• Головна
  • Як відрізнити коронавірус від грипу: відомі симптоми COVID-19
21:11, 11 березня 2020 р.
Надійне джерело

Як відрізнити коронавірус від грипу: відомі симптоми COVID-19

Нова коронавірусна інфекція COVID-19 і грип мають схожу клінічну картину. В обох випадках розвивається респіраторне захворювання, що може мати як легкий перебіг, так і важку форму і навіть призвести до смерті. Обидва захворювання передаються краплинним шляхом і засоби запобігання їм однакові: гігієна рук з милом чи антисептиком, часто і ретельно, кашель - лише у згин ліктя чи одноразову хустинку.

Роз'яснення МОЗ

Роз'яснення МОЗ

Як розповіли у Центрі громадського здоров'я МОЗ України, є між коронавірусом і грипом дещо відмінне. Грип має менший інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів) і коротший послідовний інтервал (час між послідовними випадками), ніж коронавірусна інфекція. Послідовний інтервал для COVID-19 оцінюють у 5-6 днів, а для вірусів грипу він становить 3 дні, тобто грип поширюється швидше.

За попередніми дослідженнями, інфікована вірусом SARS-CoV-2 людина може заразити від 2 до 2,5 осіб, що є більшим показником, ніж у грипу. Коронавірус також рідше вражає дітей, останні заражаються саме від дорослих, а не навпаки.

Фахівці припускають, що 80% випадків коронавірусної інфекції COVID-19 мають легкий чи безсимптомний перебіг, 15% є тяжкими і вимагають кисневої терапії, а 5% є критичними випадками, які потребують штучної вентиляції легень. При COVID-19 старший вік і наявні супутні захворювання підвищують ризик розвитку важкої інфекції. Грип з ускладненнями ж вражає здебільшого дітей, вагітних, старших осіб та тих, що мають хронічні захворювання чи імунодефіцит.

Наразі немає ліцензованих вакцин від коронавірусу. Тоді як від грипу - є, і щорічна вакцинація є ефективним засобом попередження цієї хвороби та ускладнень. Вакцина від грипу неефективна проти SARS-CoV-2.

Медична маска не захищає від зараження вірусами. Носити її повинні лише люди із симптомами респіраторних захворювань, медпрацівники та особи, що доглядають за хворими.

Лікарі рекомендують якомога частіше мити руки теплою водою з милом чи обробляти їх антисептиком із вмістом спирту не менше 60%; уникати близького контакту з людьми із симптомами ГРВІ (мінімальна дистанція — 1,5 м); не торкатися обличчя, зокрема очей, носа і рота; термічно обробляти продукти (особливо м’ясо, його субпродукти і яйця); та при перших симптомах захворювання - звернутися до сімейного лікаря.

Нагадаємо, в Україні та Львові зокрема запровадили карантин у зв'язку з поширенням коронавірусу у світі. Садовий розповів про особливості карантину у Львові.

Джерело: Центр громадського здоров'я МОЗ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,73
39,83
EUR
42,75
42,84
PLN
9,84
9,87
Оголошення
live comments feed...