• Головна
  • У Львові немає збільшення кількості захворілих на туберкульоз
09:51, 19 липня 2013 р.

У Львові немає збільшення кількості захворілих на туберкульоз

У Львові нема збільшення кількості захворілих на туберкульоз. Показники ново виявлених захворілих є на рівні минулого року. Про це під час прес-конференції повідомив начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

«В нас нема збільшення кількості захворілих на туберкульоз. Цього року хворих на туберкульоз зареєстровано 193 нових випадки (212 - минулого року). З них 173 – це туберкульоз легень (176 – минулого року). Тобто, захворюваність не збільшується і, порівняно з ситуацією в Україні, не є високою. Але тим не менше це є привід працювати далі.Але ця хвороба є підступною, тому слід стежити за своїм здоров’ям, щоб запобігти хворобі, щоб не було потреби в тривалому і дороговартісному лікуванні», - наголосив начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

 «Для діагностики туберкульозу проводять рентгенологічне обстеження органів грудної клітки, аналіз мокротиння, а дітям пробу Манту. Відвідайте свою поліклініку, пройдіть нескладні обстеження, врятуйтеся від лиха», - закликає головний позаштатний спеціаліст управління  охорони здоров’я із фтизіатрії Роман Вереснюк.

 

Інформаційна довідка

Туберкульоз

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу (паличка Коха). Унікальність цього збудника у тому, що він є стійким до навколишнього середовища. Паличка Коха тривалий час зберігається у навколишньому середовищі: у пилу, грунті, снігу, льоді. Відомі випадки, коли у єгипетських муміях, в яких були ознаки туберкульозу кісток, виділяли живу паличку Коха.

Зараження туберкульозом відбувається при вдиханні повітря в закритих приміщеннях, які погано провітрюються, де перебуває або перебувала хвора на відкриту форму туберкульозом людина, у громадському транспорті, в магазині, кінотеатрах, та будь-яких громадських приміщеннях з великим скупченням людей. Збудник легко потрапляє в організм людини, проте, частіше не викликає захворювання, а вступає в «мирні» відносини з імунною системою організму. Лише у 10% осіб, які інфікувалися паличкою Коха, розвивається захворювання.

Хто ці люди? Це насамперед особи з ослабленою імунною системою на фоні ВІЛ-інфекції, хворі цукровим діабетом, пацієнти які повинні приймати препарати, що пригнічують імунну систему (лікування онкологічних, ревматичних захворювань). Крім зазначених категорій осіб на туберкульоз, ймовірно, можуть захворіти особи, в яких імунна система зазнала ослаблення через надмірне перевантаження і виснаження організму. Такі стани бувають при перевтомі, надмірній праці і постійних стресових ситуаціях, поганому харчуванні (у тому числі виснажливих гіпокалорійних дієтах), зловживанні алкоголем, тютюном тощо.

Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. Коли ступінь ураження організму набуває значних розмірів, людина починає відчувати нездужання і в неї спостерігається: кашель, що триває понад 2-3 тижні; рясне потовиділення вночі; слабкість; безпричинна втрата ваги; підвищення температури до 37 і більше градусів без видимої причини, що триває понад тиждень.

При наявності хоча б декількох з перерахованих симптомів пацієнт повинен звернутись до сімейного лікаря за місцем проживання для обстеження на туберкульоз.

Якщо у людини туберкульоз виявили при профілактичному рентгенологічному обстеженні і в пацієнта немає ознак захворювання, це не означає, що він не хворий. Цій людині пощастило, що захворювання виявили на ранній стадії, коли ураження легень є невеликим і не впливає на загальний стан організму. Якщо б не профілактичне обстеження захворювання продовжувало б розвиватись, уражало більшу ділянку легень, що незабаром проявилось би  кашлем та іншими симптомами.

Правильно поставлений діагноз - це запорука успішного одужання і попередження непотрібних помилок. Допоможіть лікарю в короткі терміни провести потрібні дослідження для того, щоб бути впевненому у діагнозі. Туберкульоз – виліковний.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...