• Головна
  • Українські школярі харчуватимуться по-новому: МОН презентувало 4-тижневе меню із 160 страв, - ФОТО
10:36, 25 травня 2021 р.
Надійне джерело

Українські школярі харчуватимуться по-новому: МОН презентувало 4-тижневе меню із 160 страв, - ФОТО

Перша леді України Олена Зеленська презентувала оновлене меню шкільного харчування.

Нове 4-тижневе меню для українських школярів складатиметься із 160 страв. Його підготувала робоча група на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України. Про це повідомили у пресслужбі МОН України.

"Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету - підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я", - зазначила Олена Зеленська.

МОЗ проаналізував світову практику та створив для шкільних їдалень нові норми. Відтак, як розповів Євген Клопотенко на своїй Facebook-сторінці, у приготуванні страв для школярів дозволили використовувати спеції, що зробить смак різноманітнішим. Також стане більше фруктів, овочів та м'яса, натомість менше жиру, цукру та солі.

"Тобто тепер у школах не будуть доганятися калорійністю за допомогою неадекватної кількості олії та хліба і їжа буде здоровішою", - резюмував він.

Євген Клопотенко спільно з командою Культура їжі I Cult Food та командою дієтологів взяли оновлені правила та розробили чотирьохтижневе меню, яке презентували 24 травня.

"Це 160 страв. Вони вже скомбіновані у повноцінні прийоми їжі, що не повторюються протягом місяця. Школам тепер не треба самим складати меню. Все вже є. З рецептурами та розрахунками калорійності. Найголовніше: це страви української (не радянської) та світової кухні. Щоб українці з дитинства їли шпундру і знали, що це їхня національна страва. Світова кухня - щоб розширити кругозір школярів. Тобто їжа у їдальні - як частина освіти, і це мій головний меседж. Також ми окремо додали безглютенові позиції", - зазначив шеф-кухар.

При цьому він додав, що до нового навчального року меню будуть рекомендовані на офіційному рівні. Тому школам не треба буде кожного разу погоджувати їжу, яку вони збираються готувати.

Ознайомитися з  рекомендованим меню можна на сайті МОЗ.

Читайте також: Львівські батяри: правда та легенди, - ФОТО, ВІДЕО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#МОН #школи #шкільнехарчування #ОленаЗеленська #ЄвгенКлопотенко #школярі
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...