• Головна
  • Перший львівський хмарочос та визначний пам'ятник: історія площі Міцкевича, - ФОТО
18:11, 23 листопада 2021 р.
Надійне джерело

Перший львівський хмарочос та визначний пам'ятник: історія площі Міцкевича, - ФОТО

У рамках спецпроєкту "Історія старого Львова" кореспондентка 032.ua пропонує дізнатися про одну із центральних площ міста - площу Міцкевича. 

Площа Міцкевича розташована у центрі Львова. Вона має тривалу історію та відома завдяки низці цікавих будівель і знаковому пам'ятнику польському поетові Міцкевичу. Саме біля нього часто фотографуються на згадку туристи. Розповідаємо детальніше, як виникла площа, її назва, про її споруди, а також пропонуємо переглянути архівні та сучасні світлини площі. 

Як виникла площа Міцкевича та її назва 

На території сучасної площі Міцкевича у період Речі Посполитої були фортифікаційні споруди. Австрійська влада знесла ці укріплення у кінці XVIII століття, а з початку XIX століття площу розпочали забудовувати.

У 1840 році територію, де розташована площа, осушили через річку Полтву, що там протікала, облаштували два мости. Тоді так сформували площу Фердінада, яку назвали на честь австрійського намісника Фердинанда д'Есте. 

Літографія Карла Ауера “Нижні Вали” (тепер просп. Свободи), Фото: photo-lviv.in.ua

Літографія Карла Ауера “Нижні Вали” (тепер просп. Свободи), Фото: photo-lviv.in.ua

У 1851 році на площі встановили арка. Це пов'язано з візитом імператора Австрійської імперії, до якої і належав Львів, Франца Йосифа. Вершину арки увінчали латинським написом, що перекладався як "Спільними зусиллями". Зверху майоріли прапори імперії, а по обидва боки від арочного проїзду поставили лицарів.

Через десять років площу прикрасили мармуровою фігурою Діви Марії. Згодом ця територія розпочала називатися площею Марійською або Мар'яцькою. Однак фігуру у 1904 році перенесли із центру площі та встановили біля сучасного проспекту Свободи. Це зробили через будівництво пам'ятника Адамові Міцкевичу. У зв'язку з цією подією виник навіть вислів:  "Посунься, Матір Божа, бо Міцкевич іде!". 

Марійська площа, Фото: uma.lvivcenter.org

Марійська площа, Фото: uma.lvivcenter.org

У 1904 році в центрі площі замісить фігури Діви Марії встановили пам'ятник Адамові Міцкевичу роботи скульптора Антона Попеля. Завдяки цього пам'ятнику площа і отримала свою сучасну назву. 

Про пам'ятник Міцкевичу  

Пам'ятник польському поетові Адамові Міцкевичу височить у центрі площі. Ідея побудови його просувалась польською громадськістю Львова одразу після смерті поета (1855 рік), але реалізована була пізніше. 

Пам'ятник відкрили понад 100 років тому - у 1904 році. Він досі залишається одним із найкрасивіших у місті. Питання зовнішнього вигляду споруди викликало чимало дискусій серед львівських художників, скульпторів та архітекторів. У результаті ухвалили рішення, що основою монументу буде колона, адже завдяки цьому пам'ятник вирізнятиметься від інших у місті. 

Побудували та встановили пам'ятник, що становить у висоту 21 метр. До колони прикріплена сама фігура Міцкевича, яка понад 3 метри, а також фігура крилатого генія, що вручає поетові ліру. Завершує скульптуру "палаючий" ліхтар. На постаменті попереду можна побачити підпис "Adam Mickiewicz", а позаду - великий бронзовий картуш із гербами Литви і Польщі. До пам'ятника з двох боків підводять широкі сходи. 

Окрім пам'ятника, на площі Міцкевича можна побачити ще низку визначних цікавих споруд зі своєю історією. Далі розповідаємо про них детальніше. 

Будинок, де розташований один із найстаріших готелів міста

На площі Міцкевича, 1 у 1793 році був заїжджий двір "Під трьома гаками". Згодом будівлю заїжджого двору знесли і у 1812 році на цьому місці створили готель з двома в'їзними брамами від площі та великим садом. Через парку років цей готель купив Жорж Гоффман і у середині XIX століття готель отримав нову назву на честь свого власника - "Жорж".

У 1899 році існуючу будівлю знесли, а у 1901 році побудували нову будівлю готелю. Тоді замовлення виконала відома віденська спілка архітекторів Германа Гельмера і Фердинанда Фельнера (автори проекту Одеського оперного театру). 

За радянських часів готель мав назву "Інтурист". У 1995 році після капітального ремонту та проведення масштабних реставраційних робіт готелю була повернена історична назва - "Жорж", яка існує і до сьогодні. 

Споруда на площі Міцкевича, 4

На площі Міцкевича, 4 можна побачити вишукану споруду. Раніше там діяв готель "Європейський". Будинок був перебудований у 1930-ті роки. У 50-х - 80-х роках XX століття там був готель "Україна".

У 2006 році на місці готелю звели споруду філії державного "Укрексімбанку". Архітектори - Олександр Думчев, Тетяна Гнезділова, Лідія Горницька. Ось такий вигляд має сучасна будівля: 

Споруда, де був колишній пасаж "Марійська галерея"

На площі Міцкевича, 5 під час німецької окупації був пасаж "Марійська галерея". Згодом провели реконструкцію та у 1964 році діяв дитячий магазин. У 1995 магазин - "Роксоляна", згодом перейменований на "Пасаж". Поблизу цього ж місця за дворами будинків до другої світової війни був розташований відомий також "Пасаж Міколяша", у якому були представлені магазини всесвітньо відомих компаній, кінотеатри, кав'ярні, ресторації.

Площа Міцкевича, Фото: 032.ua

Площа Міцкевича, Фото: 032.ua

Перший львівський хмарочос

На площі Міцкевича, 8 розташований перший львівський хмарочос - будинок місцевого бізнесмена Йона Шпрехера. Його доручили спроєктувати та спорудити архітекторуФейвлу Каслеру на місці аварійної кам'яниці. Повністю завершили будівництво у 1921 році. Будівля налічувала шість поверхів і завершувалася великим мансардним дахом. Це був перший львівський будинок, обладнаний двома швидкісними електричними ліфтами.

На початку 1922 року будинок здавали в оренду різним установам. Переважну більшість приміщень займали офіси французького нафтового концерну, а на нижньому поверсі містилися крамниці і аптека. Наразі нижній поверх також зданий під комерцію. 

Площа Міцкевича, 8, Фото: 032.ua

Площа Міцкевича, 8, Фото: 032.ua

Читайте також: Львівʼяни, які змінили світ: як онук рабина став засновником ісламської держави

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #площа_Міцкевича #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua започаткувала новий спецпроєкт "Історія старого Львова". Розповідаємо про розвиток районів міста, парків, історію площ, будівель. Ви зможете переглянути раритетні світлини та дізнатися більше про місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...