• Головна
  • Якою була різдвяна шопка у Львові останні роки: еволюція святкового вертепу у фото
17:31, 27 грудня 2022 р.
Надійне джерело

Якою була різдвяна шопка у Львові останні роки: еволюція святкового вертепу у фото

Як змінювалася різдвяна шопка у Львові за останні роки.

Львів завжди святкував Різдво по-особливому. Людний ярмарок, ковзанка, урочисте встановлення Дідуха, масові колядки та щедрівки, конкурс звіздарів та, звичайно ж, встановлення традиційної Різдвяної шопки. Дотримання вікових традицій перетворювало Львів на справжній осередок української культури та спадщини. Щороку сюди приїжджали туристи з усіх куточків країни, аби стати частиною цього свята.

З початку повномасштабного вторгнення Львів перетворився з культурної у гуманітарну столицю України. Тепер місто Лева стало прихистком для тисяч українських біженців. Попри постійні повітряні тривоги у Львові вирішили не зраджувати традиції та встановили ялинку поблизу Оперного театру і Різдвяну шопку. Таким чином у мерії вирішили показати незламність та нескореність української нації.

У матеріалі журналістка 032.ua вирішила розповісти нашим читачам, як змінювалася Різдвяна шопка у Львові за останні роки.

Історія Різдвяної Шопки

Різдвяна Шопка - різновид вертепу, переважно макет, що зображає вифлеємську стайню, в ніч Різдва Христового.

За легендою, традиція встановлювати різдвяні шопки започаткував святий Франциск Ассізький. Першу шопку він підготував із благословення папи Гонорія ІІІ у містечку Греччо в Італії 1223 року, щоб перенести акцент у святкуванні Різдва Христового зі світського матеріалізму та подарунків на поклоніння Ісусу.

Уже через 100 років різдвяні шопки встановлювали у всіх італійських церквах; з Італії цю традицію перенесли й на всю Європу, а звідти — в країни Північної Америки. В Україні шопки набули популярності передовсім у західних областях, де традиції їх встановлення успадкувалися від багаторічної приналежності до Польщі.

2011 рік - “бідненька” Шопка

У 2011 році Різдвяну шопку у Львові встановили 22 грудня. Святковий вертеп з’явився біля головного входу у львівську Ратушу. Того року у макеті були фігурки трьох царів, чотирьох пастухів, Діви Марії, Ісуса, корови та віслюка. У 2011 році в шопці не було сіна та підсвітлення, очевидці називали її дещо “бідненькою”.

2012 рік - “Жива” Шопка

У 2012 році у Львові виріши встановили живу Різдвяну Шопку. Тобто замість дерев’яних фігурок у вертепі були живі персонажі різдвяного дійства та справжні тварини.

Така шопка у Львові працювала впродовж 3 днів біля статуї Діани. В ній можна було зустріти Йосипа та Марію, трьох Царів, ангела і пастушків з вівцями, волами та осликом.

Жива Шопка у Львові у 2012 - 2013, Фото - з відкритого доступу

Жива Шопка у Львові у 2012 - 2013, Фото - з відкритого доступу

2013 - традиційна Шопка

Шопка у 2013 році у Львові була такою ж самою, як і у 2011 році. Її становили у січні 2014 року. У вертепі були традиційні фігурки Діви Марії, Ісуса, трьох царів, чотирьох пастухів, корови та віслюка.

Різдвяяна Шопка у Львові у 2013 році, Фото - з відкритого доступу

Різдвяяна Шопка у Львові у 2013 році, Фото - з відкритого доступу

Окрім цього Різдвяні шопки встановлявали і у львівських храмах. Декілька з них ви можете побачити на фото нижче. 1 фото - це Різдвяна Шопка, що була встановвлена на площі Катедральній, 1 (Архикатедральна базиліка Успіння Пресвятої Діви Марії). Друге фото - це шопка у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла. 3 фото - Різдвяна Шопка у Храмі святого Архистратига Михаїла (вул. В. Винниченка, 22).

2014 - Розмальована Шопка

У 2014 році Різдвяна шопка у Львові була встановлена поблизу Оперного театру біля головної ялинки. Вона була дещо особливою, адже розмалювати дерев’яні фігурки в ній запросили всіх охочих львів’ян. Відомі місцеві художники проводили майстер-класи.

Розмалювали святковий вертеп вже 5 січня 2015 року, а 6 січня відбулося урочисте освячення Шопки.

Окрім цього поблизу львівської Ратуші вже з’явилася традиційна Різдвяна Шопка, яку встановлювали у попередні роки.

2015 - Нова Шопка

У 2015 році знову поблизу Ратуші у Львові встановили вже нову Різдвяну Шопку. Там вона з’явилася 22 грудня та стояла до середини січня 2016 року. Ввечері вертеп був підсвічений ілюмінацією. Скульптури нової шопки вирізав з тополі майстер Антон Лубій.

Того року з оздобленям шопки майсту допомагали усі охочі діти, також до розмальовування скульптур долучилися і учні дитячої художньої майстерні «Дідова борода». Шопку цього майстра встановлюють у Львові до сьогодні.

Різдвяна шопка у Львові у 2015 році, Фото - з відкритого доступу

Різдвяна шопка у Львові у 2015 році, Фото - з відкритого доступу

2016 - традиційна Шопка з тополі

У 2016 році Різдвяна Шопка нічим не відрізняється від минулорічної. Вона складалася з фігур новонародженого Ісуса, Марії, Йосипа та царів. Над фігурами біблійних персонажів, висота яких сягає близько двох метрів, працював львівський скульптор Антон Лубій. Він їх вирізав із величезних колод тополі.

Різдвяна Шопка у Львові у 2016 році, Фото - з відкритого доступу

Різдвяна Шопка у Львові у 2016 році, Фото - з відкритого доступу

2017 - Пограбована Шопка

На початку 2017 року, 7 січня, у Львові на площі Ринок з’явилася жива шопка. Така шопка у місті Лева з’являється не вперше. Традиція, де вертеп оживає дуже сподобалася львів’янам та гостям міста. Того року у вертепі були задіяні ослик та овечки, яких на вечір відвозили додому.

Традиційну шопку у 2017 році встановили поблизу Ратуші у середині грудня. Це та шопка, що була і в минулих роках. Однак у 2017 році з неї викрали дерев’яну фігурку Ісуса. Грабіжника знайшли за допомогою камер відеоспостереження, фігурку він заховав у одному із під’їздів.

Львівську Шопку пограбували у 2017, Фото - з відкритого доступу

Львівську Шопку пограбували у 2017, Фото - з відкритого доступу

2018 - урочиста Шопка

У 2018 році на площі Ринок знову встановили традиційну інтерактивну шопку, яку зробили ще у 2015 році. Вона стояла у центрі Львова до Водохреща. Відкриття шопки було урочистим, під колядки хору “Гомін”.

2019 - Шопка з ангеликами

У 2019 році Різдвяна Шопка дещо змінилася. Усі традиційні фігурки залишилися, однак на даху Шопки з’явилися три ангели, які символізували благу звістку. Фігурки зробив вже відомий скульптор Антон Лубій. Він щороку долучається до встановлення святкового вертепу та підмальовує фігурки.

До урочистого відкриття шопки долучилися артисти муніципального хору «Гомін» та театру «Слово і голос».

Різдвяна Шопка у Львові у 2019 році, Фото - ЛМР

Різдвяна Шопка у Львові у 2019 році, Фото - ЛМР

2020 - інтерактивна шопка

У 2020 році Різдвяна Шопка залишилася традиційною. Жодних нових фігур не додавали. Урочисте відкриття відбулося під колядки та українські пісні. На відкритті був і сам автор, який розповів, що шопка є інтерактивною, туди можуть заходити усі охочі та фотографуватися.

У 2021 році також відбулося урочисте відкриття Різдвяної Шопки. Фото ви можете побачити нижче.

Різдвяна Шопка у Львові у 2021 році, Фото - 032

Різдвяна Шопка у Львові у 2021 році, Фото - 032

2022 - війна та Шопка

Попри війну у Львові таки вирішили зберегти традицію та встановити Різдвяну Шопку. З нагоди її відкриття хористи з Львівського муніципального чоловічого хору "Гомін" та музичної школи №8 заспівали декілька колядок. Шопка підвітлена ілюмінацією та досі залишається інтерактивною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#різдвяна_шопка_львів #шопка_у_львові #новини_львів #новини_львова #шопки_львів #якою_були_шопки_львів #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,92
39,98
EUR
43,15
43,26
PLN
10,02
10,07
Оголошення
live comments feed...