• Головна
  • Високі ціни на життя: як львів’янам економити на комуналці за прикладом Європи та США
14:09, 19 лютого 2021 р.
Надійне джерело

Високі ціни на життя: як львів’янам економити на комуналці за прикладом Європи та США

Комунальні послуги щороку дорожчають, тому важливо знати, яким чином можна платити за них менше. Отож, журналістка 032.ua вирішила з’ясувати, як економлять на комуналці закордоном.

Економія електропостачання

Датчики руху

Датчик руху для вимкнення світла

Тарифи на електроенергію закордоном не маленькі, тому люди вигадали декілька способів для заощадження коштів. Першим способом є встановлення датчиків руху. Це пристрої, які знаходяться у кожній кімнаті квартири та включають світло тоді, коли це необхідно (коли людина перебуває у кімнаті). Такий пристрій допоможе уникнути марної витрати електроенергії. В Україні ціна на такі датчики стартує від 245 до 3 000 гривень.

Енергозберігаючі лампи

Енергозберігаючі лампи для економії світла

Ще одним способом економії є використання лише енергозберігаючих лапм. Закордоном це поширений спосіб зберегти гроші у гаманці. Такі лампи значно зменшать суму за світло.

Колір стін

Колір стін для економії електропостачання

До того ж, експерти розповідають, що колір стін також впливає на розподіл електроенергії. До прикладу, від білих стін відбивається 85% спрямованого світла, від темно-синіх - 15%, а від чорних - 9%.

Заряджання гаджетів

Заряджання гаджетів у громадських місцях

У США досить популярним методом економії електроенергії є заряджання гаджетів поза будинком. Під час заряджання навушників, телефонів, комп’ютерів, планшетів та інших девайсів витрачається чимало електроенергії. Дехто купує чохли до телефонів зі влаштованими сонячними батареями, а дехто заряджає гаджети в офісі, кафе та інших місцях. До того ж, варто не забувати про виключення електроприборів з розеток попри те, що вони вимкнені: при контакті з мережею вони все одно споживають незначну кількість енергії.

Економія води

Вода - це не лише важливий ресурс для виживання, а й значна частина комунальних витрат. На цьому також знайшли декілька способів зекономити.

Вода для миття посуду

Посудомийні машини для економії води

Зазвичай, у будинках закордоном встановлені економні посудомийні машини. Альтернативним варіантом є миття посуду у окремій посудині або у раковині із замкненим стоком.

Економія на змішувачах

Два змішувачі для економії води

У Великобританії майже не знайдеш квартири, де встановлений лише один кран у раковині. На відміну від українців вони не чекають поки стече холодна вода. Закордоном споживачі закривають сток та набирають гарячу воду, яку змішують з холодною. До того ж, погана сантехніка також впливає на непотрібні витрати води.

Бойлер для економії

Встановлення бойлера для економії води

Цей варіант економії гарячої води досить поширений серед українців, однак є люди, які не квапляться їх встановлювати. До слова, бойлер дозволяє мешканцям самим контролювати кількість гарячої води та відмовитися від її використання за встановленим тарифом. Звичайно, це прилад витрачає електроенергію, але і для цього є лайфхак. Бойлер не рекомендують постійно вимикати з розетки, оскільки тоді він витрачає більше електроенергії на повне нагрівання.

Економія тепла

Найбільша суму серед комунальних послуг в українців виходить за газ та тепло. Тому лайфхаки для економії вам точно знадобляться.

Індивідуальне опалення

Індивідуальне опалення для економії тепла

Не секрет, що централізоване опалення у будинках може підійти не усім користувачам. У цьому випадку ви не можете контролювати кількість тепла, за яке маєте сплатити. У США дуже популярна практика встановлення індивідуального опалення будинках. Тоді ви матимете змогу самі контролювати суму у платіжках.

Утеплення будинку

Утеплення будинку для економії тепла

Усім відомо, що у будинку з холодними стінами за комунальні послуги доводиться платити значно більше. Закордоном намагаються максимально утеплити будинки та гріти лише ті кімнати, де вони перебувають найчастіше. Отож весь будинок у США не опалюють. У Білорусі мешканці фарбують батареї у темний колір та наклеюють між нею та стіною ізолюючі прокладк. Таким чином батарея не нагріває стіну, а тепло йде у кімнату.

Регулярне вимкнення опалення

Ковдри з обігрівом для економії тепла

У Великій Британії поширеним способом економії тепла стало вимкнення опалення вночі. Містяни не опалюють будинки вночі, натомість користуються ковдрами та матрацами з підігрівом. Крім цього, йдучи на роботу, опалення у квартирі також вимикають. Таким чином плата за тепло стає значно меншою.

Поради для мешканців Львова

Досвідчені майстри рекомендують мешканцям будинків з високими стелями не змінювати тепло упродовж всього дня. Тобто не потрібно знижувати тепло на ніч, та збільшувати у момент перебування в квартирі. Постійна зміна тепла сприяє поганій циркуляції теплого повітря у квартирі, таким чином на її нагрівання йде більше ресурсів. Відповідно і сума комунальних послуг виходить більшою.

Читайте також: Купити квартиру у Львові: “свіжі” пропозиції з фото

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#як економити на комуналці #комунальні послуги Львів #новини Львів #новини Львова #новини 032
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,88
39,95
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...