• Головна
  • Як реставрують Гарнізонний храм у Львові та коли завершать роботи, - ФОТО, ВІДЕО
16:21, 4 серпня 2021 р.
Надійне джерело

Як реставрують Гарнізонний храм у Львові та коли завершать роботи, - ФОТО, ВІДЕО

Розповідаємо, як тривають реставраційні роботи у Гарнізонному храмі Львова та що зміниться. 

4 серпня у мерії розповіли про реставрацію Гарнізонного храму свв. ап. Петра і Павла у Львові, який розташований на Театральній. Як повідомляє кореспондентка 032.ua, наразі тут продовжують роботи з реставрації головного фасаду та внутрішніх розписів. Роботи всередині інтер'єру мають завершити до грудня цього року, а щодо фасаду наразі невідомо, однак також планують це зробити цьогоріч. 

Начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко зазначила, що це дуже важлива святиня для Львова. Головний фасад багатодекорований, вимурований з каменю і цегли.  Роботи поділяються на кілька етапів: спочатку розчистили фасад, збили на цегляних стінах тиньк. Є елементи, які довелось демонтувати, є кам’яні доповнення, які треба виготовити з нових кусків каменю.

Тривають роботи і всередині церкви - на склепінні, де є гарні розписи. Ці фрески  роботи художників Екштайнів - батька та сина. І тепер можна побачити, як по новому відкрилися сюжетні лінії. Роботи виконує група українських та польських реставраторів, а фінансує їх цілком інститут "Полоніка". 

"Львів'яни пам’ятають цей прекрасний храм у сірому кольорі. Коли завершимо тут всі роботи з реставрації, він буде білий, ніжний. Він буде подібний до свого візаві, який є у Римі. До 2 грудня мають бути завершені всі реставрації фресок, у той день заплановано урочистості з нагоди 10-річчя відновлення діяльності храму", - зауважив мер міста Андірй Садовий.

Роботи виконує підрядна організація ПП "Володар-Маркет", автор проєкту - І. Черняк, технічний нагляд здійснює ЛКП "Бюро спадщини". Загалом проєкт передбачає: розчистку кам’яних поверхонь, закріплення тиньку; антисептичну та протисольову обробка кам’яних поверхонь та тиньку; реставрація і відтворення втрачених елементів карнизів, декору, поверхонь; відновлення скульптур; покриття міддю виступаючих частин стіни фасаду; опорядження відповідно до паспорта опорядження фасаду.

Реставрація фасаду фінансується з міського бюджету, а на відновлення фресок та скульптур кошти виділило Міністерство культури та національної спадщини Польщі - майже 8 млн грн та 4 млн грн відповідно.

За даними пресслужби Львівської міськради, у цьому році Львів фінансуватиме реставрацію церков у селах, які ввійшли до міської територіальної громади. Зокрема, оголосили тендер на комплексну реставрацію дерев’яної церкви у с. Воля - Гомулецька, яка є пам’яткою архітектури національного значення. Місто дофінансує розпочаті минулоріч реставраційні роботи ще однієї пам’ятки архітектури національного значення - дерев’яної церкви у с. Зарудці.

Читайте також: Спробувати себе у ролі реставратора: львів'ян кличуть на майстер-класи з відновлення скульптури, - ВІДЕО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #гарнізонний_храм #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...