• Головна
  • 31-річна львів'янка розповіла, як це - перехворіти на COVID-19
18:14, 27 серпня 2020 р.
1
Надійне джерело

31-річна львів'янка розповіла, як це - перехворіти на COVID-19

Фото умовне / з відкритих джерел

Фото умовне / з відкритих джерел

Впродовж останніх місяців у світі триває боротьба із пандемією коронавірусу. Станом на 27 серпня в Україні лабораторно підтвердили 112 059 випадків захворюваності на COVID-19. Зокрема, у Львівській області виявили 13 763 хворих, із них одужала 4 061 людина. 

Одна із тих, хто перехворів на коронавірус - прес-офіцерка 2 Галицької бригади, лейтенантка Аліна Новікова. Жінці 31 рік, вона зі Львова. Про свій досвід лікування та одужання вона розповіла у коментарі журналістці 032.ua. 

Фото: Аліна Новікова / надала героїня для 032.ua

Фото: Аліна Новікова / надала героїня для 032.ua

Аліно, розкажіть, коли все розпочалося?

Наприкінці червня у мене виникли перші симптоми. Було погане самопочуття. За скеруванням лікаря пройшла ПЛР-тестування (тестування методом полімеразної ланцюгової реакції). Очікувала результат декілька днів. Він прийшов позитивний. 

Які були емоції, коли дізналися, що захворіли?

Я знала, що це коронавірус ще до результату тестування. На той момент у мене вже повністю пропав нюх і смак, тому була налаштована. Єдине, не очікувала, що настільки довго триватиме лікування. До того ж, лякає повна невідомість цієї хвороби. Ти не знаєш, чому у тебе болять суглоби, чому блювота, чому температура. 

Ви зазначили про симптоми, розкажіть про них детальніше, будь ласка. 

Спочатку було відчуття, неначе просто прихворіла. Потім розпочало боліти горло, з'явилася ломота у тілі. Таке відчуття, що розпочинається грип. Через декілька днів почала боліти голова, була блювота, пропав нюх та смак, відчувала біль у кістках. Без знеболювального не могла ні сидіти, ні лежати. Були також ситуації, коли за 30 хвилин двічі змінювалася температура тіла. То я повністю холодна і мокра, то гаряча. Не знаєш що відбувається. 

Які із симптомів були найбільш вираженими? 

Найбільш вираженими були біль у горлі, температура та те, що я не відчувала смаку та запаху. При цьому, нестабільна температура і після одужання інколи буває. За словами лікаря, це може тривати впродовж декількох місяців. 

Ви перебували вдома чи у лікарні? 

Я лікувалася вдома. З лікарем постійно була на зв'язку. Він телефонував, також я могла зателефонувати у будь-який час.  

Чи знаєте, як захворіли? 

Немає ніяких здогадок. Із людей, з ким я контактувала, ніхто не хворів. Швидше за все, це було у супермаркеті, чи у транспорті. Однак, точно не знаю. 

Як сприйняло ваше оточення, що захворіли на COVID-19? 

Коли казала знайомим, що хвора, то вони жартома запитували, чи не коронавірус. Відповідала, що так, то люди переживали, пропонували допомогу. На роботі також хвилювалися. Військовий колектив надзвичайно великий, тому і дзвінків було багато. Кожен готовий був принести ліки чи їжу під двері квартири.

Що було найскладнішим за період самоізоляції? 

Мабуть, найскладніше було у перший тиждень хвороби. Тоді було дуже погане самопочуття, самій тяжко справитися. Були моменти, коли по декілька годин не могла встати із ліжка. Це дуже важко, має бути хтось поруч обов'язково. 

Скільки часу тривало лікування? 

Лікування тривало понад місяць. Воно було симптоматичне, тобто лікували симптоми, які з'являлися. 29 червня з'явилися перші ознаки хвороби, а 5 серпня отримала негативний результат ПЛР-тесту.

Які були емоції, коли дізналися, що одужали? 

Коли сказала, що я хвора - не було ніяких емоцій. Коли сказали, що здорова - я так плакала. Одразу одягнулася та пішла на вулицю. Це дуже тяжко було пережити. 

На скільки це складно морально? 

У перший тиждень були дні, коли лежала і плакала. Адже сприймається, що ти один та будеш найближчим часом також лише сам. Про хороше тяжко було думати. Однак, чим швидше одужувала, тим ставало позитивніше. 

За роботою також сумувала. Останні два тижні хочеться щось робити. За цей період передивилася різні вебінари, переслухала лекції про роботу у соціальних мережах, на курси записалася. Вже було розуміння, що  хочеться йти та працювати. 

Чи змінилося ваше ставлення до коронавірусу?

Спочатку було страшно, дотримувалася всіх рекомендацій. До того ж, у мене є друзі, які перехворіли на пневмонію на початку карантину. Коли відбулося послаблення вимог, то всі також розслабилися. Я ніби і дезінфікувала руки, але вже не так часто. Коли заходила у супермаркет, одного разу брала рукавички, іншого - ні. На початку карантину перемивала всі пакети, продукти, а згодом припинила це робити. 

Є знайомі, які телефонували та казали, що вони не вірили у коронавірус, поки я не захворіла. Розпитували про захворювання. У них змінювалося ставлення до вірусу, коли розповідала. На мою думку, варто всім розуміти, що ця коронавірусна інфекція дійсно є та потрібно берегтися, щоб бути здоровими. 

Довідково. Коронавірусна хвороба 2019 (Coronavirus disease 2019, або COVID-19) - це гостра респіраторна хвороба, яку викликає невідомий раніше коронавірус SARS-CoV-2. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила пандемію у зв’язку з поширенням хвороби у світі, у всіх країнах ввели карантинні заходи та обмеження. 

Нагадаємо, через значне збільшення кількості хворих та причини, через які це відбувається в Україні продовжили карантин до 31 жовтня включно. До того ж, посилили обмежувальні заходи на територіях із "зеленим" рівнем епідеміологічної небезпеки.

Читайте також: “Ляльки - для дівчаток, машинки - для хлопчиків”: чому досі розділяють дитячі іграшки

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #коронавірус #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Показувати новий коментар:
внизу вгорі
Ірина
27 серпня 2020 р., 20:51
Теж скептично відносилася поки не захворів батько,зараз з тяжкою формою пневмонії лежить в реанімації вже два тижні. Нехай береже нас усіх Бог.
Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...