• Головна
  • У Львові провели майстер-клас з виготовлення вітражів, - ФОТО, ВІДЕО
17:08, 25 вересня 2020 р.
Надійне джерело

У Львові провели майстер-клас з виготовлення вітражів, - ФОТО, ВІДЕО

Фото - з відкритого доступу

Фото - з відкритого доступу

24 вересня після презентації відреставрованого вітража у Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Романа Іваничука мисткиня провела майстер-клас з виготовлення вітражів.

Як повідомила журналістка 032.ua, майстер-клас тривав понад 2 години а долучитися до мистецтва могли лише 10 охочих. Його провела вітражистка Роксолана Павлик, яка вже понад 20 років займається їх виготовленням.

Початківці створювали свої вироби технікою "класичний вітраж". Технік створення вітражів є безліч, зокрема, кожний митець використовує при його створення свою унікальну технологію. Для виготвлення запропонованого прикладу знадобилися такі предмети: лист з намальованим візерунком, шматок пінопласту (для закріплення деталей), декілька шматків скла, канцелярський ніж, шматок цупкого паперу, склоріз, свинцеві профілі, маркер та паяльник.

Спочатку потрібно прикласти скло поверх паперу та відтворити на ньому візерунок за допомогою маркера. Далі необхідно його нарізати склорізом на потрібні деталі. Опісля необхідно нарізати декілька свинцевих профілів по контуру макета. До слова, свинцеві палички дуже гнучкі та м'які, тому їх можна легко нарізати канцелярським ножем.

Згодом розпочалася найскладніша частина створення вітража- формування візерунка. Щоб сформувати виріб, потрібно покласти листок із візерунком поверх пінопласту, викласти по малюнку скло та вставити свинцеві палички по периметру. Закріплені деталі потрібно зафіксувати канцелярськими голками. Після того, як візерунок буде сформований, свинцеві деталі потрібно спаяти між собою. Детальніше про майстер-клас з виготовлення вітражу дивіться у відео.

Довідково. Вітраж - сюжетна декоративна композиція зі скла та інших матеріалів, що пропускають світло. Його виготовляють із кольорового скла, або кольорового оргскла, перетинки між такими скляними елементами з'єднуються. Раніше для з'єднання використовували олово, свинець, як метали, що легко піддавались обробці. Зараз елементи скла можуть фіксуватись на міцній клеєвій основі. Як правило, відповідно до однієї з технік, викладається вітраж на готовому листі скла, з маленьких шматочків скла. З'єднання між шматочками скла застигають, та фарбуються в чорний колір. За вікном з вітражем може використовуватись штучна підсвітка. Одним із різновидів вітража є фюзінг, коли для з'єднання кольорових шматочків скла використовується спікання без застосування металевих або клейових перетинок.

Читайте також: Відпочинок у Туреччині під час пандемії COVID-19: що потрібно знати туристам, - ФОТО, ВІДЕО

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#майстер-клас #Львівська бібліотека #виготовлення вітража #Роксолана Павлик #новини Львів #новини Львлва
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,89
39,95
EUR
42,93
43,00
PLN
9,87
9,97
Оголошення
live comments feed...