• Головна
  • “Айтішником” може стати кожен: власниця HR-компанії розповіла про феномен ІТ-сфери у Львові
19:23, 10 березня 2020 р.
Надійне джерело

“Айтішником” може стати кожен: власниця HR-компанії розповіла про феномен ІТ-сфери у Львові

“Айтішником” може стати кожен: власниця HR-компанії розповіла про феномен ІТ-сфери у Львові

У Львові є офіси понад 200 ІТ-компаній, і в цій індустрії налічується близько 20 тисяч спеціалістів. Попри це, підприємства шукають все нові й нові кадри, готові працювати у сфері ІТ.

Журналістка 032.ua поговорила із власницею львівської рекрутингової компанії Ярославою Бондаренко про феномен “айтішних” компаній у нашому місті та розвіяли найпоширеніші міфи про тих, хто там працює.

Як розвивається ІТ-сфера у Львові?

20 років тому ця сфера просто “вистрілила”: у 2000-х роках у Львові цей напрямок почав дуже швидко розвиватися, на ринку з’явилися ІТ-гіганти, почало відкриватися багато стартапів. Як розповідає Ярослава Бондаренко, в один момент, ця сфера просто захопила все. Відповідно, активніше почав розвиватися готельно-ресторанний бізнес, будівництво та інші сфери, у зв’язку з тим, що в Україну почали “заходити” нові бюджети й інвестиції.

Чи у Львові вистачає кадрів для ІТ-сфери?

Розвиток сфери загалом та кількості відкритих вакансій свідчить про значну нестачу кадрів. Насправді, кадрів дуже багато і вакансій теж багато, але їх все одно не вистачає. Щоразу відкриваються нові набори, стартапи, філії, з’являються нові замовники за кордоном. Одним словом, постійний пошук робітників. Незважаючи на те, що ця сфера активно розвивається, дефіцит у ній існує, особливо в професійних кадрах. Переважно, шукають спеціалістів рівня Senior та Middle.

Які є рівні працівників в ІТ?

Є чотири рівні працівників у цій сфері: перший - Trainee (початківець, стажер), другий - Junior (базовий рівень знань, мало досвіду, менша зарплатня), третій - Middle (середній,хороший спеціаліст), четвертий - Senior (старший, працівники зі стажем більше 5 років). На ринку ІТ за Senior ведеться найбільше “полювання”, їх шукають, переманюють, запрошують у більші закордонні компанії.

Як ІТ-сфера вплине на майбутнє?

Як зауважує Ярослава Бондаренко, зараз ІТ - це не окремий ринок, бо він охоплює усе. Одна з перших сфер, яка буде найактивніше розвиватися - це медицина, а саме ІТ в медицині. Зараз вже є дистанційне навчання для студентів, програми з використанням віртуальної (VR) та доповненої реальності (AR).

“Майбутнє за VR, але зараз активно розвивається AR, через нього проходить навчання студентів, коли викладачі можуть бути в різних куточках світу. Через доповнену реальність можна побачити те ж саме серце і навчитися робити на ньому операції”, - додала власниця HR-компанії.

Окрім цього, сфера ІТ допомагає мінімізувати втрати часу на певні функції, до прикладу, надходження результатів аналізу. Зараз усі програми автоматизовані та роботизовані і будь-які процеси відбуваються набагато швидше. Також за допомогою ІТ-технологій розвивається human engineering, зокрема body design.

Якщо говорити про реформування заводів, то на 2025 рік на виробництвах 45% людських місць будуть займати роботи, на сьогодні це - всього 10%. Раніше в мережі можна було побачили картинки складів найбільшої у світі за обігом товарів компанії, що продає їх через Інтернет, - Amazon, де все фасували та пакували люди. Тепер ці склади повністю механізовані - так працює глобалізація ІТ.

“Станом на нині, це дуже масштабний ринок, який включає багато професій, окрім програмістів. Це і менеджери з продажу, проектні менеджери, HR-менеджери, рекрутери, копірайтери. Також буде розвиватися професія девелопера (розробника) систем iOS та Android. Тобто все, що стосується розробки також входить до напрямку прогресивного ІТ”, - наголосила Ярослава Бондаренко.

Чи віриш ти в “СТАНДАРТНИЙ” образ “айтішника”?

“На щастя, в мене в голові нема такого образу, тому що “айтішником” може стати дійсно будь-хто. Це звичайні люди. Я дійсно, не розумію чому відділяють ІТ-працівника від працівника будь якої іншої галузі? Звісно, що сидяча робота перед комп’ютером впливає на здоров’я. Але хто сказав, що не можна собі “посадити” очі, якщо ти працюєш менеджером чи дизайнером, адже ці професії також прямо пропорційно пов’язані з роботою перед комп’ютером”, - підкреслила експертка.

На користь ІТ рекрутерка називає кілька причин: по-перше, різні ІТ компанії розуміють небезпеку від довготривалої роботи за комп’ютером для здоров’я, тому ввели роботу на remote (віддалена робота), коли не потрібно постійно працювати в офісі, бо проекти можна робити віддалено. По-друге, компанії забезпечують співробітників базовим медичним страхуванням. До нього входить стоматологія, повна перевірка всіх аналізів. І по-третє, підприємець піклується про здоровий спосіб життя працівників: компанія оплачує щомісячний абонемент в спортзал для того, щоб працівник міг відволіктися від комп’ютерної роботи. До того ж, роботодавці можуть оплачувати курси англійської та додаткові курси, які допоможуть більше розвиватися у цій сфері.

Чи може освіта в університеті допомогти стати спеціалістом в ІТ?

Освіта в університеті допоможе закласти правильний фундамент базових знань та вмінь, як професійних так і соціальних. І в той самий час, навчання в університеті на програміста, до прикладу, триває 5 років. Тобто вступивши на курс, ти пройдеш програму, яка була актуальна ще 5 років тому. Це означає, що на ринок вийде спеціаліст вже із застарілою інформацією. Є сфера, яка почне дуже активно розвиватися - освіта, а саме - ІТ-академії.

“Тепер за 3 місяці ти отримуєш інформацію, яка є актуальною на ринку. Але це не означає, що за цей період все буде стояти на місці. Для цього потрібно постійно бути в тренді. Технології настільки стрімко розвиваються, що навіть футурологам важко передбачити, що буде в майбутньому. Адже світ зараз на грані реформації. Зараз підходить другий “БУМ”, коли все злетить. Такий технологічний “вибух” був ще раніше, коли з’явився паровий двигун, адже люди тоді ще на конях їздили. Цей винахід призвів до втрати багатьох робочих місць. Зараз наступає другий такий переворот, коли приходить ера AR та VR”, - зауважила фахівчиня.

Чи може бути “айтішником” кожен?

Усе залежить від напрямку: потрібно відштовхуватися від особистих якостей. Наприклад, якщо в людини комунікативний напрямок, але вона має хорошу технічну базу, зможе бути проектним менеджером і займати управлінські позиції. Може бути, що працівник не любить спілкування з людьми, і це нормально, тоді він обирає для себе інший напрямок.

ІТ-працівники, які програмують (девелоперять), відрізняються тим, що в них мислення дуже системне. У них навіть бачення на життя через код “if...else” (якщо, то..). Тобто, для кожного свій напрямок. Насправді, ІТ-сфера дуже обширна, в ній є всі професії.

Чому варто переходити в ІТ?

Тому що вся теперішня робота, яка задіює хоча б мінімальні розумові здібності, в майбутньому буде замінена роботом. Якщо зараз ти займаєшся справою, де тебе зможуть замінити - тебе замінять. До прикладу: облік, аудит, бухгалтерія. Та навіть якщо зараз подивитися на стрімкий розвиток технологій, то таких працівників технології витісняють. Зараз з’явилися інтернет-банкінги, програми, які автоматично вираховують податки та інше. Але є певна ніша, яку роботи ніколи не зможуть замінити, це професії, пов’язані з творчим мисленням та креативом. Адже скільки в робота б не вносили інформації, він робить оцінку, виходячи з тих даних, які в нього “залили” розробники.

Чим цінна людина?

Тим, що вона може креативити, може подивитися на ситуацію зовсім під іншим кутом. Стане цінним критичне мислення. Є правило чотирьох “К”, яке зараз актуальне, до нього входять такі якості людини: критичне мислення, креативність, кооперація та комунікативність. Кооперація — це форма організації економічної діяльності людей і організацій для спільного досягнення загальних цілей або задоволення потреб. Використовується також для позначення характеру економічних та політичних взаємин. Отже, ці всі якості в майбутньому будуть дуже цінуватися на ринку праці.

Чи є місця для креативників в ІТ-сфері?

Звичайно, є. Що таке креатив? Креатив - це здатність подивитися на ситуацію з тієї точки зору, з якої не дивився ще ніхто, це максимально антишаблонне мислення. Креатив може бути і в розробці, коли ти в сотий раз пишеш якийсь код, ти можеш придумати функцію, яку до тебе ніхто ще не вигадував, або новий додаток, або нові функції гри. Насправді, програмування - це теж є креатив, адже ти твориш.

Чи можна стати ІТ-спеціалістом не вкладаючись в себе матеріально ( не проходити курси)?

Є люди, в яких від народження до цього хист, але вони все одно мають звідкись брати технічні знання. В Інтернеті є безкоштовна інформація для працівників ІТ-сфери, але це не означає, що вона повноцінно надасть тобі актуальні та правильні знання. Тому, курси - це хороший стартап для майбутнього ІТ-спеціаліста. Вкладатися в свій розвиток це нормально, бо так чи інакше, але твій вклад тобі повернеться, можливо, навіть в десятикратному розмірі.

Чи всі можуть потрапити на курси ІТ-працівника?

Ні, можна й не потрапити, якщо викладач проведе переднавчальну співбесіду і в кандидата бракуватиме певних знань. До прикладу, знань з англійської мови чи певних технічних навиків.

Чи є мінуси роботи в ІТ-сфері?

Зараз ІТ-сфера максильно дотична до потреб людини. Наприклад, в ІТ-компаніях розуміють, що має бути баланс між особистим життям і роботою. В таких компаніях максимально підтримують так званий, Free Lifestyle. Тобто ти приходиш на роботу, де зможеш працювати на пуфику, в офісі обов’язково має бути печиво, кава, чай. Також вони створюють простір для ігор, щоб працівники змогли відволіктися від роботи. В багатьох компаніях є 4-5 додаткових вихідних, окрім стандартних субот та неділь. Працівники заздалегідь виставляють собі дні додаткового відпочинку, адже головне - кінцевий результат. Але якщо в твого проекту “горить дедлайн”, то звичайно, бувають моменти, коли працівник може “не вилазити” з офісу. Але це нормальна практика на будь-якій роботі.

“Я знаю ІТ-спеціалістів рівня Senior, які мають багато вільного часу, вони паралельно можуть запускати ще свої проекти. З чим це пов’язано? З тим, що на виконання завдань в спеціаліста такого рівня часу іде набагато менше, ніж у початківця. Звичайно, є також хороші спеціалісти, які постійно в роботі, тут все залежить від самої людини”, - резюмувала Ярослава Бондаренко.

Читайте також: 8 найпопулярніших професій у Львові: яка зарплата та обов’язки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ІТ сфера #"айтішники" #компанії #рівні #робота #зарплатня
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,88
39,95
EUR
42,88
42,93
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...