• Головна
  • Санта-Барбара, "Кінопалац" та озеро на Сихові: про найбільший спальний район Львова, - ФОТО
08:29, 21 січня 2021 р.
Надійне джерело

Санта-Барбара, "Кінопалац" та озеро на Сихові: про найбільший спальний район Львова, - ФОТО

Історія наймолодшого району Львова - Сихова. 

У Львові налічується шість районів. Кореспондентка 032.ua вирішила підготувати добірку матеріалів та розповісти про кожен із них детальніше. Розпочнемо із історії найбільшого спального району - Сихівського. Часто можна почути, що це "інший Львів", адже цей район суттєво відрізняється від центральної частини міста.

"Я си ховаю" - про назву Сихівського району

Сихівський район у Львові є наймолодшим у місті, його створили у 2000 році, але історія його досить значна. Основою району стало село Сихів, яке у 1952 році вдруге ввели до складу Львова. Освоєння цієї території датується XIV ст. У 1980 роках сло зруйнували, тоді і виник Сихівський житловий масив. За словами гіда Львова Петра Радковця, це було віддалене місце, тому назва походить від вислову "Я си ховаю".

Забудова Сихова стартувала у 1979 році

Вперше проєкт забудови району висотними будинками розробили у 1965 - 1966 роках архітектори Я. Новаківський, Л. Каменська, О. Кобат та Л. Скорик. Із 1979 року у Сихові розпочали будувати панельні будинки. Перший великий будинок здали на вулиці Ізоляторній (зараз - Сихівська), згодом ще два також на цій вулиці. 

За радянських часів Сихів забудували типовими панельними будинками, Фото: uk.wikipedia.org

За радянських часів Сихів забудували типовими панельними будинками, Фото: uk.wikipedia.org

Озеро на Сихові 

У 1950 роках у Сихівському районі створили Піонерське озеро із зоною відпочинку. Це водойма, що була між Боднарівкою та Сиховом. Однак через забрудненість згодом озеро довелося спустити, хоча у 1980 роках воно було популярне. 

За даними на сайті "Сихів медіа", назва озера з’явилася через радянську тенденцію називати локації пов’язаними назвами. У Винниках створили Комсомольське озеро, тому потрібно було назвати водойму "Піонерською". Там був пляж, де жителі засмагали та купалися, у суботу та неділю працював буфет та можна було взяти у прокат човни. 

Наразі на території озера розташована велика галявина, куди жителі ходять влітку на пікніки.

Піонерське озеро у 1960 роках, Фото: photo-lviv.in.ua

Піонерське озеро у 1960 роках, Фото: photo-lviv.in.ua

Єдина автентична дерев'яна церква у Львові

У Сихівському районі розташований храм Святої Трійці. Це єдина автентична дерев'яна церква у Львові. Вона зазнала багато перебудов. Спорудили її у 1654 році, а у 1683 році стіни розписали львівські майстри.

Тролейбус на Сихів запустили у 1955 році

У 1955 році облаштували першу тролейбусну лінію на Стрийській. Завдяки цьому тролейбуси з'єднали центр міста із Львівським автобусним та танкоремонтним заводами. 

Кінцева зупинка тролейбусів на станції "Сихів", Фото: vorobus.com

Кінцева зупинка тролейбусів на станції "Сихів", Фото: vorobus.com

Автовокзал на Стрийській

У 1980 роках збудували автовокзал на Стрийській, 109. Він є основним вокзалом для автобусного сполучення у місті. Архітекторами є В. Сагайдаківський, М. Столяров, інженерами В. Бойків, А. Єфремов. 

Автовокзал на Стрийській, Фото: lvivcenter.org

Автовокзал на Стрийській, Фото: lvivcenter.org

"Кінопалац" на Сихові

У 1986 році на проспекті Червоної Калини спорудили кінотеатр імені Довженка. Він функціонує і наразі, входить у мережу "Кінопалац". 

На сайті "Сихів медіа" зазначають, що із 2018 року на Сихові біля Центру Довженка проводять заходи на День міста, День Незалежності, День Конституції та багато інших. На початку грудня 2019 року на будівлі встановили нову вивіску. Замість старої "Кінопалац" -  "Центр Довженка". 

"Санта-Барбара" по-львівськи

У 1994 році на проспекті Червоної Калини відкрили торговельно-побутовий центр "Зубра" (архітектори А. Ващак, Каменщик, Є. Мінкова). У народі його називають "Санта-Барбара" через подібність арок на фасаді до тих, які були у будівлі серіалу "Санта-Барбара".

Санта-Барбара

Історичний трамвай на Сихів 

Сихівський район впродовж тривалого часу був єдиним районом без трамвайного сполучення. Хоча ідея будівництва трамвайної лінії виникла ще у 1980-х роках, вперше запустили трамвай на Сихів у 2016 році. Довгоочікуваний маршрут отримав номер "8" та курсує досі. Згодом запустили ще один трамвайний маршрут №4. 

Переваги життя у Сихівському районі від мешканців

Колишній головний архітектор Львова Юліан Чаплінський публікував відео на своєму ютуб-каналі, присвячене Сихівському району. Зокрема, він виокремив переваги життя на Сихові на думку жителів. Отож, серед позитиву зазначили: хороше транспортне сполучення; не так шумно, як у центрі міста; багато зелені; непроїзні двори; впорядковані громадські простори, шкільні майданчики; немає проблем із торгівлею. 

Церква Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові

Варто зазначити, що у наш час Сихівський район активно розвивається. Для прикладу, місто планує оновити громадський простір перед кінотеатром. Хочуть встановити новий фонтан, також на території облаштувати амфітеатр. З 2018 року на Сихові намагаються збудувати новий Палац спорту, однак проєкт на етапі закупівель загальмував. Спорткомплекс повинен мати спортзали та функціональний дах, який можна використовувати для катання на лижах.

Читайте також: 120 років тому і зараз: історія Оперного театру у Львові, - ФОТО

Фото на головній: Сихів Медіа, фейсбук

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #Сихівський_район #Львівщина #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Редакція 032.ua започаткувала новий спецпроєкт "Історія старого Львова". Розповідаємо про розвиток районів міста, парків, історію площ, будівель. Ви зможете переглянути раритетні світлини та дізнатися більше про місто Лева.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,57
39,70
EUR
42,53
42,65
PLN
9,80
9,86
Оголошення
live comments feed...