гостроту ріжучої кромки, як вуглецева сталь чи кераміка. Але й точаться такі ножі зазвичай легко. Саме тому кухонні ножі з якісної нержавіючої сталі є оптимальними для щоденного використання на домашній кухні.

Вуглецева сталь – ще один популярний варіант матеріала для леза ножа сантоку. Він відомий своєю здатністю довго тримати госторту заточування, що робить його ідеальним для точного та акуратного різання. Однак вуглецева сталь більш схильна до іржі та корозії, тому потребує більшого обслуговування та уваги, чим нержавіюча сталь. Саме тому ножі з вуглецевої сталі частіш за все обирають профі.

Керамічні клинки довго залишаються гострими та зовсім не бояться гострими. Головне чого вони бояться – падіння та удари, від яких кераміка може просто розколотись. Можливо, з часом, хіміками та технологами буде вирішено і цю проблему. Але зараз треба завжди мати її на увазі.

Що до титанових клинків, то вони все ще є чимось екзотичним та дуже дорогим. Мало людей навіть чули про них. Ще меншій кількості пощастило потримати їх у власних руках.

Рукояті

Рукоять ножа сантоку є ще одним важливим фактором, який слід враховувати. Вона повинна бути зручною для утримання, забезпечувати надійний хват і бути достатньо міцною, щоб витримувати регулярне використання.

Рукояті можуть бути виготовлені з різних матеріалів, включаючи дерево, пластик і метал. 

Дерев’яні ручки є найбільш традиційними і можуть бути дуже приємними на вигляд та дотик, але вони вимагають більше догляду, ніж інші матеріали. А ще ви маєте бути впевнені у якості оброблення деревини, що використана у рукояті вашого ножа. Недостатньо просочена пластиікатором чи погано вкрита лаком рукоять довго точно не протримається. На жаль, дешевих ножі з погано зробленими дерев’яними рукоятями продається багато. Будьте уважні!

Пластикові рукояті довговічні, їх легко чистити, але деякі з них можуть не забезпечувати надійне зчеплення з долонею. 

Металеві ручки міцні та стильні, але можуть ставати слизькими від вологи.

Вибираючи ручку, важливо враховувати форму і розмір саме вашої руки. Ручка повинна зручно лежати саме в вашій руці. Викликати відчуття впевненості та комфорту. саме цьому перед купівлею дуже важливо не тільки подивитись на ніж, але й потримати його.

Заточування

Кут заточування ножа сантоку є ще одним важливим фактором, який слід враховувати. Кут заточування леза визначає, наскільки добре буде різати ніж, як довго він залишиться гострим та наскільки важко його буде пошкодити.

Найбільш поширені кути заточування ножів сантоку від 10 до 15 градусів. Менший кут - гостріше лезо, яке буде краще різати, але потребує більшого догляду. Удари по столу та твердим кісткам таке лезо не любить. Більший кут заточування – міцніше леза, яке, на жаль, може бути не таким гострим.

Якщо вам потрібен ніж, гострий як бритва, найкращим буде заточити ніж на менший кут. Якщо вам потрібен ніж, для важкої роботи (наприклад, рубання великих шматків м’яса чи твердих овочів), більший кут заточування може бути більш доцільним.

Підсумки

Вибір правильного ножа сантоку може здаватись не такою вже й  простою справою, але, якщо приділити увагу матеріалам, ручкояті та куту заточування, ви можете вибрати ніж, який відповідає вашим потребам. Шукайте лезо, виготовлене з матеріалу, який відповідає вашим вподобанням щодо обслуговування, рукоять, яка зручно лежить у вашій руці, і кут заточування, який відповідає вашим потребам у різанні. Враховуючи ці фактори, ви зможете знайти ідеальний ніж сантоку для своєї кухні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,83
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...