• Головна
  • Історія українки на заробітках у Чехії під час карантину: як за кордоном переживають пандемію
14:01, 26 березня 2020 р.
Надійне джерело

Історія українки на заробітках у Чехії під час карантину: як за кордоном переживають пандемію

Через поширення коронавірусу Covid-19 у світі в багатьох країнах ввели карантин, у їх списку опинилася й Чехія, яка досить популярна серед українських заробітчан. Станом на 26 березня за даними Worldometers у Чехії зафіксовано 1775 хворих. 

Журналістка 032.ua поспілкувалася зі студенткою зі Львова Вікторією (ім'я змінено за проханням дівчини), яка поїхала на роботу в Чехію понад два місяці тому, та дізналася про перебіг карантину там. 

Про роботу в Чехії та ставлення до українських громадян

Я працюю на заводі медичних приладів, зі мною в цеху тільки троє українок, інші - чешки. Загалом тут до громадян України ставляться по-різному, вважаю, що це залежить не від національності. Мені зустрічалися різні люди, є такі, що і допомагають, і посміхаються, і вітаються, а є й протилежне ставлення. Одного разу чула: "Чому ці українки сюди їдуть, без них добре було, забирають роботу в нас. Нехай ідуть працювати в інший цех - на клей і попечуть собі руки", - розповідає героїня. 

Про початок карантину в Чехії

За її словами, карантин у Чехії розпочався, коли орієнтовно зафіксували 50 хворих на коронавірусну інфекцію. Більшість з них були ті, які приїхали з Італії, Франції, Німеччини, тоді відразу закрили всі місця, де можуть перебувати 100 і більше людей - школи, університети, торгові центри, театри, кінотеатри, спортзали, скасували масові заходи. Через два дні карантину закрили всі об'єкти, де можливе перебування близько 30 осіб - ресторани, кафе, різні магазини, оркім продуктових. 

Як ситуація наразі?

Вікторія зазначає, що наразі працюють лише продуктові, аптеки, лікарні, курсування громадського транспорту також обмежили на початку карантину, з часом заборонили в'їзд і виїзд з країни. На вихідних була на закупах в супермаркеті, то курсував один автобус, який був пустий, водій ізольований повністю від пасажирів, проїзд був безкоштовний.

Люди працюють дистанційно, їжу замовляють додому, я працюю на заводі медичних приладів, тому він закриватиметься лише в екстренній ситуації. Працівникам видають маски, також встановлені засоби для дезінфекції, які й до карантину були необхідними. Щодо українців, які працюють в супермаркетах, то їх забезпечують всім необхідним.

Ціни на продукти під час карантину не змінилися, натовпів та черг немає у Чехії, якщо люди приїжджають в магазин парою, то один чекає в машині, а інший йде по продукти, у магазин пускають лише в гумових рукавичках та у медичній масці. 

Про штрафи у Чехії

Щодо законодавчої бази, за словами дівчини, у Чехії виходити з будинку без медичної маски не можна, навіть у свій двір, якщо вчинити це порушення випишуть штраф. Прибувши з країни, де поширений коронавірус, потрібно самоізолюватися та повідомили владу про це, якщо ж приховати - також штраф. 

Чи панікують жителі через поришення коронавірусу?

Багато людей переживає щодо ситуації, обговорює поширення вірусу, однак про масову паніку сказати не можна. У Чехії дотримуються вимог карантину - на вулицях майже немає людей, якщо є, то всі у масках. Люди відповідально ставляться до рекомендацій та розуміють серйозність ситуації. 

Героїня матеріалу зазначає, що виїхати з Чехії заробітчанам тяжко, перевізники у декілька разів підвищили ціну за поїздку, а зареєструватися на потяг, який організовують, складно, бо щодня виїжджають тисячі українців.

Нагадаємо, раніше журналістка 032.ua публікувала ексклюзивне інтерв'ю з львів'янкою, яка живе в гарячій точці Італії.

Фото на головній ілюстративне: Gabriel Kuchta / Getty Images

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032.ua #коронавірус #карантин #Чехія #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,05
EUR
42,99
43,03
PLN
9,87
9,91
Оголошення
live comments feed...