• Головна
  • Львів’янин просить зберегти кам’яницю Стеткевичів на Замарстинівській від знищення
16:13, 15 жовтня 2020 р.
Надійне джерело

Львів’янин просить зберегти кам’яницю Стеткевичів на Замарстинівській від знищення

У редакцію 032.ua звернувся львів’янин Василь Гаврилишин, занепокоєний долею будинку на вулиці Замарстинівській, 213. Раніше кам’яниця належала родині львівських меценатів Стеткевичів, а у ХХ столітті тут був Народний дім.

Як розповів Василь Гаврилишин, до недавнього часу будинок був пам’яткою архітектури, але місцева компанія-забудовник торік подала до суду, щоб скасувати цей статус і знести кам’яницю під забудову.

Зазначимо, що ще 1993 року будинок на Замарстинівській, 213 у Львові внесли до переліку пам’яток архітектури місцевого значення. Під номером 2439 будівля все ще значиться у цьому списку, зокрема і на сайті Львівської міськради. Але по факту, свій статус вона уже втратила за рішенням суду. Василь Гаврилишин переконує, що оскільки кам’яниця віддалена від центру міста, процес підготовки до знесення минає непомітно.

Як вдалося з’ясувати 032.ua, ще у вересні 2019 року у Львівському окружному адміністративному суді під керівництвом судді Р. М. Москаля відкрили провадження. ТзОВ “Львів-Інвест-Груп” позивалося до Львівської ОДА щодо визнання протиправним і скасування розпорядження про внесення споруди на Замарстинівській, 213 до переліку пам’яток архітектури. У судовому реєстрі є дані лише про одне судове засідання, але насправді фінальне рішення винесли 13 грудня 2019 року, коли той де же суддя Москаль задовольнив повністю позов компанії, яка об’єднала власників квартир у згаданому будинку. 

Згідно з матеріалами справи, керівник товариства звертався до профільного управління Львівської міської ради, де дізнався, що будинок №213 на Замарстинівській внесли до переліку пам’яток як “народний дім”, тоді як у паспорті на об’єкт він згадується лише як житловий будинок садибного типу 1930-х років у стилі функціоналізму. А історико-архітектурна довідка на будинок по вул. Замарстинівській, 213 у Львові вказує на те, що народним домом був сусідній двоповерховий будинок, де зараз діє музична школа. Паспорт будівлі музичної школи, що розташована на Замарстинівській, 219 нібито підтверджує, що раніше це був Народний дім для української громади села Велике Голоско.

Із огляду на це, Львівський окружний адмінсуд повністю задовольнив позов, визнав протиправним і скасував розпорядження Представника Президента України №101 від 12.02.1993 у частині, що стосується внесення до переліку пам`яток архітектури місцевого значення як Народного дому житлової будівлі, що знаходиться в місті Львові по вулиці Замарстинівській, 213. Упродовж 30 днів ЛОДА могла оскаржити рішення, але судячи з наявних матеріалів, не зробила цього, тому рішення суду набрало законної сили.

Додамо, 11 серпня 2018 року на пленарному засіданні Львівської міськради ТзОВ “Львів-Інвест-Груп“ надали дозвіл на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на вул. Замарстинівській, 213. Йдеться про територію, площею 0,2530 га для будівництва та обслуговування багатоквартирних житлових будинків до 4-х поверхів включно за рахунок земель житлової та громадської забудови.

За даними YouControl, ТОВ “Львів-Інвест-Груп” створене 2 серпня 2018 року, керівником зазначений Юрій Юрченко. Засновницею вказана Зоряна Була. Адреса компанії - вул. Замарстинівська, 213 у Львові. Товариство спеціалізується на організації будівництва будівель, водних та інших споруд.

Василь Гаврилишин 13 жовтня створив електронну петицію з проханням зберегти кам’яницю на Замарстинівській, 213 та створити у приміщенні музей або інший громадський простір. Станом на нині, звернення підписало 19 людей. Усього для опрацювання петиції у Львівській міськраді потрібно зібрати 500 підписів громадян за 60 днів з моменту публікації її на сайті.

Читайте також: Львівську ОДА просять зберегти 400-літній дуб на вулиці Франка, - ФОТО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини Львова #львівські новини #Львів 032 новини #Замарстинівська #Голоско #забудова
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Спецтема "Петиції" створена на сайті 032.ua для того, щоб інформувати наших читачів про те, які петиції створюють львів’яни та які вимоги чи пропозиції вони висувають.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...