• Головна
  • Непрямі вибори старост ОТГ: як будуть відбуватися та що змінилося
12:07, 11 вересня 2020 р.
Надійне джерело

Непрямі вибори старост ОТГ: як будуть відбуватися та що змінилося

depositphotos / palinchak

depositphotos / palinchak

25 жовтня в Україні, за винятком тимчасово окупованої АР Крим та непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей, відбуватимуться чергові місцеві вибори. Жителі сіл, селищ і міст обиратимуть представницький склад органів місцевого самоврядування на наступні п’ять років. За 101 день до виборів Верховна Рада України внесла поправки до Виборчого кодексу. Зокрема, утворили об'єднані територіальні громади (ОТГ) та суттєво збільшили райони в межах областей.

У день виборів громадяни України отримають по 4 бюлетені, у яких обиратимуть: голову ОТГ, депутатів до ради об'єднаної громади, районної ради, а також обласних рад. Але є суттєва зміна - прямих виборів старост НЕ буде. Президент Львівського центру політики та аналітики “Поліс” Степан Рішко розповів для 032.ua, як призначатимуть старост та які у них будуть повноваження.

Чи були раніше вибори старост

Як пояснив Степан Рішко, перед прийняттям змін до Виборчого кодексу тривалий час точилися дискусії щодо способу обрання старост та їх повноважень. Суперечності виникали щодо питання: як староста може заразом представляти інтереси жителів свого округу та виконувати консенсусні рішення всієї громади.

У більшості ОТГ, які утворювались добровільно, перших прямих виборів старост не було. Чинні на той час голови населених пунктів не хотіли втрачати своїх посад, тому приймали компромісні рішення у результаті яких “старі голови” автоматично обирались виконуючими обов’язки старост відповідного округу до моменту проведення наступних місцевих виборів. Лише поодинокі громади після об’єднання утворювали старостинські округи та проводили прямі вибори старост.

Як тепер обиратимуть старост

У оновленому Виборчому кодексі вже немає згадки про прямі вибори старост. Спосіб обрання та повноваження старост ОТГ тепер зазначені лише у статті 54 Закону України “Про місцеве самоврядування”. Згідно з прописаними у статті нормами, старост об’єднаних громад обиратимуть на непрямих виборах. Однак, такий спосіб обрання жодним чином не схожий на процедуру призначення чиновників.

"Старост обиратимуть новообрані депутати рад ОТГ за поданням голови відповідної громади. Ця процедура називається “непрямими виборами” й вона є “природною” для демократій. Принцип її дії простий: виборці делегують повноваження своїм представникам – депутатам, а ті зі свого боку обирають старост. “Ланцюг” повноважень та відповідальності під час вищеописаних процесів не порушується", - додав Степан Рішко.

Якими реальними повноваженнями володітимуть старости

Формальні повноваження старост чітко визначені у цій же таки статті 54 Закону України “Про місцеве самоврядування”. Вони цілком вичерпні для представлення та реалізації інтересів жителів відповідного села чи селища в ОТГ. Але це лише формальна сторона. На практиці, старости залежатимуть від голови громади та депутатів, які їх обирали. Вони реалізовуватимуть завдання голови та ради ОТГ на своїх місцях, які не завжди будуть перетинатися з інтересами жителів територій.

"Досить часто складатиметься ситуація, за якої певне село чи селище, що входить до складу громади, не матиме жодного депутата у складі органу місцевого самоврядування. Відповідно, старосту цього села/селища обиратиме рада, яка може бути не зацікавленою у реалізації інтересів меншості. Із одного боку, непрямі вибори старост дають змогу уникати додаткових конфліктів між головами та депутатами ОТГ і старостами, а з іншого – виникатиме ризик того, що частина населення громади, цілі села та селища взагалі не будуть представлені в раді громади, ба більше, вони не матимуть “свого” старости", - підкреслив Степан Рішко.

За підсумками місцевих виборів у кожній ОТГ оновиться склад рад. Депутатська більшість обиратиме старост усіх населених пунктів об’єднаної громади. Політологи прогнозують, що старости стануть більш залежними від депутатської більшості у місцевій раді та від голови ОТГ, у деяких випадках навіть не зможуть реалізовувати інтереси жителів своїх округів, якщо це не підтримає більшість у раді. Можливі також конфлікти та звільнення старост за рішенням місцевої ради.

"Легітимність старост — довіра від населення свого населеного пункту — практично зникне, оскільки вони реалізовуватимуть інтереси голови та більшості депутатів ОТГ. Шляхом врегулювання ситуації стане знаходження спільної мови між керівництвом ОТГ та її жителями", - резюмував Президент Львівського центру політики та аналітики “Поліс”.

Читайте також: Зміни за 100днів до місцевих виборів: що варто знати українцям про виборчий процес 2020 року

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#новини Львова #Львівщина #ОТГ #вибори старост #місцеві вибори 2020
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,33
39,40
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...