Авторські рецепти куті до різдвяного столу

Фото - ТСН, Маргарита Пашкова
Фото - ТСН

Кутя - це традиційна страва, яку готують на Святвечір. Зазвичай для її приготування потрібна каша, мед, горіхи та мак. Варіацій куті є безліч, у кожному регіоні її приготування різниться. Тому спеціально для сайту 032.ua шеф-кухар Василь Михневич створив авторські рецепти обрядової Куті.

Рецепт куті “від бабусі”

Для приготування традиційної куті вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 4 склянки води;
  • 1 склянка пшона (200 грам);
  • 50-100 грам маку;
  • волоські горіхи (за смаком);
  • родзинки (за смаком);
  • 4-5 столових ложок меду (тільки натуральний).

Спосіб приготування.

Пшоно необхідно попередньо замочити у воді, так, щоб вода повністю вкрила його. Залишити бажано на усю ніч. Далі мак та родзинки залишаємо у гарячій воді на 30 хвилин.

Після того, як усі інгредієнти готові до приготування потрібно зварити пшоно. Його необхідно залити водою ( в пропорції 1/2) та готувати на малому вогні близько 1 години. За цей час вода майже випарується, але сама крупа буде достатньо вологою, аби кутя не була сухою. Далі потрібно перетерти у ступі мак до однорідної маси, коли молочко трішки побіліє. Далі змішуємо усі продукти: перетертий мак, крупу, подрібнені волоські горіхи, родзинки та мед. Традиційно можете подати кутю у глиняному горщику.

Рецепт куті з лісовими горіхами (ліщиною) та сухофруктами

Для приготування підготуйте такі інгредієнти:

  • 400 мл води;
  • 100 грам волоських горіхів;
  • 100 грам ліщини;
  • 200 грам пшениці;
  • 4-5 столових ложок меду;
  • родзинки, курагу та чорнослив (за бажанням).

Спосіб приготування.

Пшеницю потрібно попередньо промити та замочити в холодній воді за 2-3 год до приготування. Далі треба залити мак окропом та залишити на 30 хвилин.

Після цього 2,5 - 3 години варити пшеницю на малому вогні. Тоді зерна пшениці стануть м’якими та не розвареними. Опісля розітріть мак у ступі, або блендером до появи білого макового молочка. Горіхи потрібно очистити та підсушити на пательні чи в духовці без додавання олії. Сухофрукти також залийте теплою водою на 10 - 15 хвилин.

“Коли всі наші інгредієнти готові, перемішайте їх з медом. Я завжди стараюсь брати мед з різнотав’я, бо він бездоганно підійде для цієї куті”, - розповів шеф-кухар Василь Михневич.

Кутя з калиною

Ця кутя підійде до Різдвяного столу справжніх гурманів. Для її приготування потрібно взяти:

  • 200 грам пшениці;
  • 100 грам волоських горіхів;
  • 100 грам ліщини (за бажанням);
  • 50 грам сушеної калини;
  • 150 грам маку;
  • 50 грам родзинок;
  • мед за смаком;
  • води;
  • 1 столову ложку цукру;
  • 200 мл узвару.

Спосіб приготування.

Пшеницю потрібно попередньо промити та замочити в холодній воді бажано на ніч, але можна і за 2-3 год до приготування. Після цього варіть кашу 2,5 - 3 години на маленькому вогні, доливаючи воду за потреби. Мак також необхідно залити водою та варити на малому вогні близько 40 хвилин. Після цього перетніть його у ступі (блендері) до появи молочка.

Далі потрібно обсмажити горіхи на пательні без додавання олії. Потім сухі ягоди калини необхідно залити водою та додати 1 столову ложку цукру. Калина має простояти у воді близько 30 хвилин, після цього ягоди треба ще раз промити.

На завершення до готової пшениці додайте мак, горіхи, родзинки та калину. Перемішайте з медом (бажано липовим) та долийте узвару, аби консистенція куті була такою, яка вам потрібна. Подайте страву традиційно у макітрі.

як приготувати кутю рецепти куті легкі рецепти куті кутя рецепти новини 032 новини Львів новини України
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі