• Головна
  • Відпочинок біля Львова: мандрівка в середньовічне княже місто, яке "ожило" у 3D, - ФОТО, ВІДЕО
13:21, 27 серпня 2021 р.
Надійне джерело

Відпочинок біля Львова: мандрівка в середньовічне княже місто, яке "ожило" у 3D, - ФОТО, ВІДЕО

Запрошуємо у цікаву подорож в історико-культурний заповідник "Древній Звенигород", який розташовується під Львовом.

Якщо шукаєте пізнавальний відпочинок у мальовничій місцевості неподалік Львова, то вам сюди - у "Древній Звенигород", що розташовується за 20 км від Львова в селі Звенигород. Раніше тут було княже місто, яке на 200 років старіше за Львів, але 1241 року його дотла спалили татаро-монголи.

Зараз у кожного є можливість поринути в цю епоху і відвідати середньовічний княжий Звенигород, адже у заповіднику стартував перший туристичний сезон. Сучасні технології, які тут використані, і справді немов машина часу переносять відвідувачів у древню княжу столицю, яка "ожила" у 3D.

Що варто знати про Звенигород: ТОП цікавинок

Перша літописна згадка про Звенигород є в Повісті временних літ: мова йде про 1086 рік, тобто це місто на майже 200 років старше за Львів. Узимку 1241 року монголо-татари на чолі з ханом Батиєм спалили Звенигород. Відтоді місто так і не відновило своєї величі. Зі Звенигорода походять берестяні грамоти, а у XІІ столітті тут збудували перший на теренах нинішньої Західної України білокам’яні палац та церкву. До слова варто додати, що наразі Звенигород досліджений лише 10%.

Як розповіла керівниця заповідника "Древній Звенигород" Наталя Войцещук, через болотисту місцевість, на якій був побудований Звенигород, його називають українським Новгородом. Вона додала, що це була недоступна фортеця, яку у літописі згадують 15 разів, пов’язуючи з бойовими діями. У 1241 році після того, як Київ був спалений, монголо-татари прийшли сюди і фактично дотла спалили Звенигород.

"Звенигород дуже сильно оборонявся, тим не менше внаслідок нападу загинуло майже 80% населення… Після цього місто сходить з мапи історії… І через 15 років з’являється Львів. Цікаво, якби тоді монголо-татари не спалили Звенигород, чи був би Львів і яким би був Звенигород?! Але це питання залишається риторичним і відповіді на нього ми ніколи не дізнаємося, бо історія склалася інакше…", - задумливо каже Наталя Войцещук.

Подорож у середньовічне княже місто: "Древній Звенигород" запрошує

Перший туристичний сезон у заповіднику "Древній Звенигород", який створили 2020 року, урочисто стартував 6 серпня. Також тут відкрили оновлений музей, який облаштували у 1987 році.

"Дослідження на цій території розпочалися наприкінці 19 століття. І коли визначили, де точно розташовувався княжий Звенигород, сюди ринула пильна увага дослідників. Коли у 80-х роках були масштабні дослідження, вирішили, що тут має бути музей, і значну колекцію артефактів передали цьому місцевому музею, який зараз є частиною заповідника", - розповідає керівниця заповідника Наталя Войцещук.

Вона додала, що 30% артефактів - це ті, які були в музеї і їх можна було побачити раніше, 70% - нові. Частину з них взяли із фондів історичного музею у Львові та Археологічного музею Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України.

"Зокрема тут є єдина гусля, яка знайдена в Україні. Кілька були виявлені в Новгороді. Але семиструнна гусля на території колишньої Київської держави знайдена тільки в Звенигороді. Також тут є цікава гральна дошка, чаша-потир… Всі ці артефакти показують, якою є багатою та унікальною колекція", - пояснила Наталя Войцещук.

На першому поверсі в музеї - експонати, які знайшли під час розкопок середньовічного Звенигорода. Серед них - найдавніші знайдені археологами на території України гуслі, унікальна чаша-потир, мушля, яку тогочасні паломники принесли з території нинішньої Іспанії тощо.

На другому поверсі музею можна побачити середньовічну княжу столицю у віртуальній реальності. Також тут є діорами: на першому поверсі діорама показує гибель міста, а на другому - як виглядало село Звенигород у 1987 році.

"Спершу думали, що взагалі робити з цими діорамами, розглядали можливість їхнього демонтажу. Але коли їх підсвітили, то зрозуміли, що виглядають вони цікаво. У майбутньому плануємо їх реставрувати , щоб показати вигляд села Звенигород не в 1987 році, а вже, до прикладу, в 2027 році. І, можливо, так само з допомогою 3D мапінгу і комп’ютерної графіки відтворимо місто, яке "оживе". У ближчій перспективі плануємо "оживити" баталію на першому поверсі, щоб відвідувачі могли побачити, яким було місто Звенигород і як воно загинуло", - розповіла Наталя Войцещук.

"Прогулянка" віртуальним Звенигородом

Як вже зазначалося, на другому поверсі музею - віртуальна зона, де можна на власні очі побачити середньовічний Звенигород.

"Музей, який збудували у 1987 році, ще буквально два місяці тому був абсолютно класичним краєзнавчим музеєм. На першому поверсі розташовувалася археологічна експозиція, а на другому - етнографія. Але коли він став частиною заповідника, ми зрозуміли, що цей музей має бути нестандартним.... Вирішили йти в ногу з часом і минулого року з допомогою проєкту Українського Культурного Фонду завдяки археологічним дослідженням, які тут проводилися понад 100 років, нам вдалося відтворити фактично повністю всю центральну частину міста в 3D, а також його передмістя та пригород", - розповіла Наталя Войцещук.

Відтак наразі, одягнувши VR окуляри, на другому поверсі музею можна побачити 12 локацій давнього міста: чотири інтер’єри церков, палаців, ще вісім - це вулиці, площі та панорами давнього Звенигорода.

Відпочинок біля Львова: мандрівка в середньовічне княже місто, яке "ожило" у 3D, - ФОТО, ВІДЕО, фото-7

"Хотіли, щоб людина, яка одягнула окуляри, повністю перенеслася в історію. Намагалися зменшити відчуття 3D з допомогою бліків сонця, хмаринок, бруду під ногами… Першочергово задум був такий, що проводитимуть екскурсії територією. Коли зроблять парк, стане значно цікавіше: будуть визначені точки, де потрібно одягнути окуляри, відтак відвідувач матиме можливість порівняти, як це місце виглядало тоді і зараз", - розповів керівник технічної частини проєкту Роман Джек.

Варто зауважити, що загалом вартість реалізації повного проєкту історико-культурного заповідника коштує близько 130 млн грн. Наразі разом із оновленим музеєм тут також для екскурсій відкрили територію городища древнього Звенигорода. Минулого року тут взялися за облаштування історико-культурного парку. Додамо, що на території городища планують зробити мережу доріжок, ознакувати основні елементи, встановити дитячий майданчик тощо. Наразі команда "Древнього Звенигорода" у пошуках фінансування на всі ці роботи.

Читайте також: Куди піти у Львові: п’ять цікавих фестивалів у серпні

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львівщина #"Древній Звенигород" #подорож
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Ми розпочинаємо новий спецпроект на нашому сайті під назвою “Подорожуй із 032.ua”. Кілька разів на місяць ми писатимемо про те, де можна відпочити в Україні, які місця львів'янам обов'язково варто відвідати, як туди доїхати і де зупинитись.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...