• Головна
  • Таємниця відставки Авакова: що означає звільнення "вічного" міністра МВС для України і Львівщини
14:02, 19 липня 2021 р.
Надійне джерело

Таємниця відставки Авакова: що означає звільнення "вічного" міністра МВС для України і Львівщини

Середина літа - традиційно не самий "гарячий" сезон для українського політикуму. Втім, новина про відставку міністра МВС Арсена Авакова стала сенсацією, справжнім ураганом посеред безхмарного політичного неба спекотного літа 2021 року.

14 липня Арсен Аваков написав заяву про відставку. Перебуваючи понад сім років на чолі суперміністерства МВС (нагадаємо, що в його склад також входить Нацгвардія, Прикордонна служба, ДСНС) Аваков весь цей час входив до першої п'ятірки найвпливовіших політиків в країні. Незважаючи на постійні скандали та звинувачення у політичних сфабрикованих справах (арешт у справі про вбивство Шеремета) проти відомих волонтерів та ветеранів  АТО, Аваков чіпко тримав владу у своїх руках, як при п'ятому президентові Порошенко, так і при шостому Зеленському. Так що ж стало тригером для такої несподіваної відставки міністра?

Версія 1. Зеленський хоче взяти під контроль МВС та сконцентрувати владу

Те, що в адміністрації Володимира Зеленського були обтяжені занадто незалежним міністром МВС, було давно секретом Полішинеля. Втім, спочатку каденції шостого президента явний дефіцит кадрів у команді Зеленського і боязнь повністю розвалити найважливіше силове відомство зіграло на користь збереження Аваковим свого поста.

До того ж, Зеленському була явно симпатична всім відома ідіосинкразія Авакова до Порошенка. Однак з часом всі ці плюси стали згасати перед зростаючим антирейтингом Авакова. Особливо, після того, як були заарештовані у справі про вбивство Павла Шеремета відомі волонтери та ветерани АТО: Андрій Антоненко, дитячий хірург Юлія Кузьменко і військовий медик Яна Дугарь. Справа була настільки погано зшита білими нитками, що дуже швидко стало зрозуміло, що вона сфабрикована і повністю розвалиться у суді.

Таємниця відставки Авакова: що означає звільнення "вічного" міністра МВС для України і Львівщини, фото-1



Сам Зеленський на своїй останній пресконференції прозоро натякнув, що міністр МВС буде повинен понести за це, як мінімум політичну відповідальність. Однак в планах Банкової було відправити Авакова не зараз, а пізніше - восени або взимку разом з усім складом Кабміну, який абсорбував весь негатив від недолугих дій влади. Тим більше що, з огляду на давно налагоджені зв'язки Арсена Борисовича з найбільшими олігархами країни - проти відставки Авакова могли виступити єдиним фронтом такі протилежні люди, як Коломойський, Ахметов, Пінчук і, можливо, навіть Порошенко. Аваков у своїх заявах про майбутню долю Порошенко прозоро натякав, що не братиме участі у спробах Зеленського звести рахунки з п'ятим президентом, задіючи ресурси МВС. Так чому ж планована через кілька місяців відставка Авакова пройшла раптово раніше наміченого терміну?

Версія 2. Американський фактор

За інформацією ряду ЗМІ, гнів Зеленського міг бути викликаний зустріччю Авакова з виконуючим обов’язки тимчасового повіреного у справах США в Україні Джорджем Кентом. Зеленський досить хворобливо реагує на будь-які неузгоджені з ним контакти з представниками адміністрації Байдена серед членів українського уряду.

Арсен Аваков та Джордж Кент, Фото: Фейсбук Арсена Авакова

Арсен Аваков та Джордж Кент, Фото: Фейсбук Арсена Авакова

І це нібито стало останньою краплею. За іншою інформацією, сам Арсен Борисович після зустрічі з Кентом отримав якісь гарантії спокійного життя після відставки та відразу зробив хід конем, не чекаючи запланованої відставки восени.

Версія 3. Аваков залишає потопаючий корабель влади

До Арсена Авакова можна ставитися по-різному, але не викликає сумніві лише одне, - він належить до рідкісної плеяди українських політиків, які здатні прораховувати на кілька кроків вперед. За всіма розкладами Україну очікує дуже гаряча політична осінь. Влада під виглядом антиолігархічних законів хоче поставити під контроль фактично всі загальнонаціональні ЗМІ. Також спроби Банкової у ручному режимі формувати за допомогою підконтрольного президенту РНБО списки "поганих" і "хороших" олігархів навряд чи сподобаються еліті українського великого бізнесу. Збільшення фіскального гніту для малого і середнього бізнесу на фоні нової хвилі пандемії може викликати масові протести підприємців. А світова тенденція зростання цін на нафту і газ вже у вересні поставить перед урядом неприємну дилему - різко підіймати ціни на комуналку з прогнозованими наслідками у вигляді різкого падіння рейтингу влади або субсидувати через держбюджет різницю, створюючи загрозу для банкрутства Нафтогазу. А ще очікується вихід фільму-розслідування Bellingcat про провалену операцію по затримці "вагнеровців" - те, що інформація про неї була безпосередньо передана самим Зеленським диктатору Білорусі Лукашенку нещодавно "простодушно" визнав і сам президент.

Загалом, якщо всі перераховані чинники зіллються разом - може вийти ефект політичного цунамі з масовими протестами населення на вулицях столиці. Досвідчений Аваков завбачливо вирішив, що тягати каштани з вогню, розганяючи мирні протести для Єрмака із Зеленським, щоб потім все одно бути відправленим у відставку, йому зовсім не посміхається.

А хто наступник

Президент Володимир Зеленський практично миттєво після відставки Авакова запропонував кандидатуру 41-річного Дениса Монастирського на посаду міністра внутрішніх справ.

Денис Монастирський, Фото: Resonance.ua

Денис Монастирський, Фото: Resonance.ua



Денис Монастирський - голова Комітету з питань правоохоронної діяльності. Закінчив юридичний факультет Хмельницького університету управління та права. Навчався в Інституті держави і права ім. В. М. Корецького НАН України. Кандидат юридичних наук. Викладав в Хмельницькому університеті управління та права, очолював відділ з питань законотворчості і наукових експертиз. Працював як експерт у "Українському інституті майбутнього". На парламентських виборах 2019 роки Денис Монастирський був обраний до Верховної Ради України IX скликання за списком партії "Слуга народу", №19 в списку.

Багато експертів поспішили назвати Монастирського, побачивши в його біографії зв'язок з "Інститутом майбутнього", людиною Авакова. Однак це не так. Не для того в адміністрації Зеленського так довго чекали цього моменту і терпіли "вічного міністра", щоб залишити головне силове відомство країни під контролем людини Арсена Борисовича.

Точно ні. Монастирський отримає свій пост, бо зарекомендував себе, як слухняний виконавець волі президента і його адміністрації. Де-факто керувати міністерством будуть тепер Єрмак та Татаров. Цілком можливо, що ми побачимо масове повернення у МВС силовиків часів Януковича, що своєю чергою може стати додатковим тригером для загострення політичної ситуації в країні. З огляду на те, що Львівська область явно не відноситься до числа найбільш лояльних до нинішньої влади, слід очікувати, що львівських силовиків чекає жорстка кадрова чистка. Ще до осені обласні управління поліції, Нацгвардії, ДСНС і прикордонної служби можуть отримати нових керівників, а після цього зачищати "аваковських" почнуть вже й у середній ланці силових структур. З огляду на те, що для нинішньої адміністрації лояльність при виборі кадрів завжди була важливіша за професіоналізм, можна припустити, що як в національному масштабі, так і на рівні регіонів, найважливіші силові органи країни очікують дуже непрості часи.

Читайте також: Цей день в історії Львова: 80 років тому у місті Лева було проголошено Акт відновлення Української Держави

Роман Лазоренко

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Аваков #відставка #Зеленський #Єрмак #Львівщина #Монастирський
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,67
39,76
EUR
42,58
42,68
PLN
9,86
9,91
Оголошення
live comments feed...