• Головна
  • Найкоротші вулиці Львова: історія та де розташовані
17:15, 24 січня 2022 р.
Надійне джерело

Найкоротші вулиці Львова: історія та де розташовані

У рамках спецпроєкту "ТОП від 032.ua" пропонуємо переглянути добірку вулиць, які є одними із найкоротших у місті.

У Львові налічується низка вулиць. Навіть не всі місцеві знають про те, які з них є найдовшими та найкоротшими. Відтак, кореспондентка 032.ua створила добірку вулиць, які є одними з найменших у місті Лева та пропонує дізнатися, де вони розташовані. Зокрема, серед них вулиці від 30 до 125 метрів. 

Вулиця Біляшівського, 30 метрів

У Шевченківському районі Львова розташована найкоротша вулиця міста - Біляшівського. Вона сполучає вулицю Янки Купали з вулицями Дашкевича та Ткацькою. У довжину вона становить 30 метрів. 

Назву вулиця неодноразово змінювали. Спочатку, у 1933 році, вона отримала назву Королівська бічна, із 1934 року - частина вулиці Усарської. Під час німецької окупації мала назву Гузаренґассе. У липні 1944 року повернули попередню назву вулиці - Усарська, а через два роки вона була перейменована на Волочаєвську.

Сучасну назву отримала у 1991 році. Її назвали на честь академіка Миколи Біляшівського.  Західну частину вулиці займають дві двоповерхові кам'яниці. 

Вулиця Біляшівського, Фото: uk.wikipedia.org

Вулиця Біляшівського, Фото: uk.wikipedia.org

Вулиця Архівна, 40 метрів

Ще одна із найкоротших вулиць міста - Архівна, яка розташована у центральній частині міста. Пролягає від вулиці Братів Рогатинців до Валової вулиці. Вона відома як вулиця із багатьма назвами, адже з 2006 року проводиться фестиваль незалежного кіно "Кінолев", де серед видатних кінорежисерів обирають патрона фестивалю, і вулицю Архівну "називають" на честь цього режисера. Ця колекція назв поповнюється. 

До цієї вулиці не приписано жодного будинку, уся забудова належить до сусідніх вулиць. Сама вулиця відома з кінця XVIII століття під назвами Бернардинська вища та Бернардинська поперечна. Із 1993 року виникла сучасна назва, пов'язана з Державним архівом Львівської області, розташованим в будівлі колишнього монастиря Бернардинів.

Вулиця Болгарська, 55 метрів

Біля Парку культури у Львові розташована вулиця Болгарська, яка становить 55 метрів та є однією з найкоротших. Вона виникла на початку XX століття, назву отримала у 1913 році. Під час німецької окупації називалася Булґаренштрассе. 

Житлова забудова вулиці складається з двох будинків. Під номером 4 розташована будівля адміністрації парку та стадіон "Юність".

Вулиця Болгарська, Фото: uk.wikipedia.org

Вулиця Болгарська, Фото: uk.wikipedia.org

Площа Вічева, 61 метр

У центрі Львова також розташована найменша площа міста - Вічева, довжина якої становить 61 метр. Її можна знайти між вулицями Лесі Українки, Театральною та Низький замок. Сучасна назва виникла із 1990 року. Тоді на площу перемістився імпровізований мистецький ринок "Вернісаж". 

У наш час були навіть спроби знести "Вернісаж", однак це викликало протести у громадян і знесення вдалося уникнути. Наразі там діє відомий стихійний ринок, який користується популярністю, особливо - у туристів. 

Митецький вернісаж на площі Вічевій, Фото: uk.wikipedia.org

Митецький вернісаж на площі Вічевій, Фото: uk.wikipedia.org

Вулиця Беринди, 75 метрів

Вулиця Памви Беринди розташована в історичному центрі міста та сполучає вулицю Театральну з проспектом Свободи. Її довжина - 75 метрів. Ця невелика вулиця має тривалу історію. 

Спочатку вона була безіменним провулком, який впирався у міський мур. Лише наприкінці XVIII століття мури знесли, а вулиця стала наскрізною і на початку XIX століття отримала назву Вузька. У 1829 році - це була вулиця Біля Віденської кав'ярні, на честь кав'ярні, яку заснували на розі із сучасним проспектом Свободи.

У 1871 році вулиця отримала назву на честь Яна Кілінського - одного з керівників польського визвольного повстання 1794 року. За часів німецької окупації вулиця мала назву Геллерштрассе. Згодом повернули довоєнну назву - вулиця Кілінського.

Із 1992 року з'явилася сучасна назва на честь галицького письменника, мовознавця, лексикографа XVI - XVII століть Памво Беринди. 

Вулиця Беринди, Фото: uk.wikipedia.org

Вулиця Беринди, Фото: uk.wikipedia.org

Вулиця Миклухо-Маклая, 75 метрів

75-метрова вулиця Миклухо-Маклая простягається у Личаківському районі та з'єднує вулицю Лисенка із Гуцульською. При цьому, вона немає власних номерів будинків. Попередні назви вулиці - Сліпа, Коротка, Бічна стрілецька, Сави.

У 1946 році вулицю назвали на честь Миклухо-Маклая Миколи Миколайовича. Ця назва існує і до сьогодні. 

Вулиця Миклухо-Маклая, Фото: mapio.net

Вулиця Миклухо-Маклая, Фото: mapio.net

Вулиця Корнякта, 88 метрів

Невелика вулиця у центрі міста - Корнякта, яка у довжину сягає 88 метрів. Розташована з південного боку Преображенської церкви та сполучає вулиці Краківську та Театральну. 

У 1703 - 1783 роках на цьому місці розташовувався львівський монастир тринітарів, що закрили під час касаційних реформ австрійського уряду. Однак згодом, за розпорядженням цісаря Йосифа ІІ, в колишньому монастирі відкрили університет. 

Вулиця Корнякта, Фото: galnet.fm

Вулиця Корнякта, Фото: galnet.fm

Вулиця Гулака-Артемовського, 105 метрів

У Личаківському районі міста розташована вулиця Гулака-Артемовського, що сполучає вулиці Левицького та Кльоновича. Її довжина становить 105 метрів.

Проклали та заселили вулицю наприкінці XIX століття. Перша назва виникла у 1895 році, вона була на честь польського письменника, громадського діяча Зиґмунта Мілковського. Сучасну назву вулиця отримала у 1946 році на честь українського композитора, оперного співака Семена Гулака-Артемовського.

Вулиця Гулака-Артемовського, Фото: 032.ua

Вулиця Гулака-Артемовського, Фото: 032.ua

Вулиця Ференца Ліста, 125 метрів

У центральній частині Львова розташована ще одна із найкоротших вулиць міста - Ференца Ліста, яка становить 125 метрів. Вона сполучає вулиці Миколи Вороного та Коперника. 

Відома вулиця з XVIII століття під назвою Ковальська. У 1871 році отримала назву на честь польського вченого-мовознавця - Лінде. Із листопада 1941 року по липень 1944 року мала назву Бухенґассе, а згодом це була вулиця Руднєва. Сучасну назву вулиця отримала у 1991 році на честь угорського композитора Ференца Ліста. 

Вулиця Ференца Ліста, Фото: wikimapia.org

Вулиця Ференца Ліста, Фото: wikimapia.org

Читайте також: Таємниці Івана Федоровича: як львівʼянин навчив Україну та Московію друкувати книги

Фото на головній: 032.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #вулиці #Львівщина #новини
Високі оцінки користувачів за Стиль викладу
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,76
39,82
EUR
42,75
42,78
PLN
9,82
9,87
Оголошення
live comments feed...