• Головна
  • Конституційний суд відмовив Львову в тлумаченні закону про мови
14:14, 27 лютого 2013 р.

Конституційний суд відмовив Львову в тлумаченні закону про мови

Конституційний суд відмовився відкривати провадження за зверненням Львівської міської ради про офіційне тлумачення низки положень скандального закону "Про основи державної мовної політики". Таке рішення було прийнято на засіданні суду вчора, 26 лютого.

Підставою для рішення стали невідповідність звернення вимогам закону про КСУ і Конституції, а також непідвідомчість КСУ питань, які були підняті у зверненні.

Нагадаємо, 29 січня колегія суддів КСУ відмовила у відкритті провадження за зверненням Львівської міськради про офіційне тлумачення ряду положень мовного закону, а 30 січня - за поданням 51 народного депутата про визнання закону неконституційним у зв'язку з порушенням процедури його прийняття.

У той же час, на вивченні в колегії Конституційного суду знаходиться ще одне подання 51 народного депутата - про конституційність закону "Про основи державної мовної політики".

Як інформував  3 липня цього року Верховна Рада прийняла закон «Про засади державної мовної політики». 13-19 серпня статус регіональної російській мові надали обласні Дніпропетровська,Донецька, Запорізька, Луганська, Одеська, Херсонська, а також міські Ізмаїльська, Одеська і Севастопольська ради. 20 серпня статус регіонального російській мові надала Харківська міська раду, 21 серпня - Миколаївська і Херсонська. Угорська мова стала регіональною у місті Берегово (Закарпаття), молдавська (румунська) - в селі Тарасівці Чернівецької області. Румунська також стала регіональною мовою в селі Біла Церква (Biserica Alba) Рахівського району Закарпатської області.

Зауважимо, у новому варіанті закону про мови немає регіональних мов.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,04
40,08
EUR
43,00
43,07
PLN
9,90
9,93
Оголошення
live comments feed...