• Головна
  • Хто розв'язує в країні гонку озброєнь
Тема для обговорення
09:00, 2 червня 2013 р.

Хто розв'язує в країні гонку озброєнь

Тема для обговорення

Схоже, в Україні хтось дуже хоче розв'язати справжню "гонку озброєнь". І при цьому нікого не хвилює, що вільний продаж зброї, якИЙ лобіює саме Міністерство внутрішніх справ, може дати початок такої бойні, контролювати яку не зможуть ні міліція, ні СБУ - ніхто.

Останні два тижні в суспільстві активно обговорюється законопроект, ініційований МВС і попередньо схвалений Кабміном, про вільний продаж зброї.

Проект передбачає, що дозвіл на придбання травматичної зброї можуть отримати всі бажаючі після досягнення 18 років, а нарізної мисливської зброї - після 21 року. Право дозволяти чи відмовляти у видачі такої зброї пропонується делегувати МВС. Підставами для відмови можуть бути, зокрема, вирок суду про позбавлення волі, відсутність реєстрації за місцем проживання, непогашена судимість, відсутність довідки про стан здоров'я, необхідних умов для зберігання зброї та довідки про вивчення матеріальної частини зброї та правил поводження з нею. Ось, власне, і все. Плати приблизно 1000 грн. - і користуйся.
Треба сказати, що це вже далеко не перша спроба розв'язати "гонку озброєнь" в Україні. Схвалений законопроект розроблений на основі проекту закону "Про обіг зброї невійськового призначення", розробленого депутатами Верховної Ради ще в лютому 2008 року. У 2010 році законопроект був прийнятий у першому читанні, однак далі справа не пішла.

Тепер, схоже, за "зброю" взялися грунтовно. На жаль, спроби ЗМІ вийти на імена конкретних зацікавлених осіб поки ні до чого не приводять. Ці темні конячки залишаються в тіні. Тим не менш, сфери зацікавленості визначаються досить легко. У першу чергу, вільний продаж зброї вигідний його торговцям. Сьогодні їм доводиться ризикувати, реалізуючи левову частину свого товару нелегально, через Інтернет і підпільні точки продажу. Прийняття такого закону суттєво спростить їм життя і допоможе значно збільшити обсяги виручки.

Є і ще одна субстанція, яка в кінцевому підсумку заробить на зброї - наше шановне держава. Адже 1000 грн в казну з кожного збройного носа - в масштабах країни може обернутися мільйонами. Та й чого гріха таїти. Сьогодні чималі гроші від продажу стволів йдуть "наліво" в результаті нелегальних продажів. А так хочеться, щоб йшли "направо". Українським казначеям нині вже соромитися не доводиться у виборі засобів для заробітку - бюджет тріщить по швах. І тут не до церемоній.

Зароблять на цьому і окремі співробітники МВС, адже як відомо, в нашій країні право дозволяти автоматично тягне за собою можливість отримувати нелегальний доход. До речі,  деякі з них не гребують кривавим заробітком вже зараз. У квітні на своїй сторінці у Facebook колишній заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль повідомив,  що:. «Прокуратура затримала слідчого одного з райвідділів ГУМВС в Донецькій області, який протягом 2012-2013 займався продажем зброї. Вилучені пістолет-кулемет Калашникова іноземного виробництва, пістолет ТТ, гранати Ф-1, боєприпаси для різних видів зброї. І ці люди нас охороняють ... »

Сьогодні офіційно в правоохоронних органах інновацію свого міністерства намагаються не коментувати - люди там підлеглі уставу, а тому на особисту думку вголос права не мають. Уповноважені від МВС спікери переконують українців: вогнепальну зброю треба дозволяти, тому що вона залишає такі унікальні сліди, за якими знайти злочинця не складає ніяких труднощів. Чого не скажеш про травматику. Свої аргументи на користь вільного продажу зброї висловив майор Криворізького міського управління міліції Віталій Чепеляк :: "Вогнепальна і газова зброя має стояти на обліку в правоохоронних органах. Для контролю. Якщо є контроль і людина знає, що його зброя в базі, то він відчуває відповідальність і веде себе належним чином. А коли контролю немає - це емоції, втрата самовладання. В результаті може трапитися непоправне. "

Всіляко підтримують ініціативу і продавці небезпечного товару. У маріупольському "Арсеналі", наприклад, переконані, що травматика - просто необхідна сьогодні. Вона дасть людині можливість для самооборони, і нападаючий сто разів подумає, чи застосовувати зброю, якщо у його потенційної жертви є чим захиститися. До слова, у Запоріжжі медики вже підняли бучу, вимагаючи видати їм засоби для самозахисту, після того, як 24-го травня божевільний накинувся на бригаду "швидкої" просто в під'їзді будинку. Нападник облив кислотою старшого фельдшера і завдав жінці множинні рани ножем для розколювання льоду. Також постраждали 2 доктори, яких у важкому стані госпіталізували з пораненнями і кислотними опіками. Після цього медики "швидких" вкотре підняли тему захисту персоналу, якому часто доводиться працювати з неадекватними елементами. Однак у той же час  самі лікарі побоюються, що якщо зброя стане доступною всім бажаючим, то де гарантія, що тих же медиків не почнуть зустрічати ті ж самі психи, але вже не з ножами, а з травматичною зброєю.

З цим абсолютно згодні психологи, соціологи, аналітики, та й самі правоохоронці, які працюють, що називається в полях, а не в міністерських кабінетах. Всі вони відверто дивуються з приводу того, як можна в умовах такого нестабільного суспільства розв'язувати відверту гонку озброєнь.

За даними департаменту громадської безпеки МВС, в 2013 році в користуванні громадян перебувало 180652 одиниці травматичної зброї. Однак точної статистики щодо цього не існує. Джерела в міліції стверджують, що нелегальних користувачів ще приблизно стільки ж. Вони ж розповідають, що практично будь-яку зброю, навіть звичайну ракетницю, можна переробити в бойову. А тому всерйоз побоюються, що вулиці потонуть у крові, якщо розв'язати цю внутрішню гонку.

У країні, де рівень пияцтва зашкалює, де агресія від невлаштованості побуту і злиднів панує всюди - в громадському транспорті, розважальних закладах і навіть школах, - давати людям в руки зброю - це все одно що самогубцю допомогти надіти петлю на шию.

Що стосується самозахисту, то, як правило, на ділі це виявляється просто міфом. «Повірте, далеко не всі люди, які мають газові та травматичні пістолети, застосовують їх під час зіткнень з представниками кримінального світу. Щоб в такій ситуації ефективно застосувати зброю, потрібні велика стресостійкість та спеціальна підготовка. Навіть при неприємної зустрічі зі шпаною («Дай закурити» або ще щось в цьому роді, а потім ...) непідготовлена людина навряд чи зможе навіть дістати пістолет: у ситуації, коли немає права на помилку, швидко і правильно вийняти зброю, щоб можна було миттєво вистрілити (не упустити з тремтячих рук, не забути зняти з запобіжника), - навик, який без спеціальних тренувань не виробити. Крім того, зброя саме по собі - досить значна матеріальна цінність (травматичний пістолет коштує 3-4 тисячі гривень), і, отже, - фактор ризику. На моїй пам'яті були випадки, коли люди, намагаючись захиститися від грабіжників за допомогою газових пістолетів, позбавлялися не тільки зброї, але ще й здоров'я (отримували тяжкі тілесні ушкодження) і навіть життя. Тому я не вважаю, що зняття обмежень на продаж травматичної зброї стане серйозним фактором, що стримує зростання злочинності », - розповів нам співробітник однієї з луганських охоронних фірм, колишній працівник міліції, який погодився поспілкуватися на умовах анонімності.

Безумовно, ті, кому потрібно, можуть вільно купити зброю і сьогодні. В Інтернеті цього добра - хоч греблю гати, на будь-який смак: пістолет Макарова, наприклад, без проблем і без документів можна придбати за 3 тисячі гривень, автомат Калашникова - за 5, а вогнепальну гвинтівку з прицілом - за 6 тисяч. При цьому у вас не запитають навіть вік. Головне - платіть гроші. Якщо ж до цієї бравої гвардії озброєних бандитів додадуться психи, алкоголіки, озлоблені від злиднів пенсіонери, повернуті розумом від почуття власної вседозволеності розбагатіли громадяни, засмикані війною афганці, ображені на весь світ, але при цьому непогано навчені стрільбі звільнені з органів співробітники - тоді тримайся.
Власне вже сьогодні хроніки новин українських ЗМІ більше нагадують вісті з фронту.

У Миколаїв повільно, але впевнено повертаються "лихі" 90-ті. Тільки цей процес вже поширюється не лише на "розбірки" бізнесменів або місцевих кримінальних авторитетів - по місту часто розгулюють люди просто дурні, але зі зброєю в руках.

Наприклад, 3 березня поточного року в Миколаєві затримали чоловіка, який "блукав" по місту з рушницею. А 1 квітня миколаївець поранив з рушниці чоловіка, перелізши через паркан в його двір. З'ясувалося, що вночі в одному з питущих закладів Центрального району м. Миколаєва між двома відпочиваючими компаніями виник конфлікт, який незабаром переріс у бійку. Намагаючись врятуватися, один з учасників почав тікати, але кілька розлючених чоловіків кинулися за ним навздогін. Побачивши, що він забіг у свій дім, вони почали стукати у ворота і намагатися перелізти через паркан.

Побоюючись за себе, господар узяв рушницю і, попередивши непроханих гостей про застосування зброї, вистрілив у повітря, але це не зупинило нападників. Побачивши, як один з чоловіків ось-ось зістрибне з високого паркану до нього у двір, наляканий господар вистрілив у нього і той, зірвавшись, впав на тротуар.

А зовсім недавно, 14 травня, кілер випустив 17 куль в миколаївського бізнесмена прямо в під'їзді його будинку. Чоловік повертався додому, коли на нього напали. Загиблого бізнесмена, за інформацією деяких джерел - раніше підозрювали в зв'язках з кримінальним світом. Втім, останнім часом він займався легальним бізнесом.

У Харкові 20-річний хлопець з пневматичного пістолета розстріляв 15-річного підлітка. Потерпілий відбувся тілесними ушкодженнями, але його кривдника судили за всією суворістю закону. За хуліганську виходу хлопець отримав 7 років в'язниці.

У Донецькій області буквально в травні цього року сталося резонансне вбивство, яке шокувало соціум своєю жорстокою безглуздістю. В одному з гаражних кооперативів м. Красноармійська розстріляні з пістолетів ПМ (з глушником) і ТТ троє шахтарів. Мотивом цього жорстокого злочину стала спроба заволодіння імпортним автомобілем Тойота Авенсіс.

У Маріуполі в березні цього року в сел. Агробаза розстріляли чоловіка. Він дивом вижив. Трагедія розгорнулася тоді, коли житель селища, повертаючись ввечері додому, побачив, що чотири людини б'ють молодого хлопця, і заступився за нього. Тоді нападники вистрілили в чоловіка і поїхали. Коли бригада «швидкої» прибула на місце, то неподалік від місця подій відшукала і побитого хлопця.
У тому ж Маріуполі в квітні в ломбарді невідомий відкрив стрілянину по клієнтам, оскільки ніхто не захотів пропускати його позачергово (ось вам і псих з дозволом на носіння зброї). Для одного з учасників інциденту це завершилося лікарняною палатою. Чоловік отримав кульове поранення.
Ну а справжнім потрясінням для маріупольців стали події грудня минулого року, коли в результаті конфлікту було вбито відвідувач і поранений охоронець нічного клубу "Арка". Сильно перебрали відпочиваючі, діти дуже впливових у місті бізнесменів, заважали іншим відвідувачам, а на спроби охорони закладу втихомирити розбушувалися гостей, ті відкрили стрілянину.

П'яні відвідувачі відкрили стрілянину і в культурній столиці України, Львові. На початку цього року конфлікт розгорівся біля знаменитої "Криївки". Охорона клубу не хотіла пускати неадекватних і п'яних "вівідувачів" і викликала міліцію. У момент затримання хуліганів ті почали стріляти з охорони кафе.

У Дніпропетровську 17 травня група молодих людей у "Кофе Лайф" весело відпочивали, поки не почали сваритися. Розбиратися вийшли на вулицю. У одного з компанії не витримали нерви (і знову нерви!), І він дістав пістолет. Один хлопець почав тікати. Але двоє таки наздогнали його, заштовхали в авто і відвезли в невідомому напрямку. Станом на 1 червня відомо тільки те, що стріляли з пневматичного пістолета. Прізвища учасників інциденту як і раніше не розголошуються.

Останні події в Сімферополі красномовно доводять, що сьогодні в Україні зброю треба не дозволяти, а активно ізимать.Син голови Меджлісу кримськотатарського народу, народного депутата України Мустафи Джемільова з необережності з вогнепальної зброї вбив людину. Згодом він пояснив, що розглядав мисливську рушницю і випадково вистрілив в 43-річного Февзі едемовому, який допомагав родині по господарству, був охоронцем, а в той фатальний момент порався в городі Джемільова. Стрільця відразу ж затримали і помістили в СІЗО. Його батько Мустафа Джемілєв заявив, що син проліз до його кабінету через вікно, де і взяв зброю. За словами опозиційного депутата, Хайсер 5 років тому лікувався в психіатричній клініці і припускає, що трагедія могла бути наслідком загострення хвороби.

З Одеси гарячі новини про постріли і перестрілках взагалі надходять мало не щодня. Буквально 27 травня стріляли в одеському барі. 52-річна одеситка заявила в міліцію про те, що невідомий зловмисник з хуліганських спонукань напав на неї, погрожував фізичною розправою і вистрілив з пістолета. У той же день правоохоронці його затримали. Ним виявився 33-річний городянин, у нього знайшли зброю системи «Флобер».
Що цікаво. Патрон Флобера - різновид патрона, в якому відсутня пороховий заряд, а роль метальної речовини виконує капсульний склад. Володіє невисокою потужністю. Початкова швидкість їхніх куль рідко перевищує 210 м / с, що приблизно відповідає швидкості кулі пневматичних гвинтівок. Така куля, як правило, не завдає людині небезпечних травм. Тому в багатьох країнах зброю під патрон Флобера не влучає під категорію вогнепальної.

Правда, "у багатьох країнах", про які так люблять говорити прихильники вільного продажу зброї, і відповідальність за його застосування архіжесткая. Закони прописані так, що людина навіть у разі самооборони десять разів подумає, перш ніж дістати пістолет, оскільки факт самооборони довести дуже непросто, а ще складніше - довести, що не було її перевищення.

Що стосується України, то у нас, як водиться, законодавча база кульгає на обидві ноги, а випливає звідси безкарність породжує вседозволеність. Тому обов'язково знаходяться ті, хто бажає перевірити "твар він тремтяча або право має" за допомогою пістолета. І виявляється, що право мають ті, у кого є "корочка".
Показовий випадок стався в Кривому Розі. Вночі 16 березня в супермаркеті "Сотка" місцевий житель погрожував охороні газовим пістолетом, уподібнюючись знаменитому Мазурку. Перебуваючи біля каси після розрахунку за покупки, чоловік дістав з-за пояса зброю, і почав погрожувати їм охоронцеві, голосно матюкаючись і хапаючи його за одяг. Співробітники супермаркету викликали комерційну службу охорони і державну службу охорони (ДСО). Ті приїхали і з'ясували, що перед ними громадянин Кузьмін, 1987 р.н., колишній співробітник ВБЕЗ Тернівського РВВС. Це стало справжнім "амулетом" для криворізького "Мазурка". Ніяких заходів до правопорушника силовики не вжили, і навіть не вилучили зброю. На питання "чому?", В ДСО відповіли, що не мають права вилучати зброю у затриманих, тому просто доставили хулігана в Саксаганський РВВС.

До слова, "чарівні корочки" були і у полтавчан, які не так давно розстріляли відвідувачів одного з барів Одеси. Крім зброї, вони при собі мали цілу пачку посвідчень, аж до співробітників Адміністрації Президента. І тривалий час ці "корочки" їм допомагали виходити сухими з води.

Так може, в ім'я великої мети захистити населення України від злочинців міліцейському міністерству потрібно виступити з ініціативою безкоштовної роздачі "чарівних кірочок"? Погодьтеся, на відміну від вільного продажу зброї - ніякого кровопролиття, зате який ефект!
Фелікс Павленко

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,20
39,40
EUR
42,65
42,90
PLN
9,82
9,90
Оголошення
live comments feed...