• Головна
  • Перший банк їжі в Україні: як працює львівська "Тарілка" для потребуючих, - ФОТО, ВІДЕО
10:30, 12 листопада 2021 р.
Надійне джерело

Перший банк їжі в Україні: як працює львівська "Тарілка" для потребуючих, - ФОТО, ВІДЕО

Унікальний стартап в Україні - перший продовольчий банк, який відкрили у Львові.

"Тарілка" - перший в Україні банк їжі, де потребуючі можуть безкоштовно отримати продукти із супермаркетів, в яких завершується термін придатності. Проєкт запустили у Львові і зараз інші регіони України намагаються переймати цей досвід й відкривати свої продовольчі банки для нужденних. Кореспондентка сайту 032.ua. дізналася, яка працює львівська "Тарілка", яку у серпні цього року відкрили на вулиці Кульпарківській, 158.

Над відкриттям банку їжі у Львові працювали близько 2 років

Ідея створити "Тарілку" народилася у 2019 році. Це світова практика, але вона зовсім нова для України.

"Продовольчі банки функціонують фактично із моменту завершення Другої світової війни. В Німеччині їх є понад тисяча, дуже багато є й у США. На жаль, до того часу поки ми не створили "Тарілку", такої організації в Україні не було", - пояснює співзасновник та керівник ГО "Тарілка" Іван Павліш.

Сама ідея цієї ініціативи належить львів’янину Ростиславу Косюрі. Повернувшись до Львова після понад 20 років життя в Німеччині, він загорівся бажанням створити тут перший продовольчий банк для малозабезпечених.

"Ми були з ним давніми знайомими, він запропонував долучитися і ми почали розвивати концепцію. Ростислав фактично із самого початку вийшов із проєкту, але команда залишилася. Так, ми виросли із проєкту, який об’єднував декількох людей, у величезну структуру, яка розробляє не лише локальну концепцію продовольчих банків, а й загальнонаціональну", - розповів Іван Павліш.

Наприкінці 2019 року Львівська міська рада надала "Тарілці" у пільгове користування приміщення на вул. Кульпарківській, 158 із загальною площею понад 200 кв м. Його відремонтували і вже 9 серпня цього року перший банк їжі для потребуючих урочисто відчинив свої двері.

"Приміщення, яке нам передали, було не в найкращому стані і ми відразу почали там ремонтні роботи, залучали кошти, волонтерів. Як продовольчий банк запрацювали наприкінці квітня 2020 року. Але тоді всі продукти, які ми забирали у партнерських мережах, передавали у різні організації, які готують їжу для потребуючих. Безпосередньо 9 серпня нам вдалося завершити ремонт і перейти до чергового етапу реалізації проєкту", - каже керівник ГО "Тарілка".

Про місію: рятувати продукти від смітника і годувати малозабезпечених

"Тарілка" рятує харчі з магазинів та кафе на межі терміну придатності і передає їх потребуючим людям, виконуючи при цьому і соціальну, і екологічну ролі.

"Щороку українці викидають на смітник величезну кількість органіки, вона складає третину всіх відходів. Так, у наших рітейл-мережах чи виробників їжі часто бувають ситуації, коли вони не мають можливості вчасно реалізувати певну їжу, перепродати або якісно перерозподілити, і таким чином в них утворюються надлишки. Щоб така продукція не ставала просто органічними відходами, ми почали з нею працювати. При цьому також йде мова і про соціальну складову проєкту: із якісної їжі ми формуємо безкоштовний продуктовий набір для тих, хто цього потребує. Адже у людей, які отримують маленьку пенсію, після оплати комунальних послуг і купівлі ліків практично нічого не залишається на їжу… Тобто виходить так, що завдяки мінімізації органічних відходів ми також покращуємо соціальне становище у місті", - констатував Іван Павліш.

Як працює перший банк їжі у Львові

Щодня волонтери "Тарілки" виїжджають на так званий "маршрут добра" по продовольчих точках (серед них - магазини, заклади харчування, виробники продукції) і забирають у партнерів їжу, яка ще придатна для споживання, але її термін незабаром вичерпується. Далі волонтери уважно переглядають їжу і сортують, відбираючи якісні і непротерміновані продукти, щоб ними наповнити торбинки для малозабезпечених.

"Продуктові набори формуються із тих харчів, які щодня збираємо на маршруті. У кожний потрапляє хлібобулочний виріб, молочна продукція (молоко, кефір, ряжанка, айран, сир) та м’ясна та інше... Є партнери, які передають продукти із довгим терміном зберігання: від "Galicia" - соки, від "Yarych", "Nestlе" - солодощі, печиво тощо.  Ними ми доформовуємо наш продуктовий набір і таким чином виходить така повноцінна торбинка", - розповів Іван Павліш.

Більшість людей, які приходять у "Тарілку", - пенсійного віку. Варто наголосити, що отримати пакунок з продуктами можна лише за умови попередньої реєстрації через call-center: 0670064720. Щоб зареєструватися потрібен паспорт, посвідчення пільгової категорії населення. Після цього волонтери визначать день та час, коли можна буде прийти і забрати свою торбинку з харчами. Додамо, що наразі у базі "Тарілки" є 1,5 тис. людей, які хочуть отримати таку допомогу.

Продовольчий банк має багато донорів, які передають їжу, але постійно продовжує шукати нових партнерів. Адже, на жаль, бажаючих отримати продовольчу допомогу наразі є значно більше, аніж може осилити банк. Як зауважили у ГО "Тарілка", щоб допомогти усім, хто потребує їжі в нашому місті, необхідно створити продовольчий банк в кожному мікрорайоні.

"Нам допомагають рітейл-мережі, індивідуальні магазини, виробники їжі, часто долучаються невеликі фермери. Також у нас багато партнерів, які не працюють з їжею, але співпереживають і дуже хочуть підтримати. Серед них - навчальні заклади, які відправляють студентів до нас на волонтерство чи практику. Окрім цього, ми співпрацюємо з Львівським органним залом, що дає нашим волонтерам безкоштовні абонементи на відвідування всіх заходів. Також співпрацюємо з різними екологічними організаціями, зокрема із "Plato" за підтримки ПРООН в Україні облаштували простір навколо "Тарілки", - зазначив Іван Павліш.

Досвід львівської "Тарілки" масштабується по Україні

Досвідом Львова надихаються й інші міста в Україні, приїжджаючи сюди, щоб подивитися зсередини, як організовані всі процеси у "Тарілці".

"Ми провели дві конференції для всіх бажаючих волонтерів, які би хотіли відкривати продовольчі банки у своєму місті. Зараз в Україні вже понад 20 міст займаються організацією у себе продовольчих банків. Більше того, у Києві з весни цього року запрацював благодійний фонд "Тарілка-Київ", тобто це прототип нашого продовольчого банку, вони користуються нашою айдентикою. Кілька тижнів тому до нас приїжджали волонтери з Херсону. Ми їм показували, як у нас все організовано, разом з нами вони виходили на маршрут, реєстрували людей і видавали їм їжу. Протягом трьох днів вони набиралися досвіду, дуже загорілися цією ідеєю і будуть пробувати відкрити "Тарілку" у своєму місті", - пояснює Іван Павліш.

Наповни "Тарілку": як долучитися і допомогти

Допомогти "Тарілці" наповнити їжею якомога більше торбинок для людей у скруті можна таким чином:

  • Стати донором їжі, якщо ви локальний виробник/фермер/компанія/невеличка крамничка (для цього необхідно зголоситися за посиланням: https://u.to/wEi8Gw)
  • Волонтером (для цього необхідно зголоситися за посиланням: https://u.to/wEi8Gw)
  • Через матеріальну підтримку, адже продовольчий банк має великі щоденні витрати на паливо для "Тарілкомобіля", що збирає продукцію, утримання приміщення тощо. Якщо ви вболіваєте за розвиток цього проєкту, можна зробити пожертву за реквізитами, що вказані на сайті організації: tarilka.org/donate.

Читайте також: "Оселя" для тих, в кого нема дому: унікальна спільнота під Львовом, де піклуються про безпритульних

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #благодійність #"Тарілка" #потребуючі #малозабезпечені #банкїжі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,67
39,74
EUR
42,68
42,75
PLN
9,84
9,87
Оголошення
live comments feed...