• Головна
  • Археологи розпочинають дослідження на площі Міцкевича
15:02, 14 травня 2013 р.

Археологи розпочинають дослідження на площі Міцкевича

Цього тижня археологи почнуть дослідження на площі Міцкевича, 9 у Львові. За шість місяців науковці НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України планують вивчити ділянку площею 790 м2. Замовником проведення археологічних досліджень є ТОВ «Центр розвитку нерухомості».

«Це одна з небагатьох ділянок середмістя Львова, яка залишається доступною для проведення повномасштабних археологічних досліджень, оскільки є не забудованою. Для археологів це реальна можливість виявити та задокументувати ранні сторінки історії міста. Ділянка розташована в межах території, що внесена до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та в зоні охорони археологічного культурного шару А1. Ми сподіваємося виявити тут рештки забудови давньоруського Львова та матеріали, які підтверджуватимуть, що міське поселення існувало на цих теренах задовго до його першої писемної згадки. Йдеться про матеріал початку ХІІІ і, можливо, ХIІ століття. За попередніми розрахунками, глибина розкопів сягатиме до п’яти метрів, а у деяких місцях і більше, адже ця ділянка - одна з найнижчих на території середньовічного Львова, - розповів директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Олег Осаульчук.

Основна мета археологів – провести комплексні археологічно-архітектурні дослідження на ділянці перш, ніж у «високих кабінетах» будуть приймати рішення щодо розроблення проекту забудови цієї території. Основні завдання цьогорічних досліджень полягають у вивчені культурного шару та виявлених у ході досліджень решток археологічно-архітектурних, археологічних об’єктів та існуючих фундаментів житлового будинку 1839 року, який є пам’яткою архітектури національного значення.

«До квітня наступного року ми маємо підготувати замовнику звіт за результатами досліджень та свої рекомендації, що можна робити на цій ділянці. Залежно від виявлених матеріалів і давніх конструкцій, стану їхнього збереження та культурної цінності, можна буде говорити, що необхідно зберегти та музеєфікувати. Думаю, це стане темою масштабних обговорень з пам’яткоохоронними структурами і громадою міста, адже знахідки можуть бути справді цікаві, - говорить Олег Осаульчук.

Нагадаємо, у 2005-2006 роках на цій ділянці вже проводили дослідження фахівці ЛКП «Архітектурно-археологічна служба Львова». Тоді вдалось виявити залишки середньовічного Високого муру, декілька криниць та рештки дерев’яних конструкцій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,20
39,40
EUR
42,65
42,90
PLN
9,82
9,90
Оголошення
live comments feed...