• Головна
  • Укріплення гривні: чому зміцнилася національна валюта та чи контрольована ситуація
16:19, 8 травня 2020 р.
Надійне джерело

Укріплення гривні: чому зміцнилася національна валюта та чи контрольована ситуація

Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

З початку травня українці могли помітити, що курс гривні щодо іноземних валют зміцнився. Зокрема, з 1 по 8 травня Нацбанк встановлював орієнтовно 26,82 - 26,98 грн за долар США та 28,91 - 29,51 грн за євро.

Як пояснив львівський економічний експерт з 7-річним досвідом роботи у фінансовій сфері Віктор Гальчинський у коментарі кореспондентці 032.ua, головна причина укріплення національної валюти - дефіцит гривні на фоні потреб підприємств у ній для фінансування своєї діяльності, а також чергові аукціони з продажу облігацій внутрішньої держпозики, які продовжують купувати, незважаючи на пандемію. Для прикладу, 5 травня на аукціоні було продано облігацій внутрішньої державної позики на понад 10 мільярдів гривень.

За його словами, у перспективі укріплення урівноважиться іноземними компаніями, що купуватимуть валюту для виплати дивідендів. Якщо говорити про готівковий ринок, уже відсутні панічні настрої у людей, бо звикли до нових подій, а також наявна пропозиція валюти та дефіцит гривні допомагають укріпленню гривні, адже через зменшення доходів люди витрачають валютні заощадження на життя.

Віктор Гальчинський вважає, що після цих вихідних, 9 - 11 травня, можливі певні коливання, однак ситуація з курсом валют на сьогодні контрольована. На коливання вплине відмова Міжнародного валютного фонду від довгострокової програми розширеного фінансування України та перехід до обговорення короткострокової програми Standby із значно меншими коштами. 

Зазначимо, станом на п'ятницю, 8 травня, за даними, які опублікували на сайті Мінфіну, Нацбанк встановив курс гривні у Львові на рівні 26,8185 грн за долар та 29,9117 грн за євро.

Нагадаємо, карантин в Україні продовжили до 22 травня, однак планують послаблення обмежень з 11 травня. Станом на 8 травня у Львівській області за добу зафіксували 65 нових випадків захворювання на Covid-19. Загалом підтверджених 660 випадків інфікування коронавірусом, з них - 18 людей померли та 138 пацієнтів одужали.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #економіка #курс_валют #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,87
39,92
EUR
43,22
43,30
PLN
10,05
10,10
Оголошення
live comments feed...