• Головна
  • Альпініст підняв прапор Львова на горі у Туреччині: інтерв'ю з Романом Городечним
14:18, 24 вересня 2020 р.
Надійне джерело

Альпініст підняв прапор Львова на горі у Туреччині: інтерв'ю з Романом Городечним

Фото ілюстративне: overlandarmenia.com

Фото ілюстративне: overlandarmenia.com

У серпні цього року львівський підприємець та альпініст за сумісництвом Роман Городечний піднявся на гору Арарат та розгорнув на ній прапор Львова. Вершина, висотою 5137 метрів, розташована у Туреччині. Це - згаслий вулкан на Вірменському нагір'ї. 

В інтерв'ю журналістці 032.ua чоловік розповів про свій похід на цю вершину. 40-річний Роман Городечний займається альпінізмом із 2014 року. Арарат - це восьма гора, на яку йому вдалося піднятися. Для нього похід у гори - це перезавантаження. 

Романе, розкажіть, чому вирішили піднятися саме на цю вершину та розгорнути там прапор Львова? 

Вибір цієї гори був очевидним. На етапі, коли у світі пандемія коронавірусу, тільки гора Арарат відкрита для українців із турецької сторони. Відповідно, іншого вибору не було. Підняття прапору - це традиція. У нас є компанія людей, які ходять у гори. Кожен із нас розгортає символіку свого міста та всі разом - прапор України. 

Із ким ви піднімалися на вершину?

Я піднімався на Арарат із групою людей, з якими разом були і на горі Еверест. Зокрема, це  Тарас Поздній, напарник по Евересту із Дніпра Дмитро Симиренко та перша українка, яка була на Евересті -  Ірина Галай, яка мала свою команду. Ми йшли одним колективом.

Готувалися до підняття на гору?

Підготовка до підняття на вершину була. Тривала орієнтовно до одного місяця. Однак, ми завжди у спортивній формі та готові йти в гори. Піднятися на Арарат для нас не було дуже важко. 

Скільки часу піднімалися на вершину?

Близько п'яти днів піднімалися на Арарат. Прилетіли у п’ятницю ввечері та піднялися на вершину у середу зранку. Один табір у нас був  на висоті 3 200 метри, а на 4 200 метри - штормовий табір. Вершина була на 5 137 метрів. 

Чи виникав страх під час дороги?

Страх - це те відчуття, що примушує робити обдумані речі. Звичайно, він на якихось етапах був, але мінімальний. Не було тяжких підйомів, лавин, тріщин. Для тих людей, які вперше підніматимуться на вершину,  вона ідеально підходить. 

Що відчули, коли піднялися на гору?

Було відчуття ейфорії. Всі були щасливі, що це зробили. Хоч гора є нетяжкою, але підйом тривав уночі, тому було доволі холодно. Часто потребували відпочинку. При цьому, спуск для мене був тяжчим. Там є сипуча порода, отож неначе постійно їдеш вниз на ногах. Потім боліли коліна. 

Скільки часу там перебували? 

На вершині ми були близько 40 хвилин. Вийшовши туди, ми зробили по 10 бурпі - це відтискання із підстрибуванням. На висоті виконати це було важче, ніж зазвичай, але мало цікавий ефект. Ми із командою фотографувалися, знімали відео.

На скільки вершин наразі піднялися?  

Перша вершина, на яку я піднявся - це Кіліманджаро (5895 м). Друга - Кала-Патхар (5644 м),  Наступні були - Монблан (4808 м), Ельбрус ( 5642 м), на яку ми піднялися на 4 900м. Потім - Мера Пік (6 461 м), Аконкагуа (6962 м), Еверест (8848 м) та Арарат (5137). На Кіліманджаро піднявся двічі. Отож, всього було вісім вершин та дев'ять моїх підйомів. 

Ви планували піднятися ще на одну з найнебезпечніших вершин світу - К2. Чи думаєте все ж там побувати? 

Так, ідея дійсно була на це літо. З нами у команді мав бути найсильніший альпініст світу Нірмал Пурджа (НІМС), який за 6 місяців підкорив усі 14 піків гір, які сягають понад вісім тисяч метрів. Через пандемію все довелося скасувати. Ми думали підготуватися до зимового походу, знайшли компанію в Австрії. Зимове підняття на цю гору у світі раніше ніхто не робив. У зв’язку із карантином, зараз це неможливо.

Наразі очікуємо, що ситуація зміниться. Сподіваємося, що вийде піднятися на К2 наступного літа. Це - друга вершина світу, вона є найважчою вершиною із технічного погляду. Там набагато менше підйомів, ніж на Евересті. Її ще називають Чогорі. Гора, висотою 8611 метрів над рівнем моря, розташована на кордоні Кашміра (Пакистан) і Китаю.

Нагадаємо, у травні 2018 року Роман Городечний вирушив на Еверест. Він став першим львів'янином, який підкорив найвищу вершину світу. Про свої пригоди львів'янин розповів у інтерв'ю для 032.ua.

Фото: із facebook-сторінки Романа Городечного

Фото: із facebook-сторінки Романа Городечного

Читайте також: Як львівський активіст Святослав Літинський домігся скасування регіональної мови в Одесі

Всі фото - із facebook-сторінки Романа Городечного

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #гори #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,67
39,76
EUR
42,58
42,68
PLN
9,86
9,91
Оголошення
live comments feed...