• Головна
  • Що подивитись у Львові: 6 найкрасивіших храмів у центрі, - ФОТО
20:01, 24 липня 2021 р.
Надійне джерело

Що подивитись у Львові: 6 найкрасивіших храмів у центрі, - ФОТО

У рамках редакційного спецпроєкту "ТОП від 032.ua" пропонуємо ознайомитися із добіркою величних сакральних споруд у центрі Львова. 

Львів багатий на сакральні споруди. Це одні із ключових будівель у місті, що привертають увагу жителів та туристів, адже вони вражають своєю красою та помпезністю. Кореспондентка 032.ua створила добірку будівель, які варто побачити, гуляючи місто. Пропонуємо також дізнатися їхню історію та переглянути фото. 

 Домініканський собор (зараз - греко-католицька церква Святої Євхаристії)

Однією із найкрасивіших архітектурних перлин Львова є греко-католицька церква Пресвятої Євхаристії (колишній Домініканський собор). Це пам’ятка пізнього бароко з оригінальним скульптурним оздобленням. Спорудили цей храм на місці готичного костелу впродовж 1749 - 1764 років за проєктом військового інженера, генерала артилерії Яна де Вітта. 

У 1990-х роках Домініканський собор передали українській греко-католицькій церкві, тоді його  освятили на честь Пресвятої Євхаристії. 

Краса фасаду цієї будівлі заворожує та приваблює увагу багатьох людей. Церква мурована з каменю та цегли, зображує витягнутий хрест із двома дзвіницями по боках. Фасад прикрашають скульптури святих. Під куполом костелу можна побачити викарбовану цитату латинською мовою, що означає: "Єдиному Богу честь і хвала". Перед фасадом - площа із зеленими насадженнями. 

Всередині храму є низка надгробків, найцінніший - надгробок графині Дунін-Борковської роботи данського скульптора Бертеля Торвальдсена (1816 рік). 

Локація є однією із найпопулярніших серед гостей міста, адже побачити храмову споруду та сфотографуватися там щороку прагне багато людей. Окрім того, площа перед Домініканським собором та собор на задньому фоні є одним із відомих місць для романтичних та весільних світлин. 

Адреса: площа Музейна, 1 у Львові. Дізнатися, як дійти з вашої локації можна за посиланням.

Костел та монастир бернардинів (Церква святого Андрія)

Церква святого Андрія у Львові (раніше - Костел та монастир бернардинів) є чинною греко-католицькою спорудою. Нинішній храм будували із 1600 до 1630 років. Разом із будовою церкви святого Андрія поставили келії монастиря. Костел бернардинів творить єдиний комплекс із прилеглими будівлями монастиря, дзвіницею, пам’ятною колоною і ротондою над колодязем у подвір’ї.

Церкву спорудили з тесаного каменю, довжина храму становить 57,5 м, а висота - 22 м. У 1611 році відбулася перша служба Божа. Це сталося у день святого Андрія, завдяки цьому храм і отримав свою назву, яка актуальна до нашого часу. Наразі ця будівля є однією із найвишуканіших та найдавніших святинь у Львові.  На фасаді можна побачити статуї святих Ордену бернардинів, а в нішах другого ярусу - скульптурні зображення Матері Божої і апостолів Петра та Андрія.

Існує також легенда, яка пов'язана з годинником на вежі. Годинник завжди поспішав на п'ять хвилин. Це зроблено у пам'ять про монаха, який побачив з вежі турків, що підкрадалися, і він перевів годинник уперед - до часу закриття міських брам. Завдяки цьому місто було врятоване.

Адреса: площа Соборна площа, 1 у Львові. Як дійти до цієї локації можна дізнатися за посиланням.

Латинський кафедральний собор

Ще одна культова споруда, яку варто побачити - Латинський кафедральний собор, у народі відомий під назвою - Катедра. Це головний храм Львівської архідієцезії римо-католицької церкви в Україні. Він був головною будівлею середньовічного міста. Грошей, а також часу на будівництво не шкодували, тому вона будувалася дуже довго. Будівля входить у 7 найдавніших храмів міста (будівництво тривало приблизно із 1380-тих років до близько 1493 року).

Через тривалість будівництва та зміну майстрів споруда виконана у стилях різних віків, однак це гармонійно поєднано. Зокрема, можемо бачити готичні видовжені стрілчасті арки, склепіння і вікна. Ренесансна каплиця оздоблена кам’яним різьбленням. Барокове завершення храму надали реставраційні роботи 1760 - 1778 років.    

За всю історію споруди її неодноразово перебудовували. До нашого часу збереглося 8 добудованих каплиць навколо храму. Вежа є однією з найвищих будівель у центрі міста - 66 м, вона зображена на логотипі Львова та є своєрідною візитівкою.

Собор залишається важливою пам'яткою архітектури середньовічного Львова, який височить у серці міста. Біля цієї споруди часто можна побачити екскурсійні групи, а також там часто фотографується безліч охочих. 

Адреса: площа Катедральна, 1 у Львові. Прокласти маршрут можна за посиланням

Преображенська церква

У центральній частині міста варто звернути увагу і на Преображенську церкву. Її звели на фундаментах колишнього костелу тринітаріїв. Будівництво тривало двадцять років (у 1878 - 1898 рр), ще кілька років велись роботи над оздобленням церкви. Її освятили у 1906 році.

6 січня 1919 року під час українсько-польських боїв за Львів у стіну церкви влучив снаряд, однак вибуху не сталось. На пам'ять про це снаряд вмурували у стіну та зробили підпис "6.1.1919". Однак під час ремонтних робіт стерлося декілька цифр.. У 1999 році напис вирішили відновити, але із невідомих причин вказали "5.1.1919".

Архітектура церкви поєднує форми історизму із залишками форм бароко і класицизму. Будівля мурована з каменю, тинькована. Головна баня розкривається в інтер’єр, дві бані встановлено над вежами фасаду. 

Адреса: вулиця Краківська, 21 у Львові. Як дійти до цієї церкви можна за посиланням

Вірменський собор 

Вірменська церква - одна із найкрасивіших сакральних споруд у Львові, відома також як церква Успіння Пресвятої Богородиці. Збудували її у 1363 - 1370 роках. Ця будівля є пам'яткою архітектури національного значення. Тривалий час вона була громадським та релігійним центром вірменської громади у місті.

Храм створили з ламаного каменю. Товщина стін сягає 1,5 метри. Варто звернути увагу на вірменські жертовні хрести, унікальні фрески на віконних відкосах, фрагменти монументального розпису. Щодо інтер'єру, особливо вражають неповторні форми та колористика фресок, мозаїк. 

Відвідати службу в храмі можна щонеділі, однак сама територія завжди відкрита для відвідувачів. Зокрема, неймовірне враження створює південний дворик, який розташований між вулицею і собором. Це красива локація, де можна побачити низку туристів. 

Одна із родзинок вірменського храмового комплексу є дерев’яна різьблена каплиця на подвір’ї. У східному подвір’ї храму стоїть колона святого Христофора, поставлена 1726 року, тут же розташована будівля колишнього палацу вірменських архієпископів і вірменського банку - найстарішого ломбарду Львова. 

У 2001 році відбулася перша у посттоталітарні часи літургія у капличці церкви на подвір’ї. У храмі Успіння Пресвятої Богородиці того ж року молився Папа Римський Іван Павло II. Згодом відкрили вхід з вулиці Краківської, тоді відбулося посвячення собору верховним патріархом вірменської церкви Гарегіном ІІ. 

Адреса: вулиця Вірменська, 7/13 у Львові. Дізнатися, як дійти до собору, можна за посиланням

Успенська церква 

Окрасою центральної частини міста також є Успенська церква. Це чинна мурована будівля, яку збудували у 1591 - 1629 роках у стилі ренесансу. Є пам'яткою архітектури європейського та світового значення. Парафія належить до Львівської єпархії православної церкви України. Церква ще має назву "Волоська", бо будували на кошти волоських або молдавських правителів. 

Ансамбль церкви складається з вежі Корнякта, каплиці трьох Святителів і власне самої Успенської церкви. 66-метрову вежу збудували у 1572 - 1578 роках за проєктом італійського архітектора на кошти львівського купця Корнякта. 

У церкві збереглися пам'ятки мистецтва XVII - XVIII століть. Одними зі них є ікони страсного циклу, які залишилися від первісного Успенського іконостаса 1630 - 1638 років. У критому підземному ході храму поховані найвизначніші діячі Ставропігійського братства.

Успенська церква є унікальною та цікавою спорудою. Будівлю увінчують три бані з ліхтарями. Світло в церкву потрапляє через високі вікна. Окрім того, під самим карнизом можна побачити ренесансні барельєфи святих, які розповідають цілу історію. Сюжети розпочинаються від Старого Заповіту і завершуються Новим. На стінах залишились зразки станкового живопису XVII ст.

Адреса: вулиця Руська, 5/7 у Львові. Прокласти маршрут до локації можна за посиланням

Нагадаємо, раніше кореспондентка 032.ua розповідали, куди можна піти у Львові та що побачити. Йдеться про музеї, парки з водоймами, фонтани

Читайте також: Високий замок у Львові: історія візитівки міста з оглядовим майданчиком, - ФОТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #храми_Львова #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua пропонує добірку найкращих визначних та цікавих місць, пам'ятників, локацій у Львові. Ви зможете ще раз переконатися, яке прекрасне місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,25
41,35
EUR
45,60
45,69
PLN
10,60
10,66
Оголошення
live comments feed...