• Головна
  • У Львові придбають установку для утилізації ртутних лампочок
17:32, 5 лютого 2013 р.

У Львові придбають установку для утилізації ртутних лампочок

Використовуючи досвід міста Любліна, у Львові створять муніципальну систему поводження із відходами побутового електронного та електричного устаткування. Такий проект реалізовуватимедепартамент містобудування ЛМР спільно з ГО «Екологічні ініціативи» та Люблінським муніципалітетом.

 «В процесі життєдіяльності людини утворюються небезпечні відходи як для довкілля, так і для життя та здоров’я людини. Серед цих відходів є відпрацьовані енергозберігаючі лампи, які містять ртуть, а також батарейки. Враховуючи небезпеку, яку створюють ці елементи та збільшення їх кількості, потреба у вирішенні питання поводження з ними стає щороку актуальнішою. Тому працівники управління екології спільно з громадськими організаціями поставили собі таке амбітне завданн - налагодити систему, яка б безпечно захоронювала ті рештки, які не можна використати як вторинну сировину», - розповів в.о. начальника управління екології та благоустрою ЛМР Андрій Галушка.

Термін реалізації проекту – 2 роки. Відтак, цього року у місті створюватимуть систему збору відходів, тобто встановлюватимуть пункти прийому батарейок та закуплять транспорт із спеціальним обладнанням для транспортування відходів. Наступного року планують закупити установку для знешкодження та вилучення ртуті.

«За найскромнішими підрахунками, на сміттєзвалище кожного року потрапляє від 5 до 15 кг ртуті. У нас немає підприємств, які утилізують лампочки і батарейки, тому це є надзвичайна шкода як для довкілля, так і для здоров’я людей.

У Любліні це питання вже вирішується протягом 15-20 років. У них муніципалітет організовує систему збору, промоції, а далі передає спеціалізованим підприємствам, які це утилізують. Поки що ми будемо збирати батарейки, і матимемо надію, що запрацює підприємство, яке буде їх утилізувати.

Для утилізації ламп ми знайшли дуже сучасну установку, яка абсолютно екологічно безпечна. Туди завантажують лампи, установка подрібнює скло, відокремлює патрони, які можна буде здавати на брухт, а ртуть хімічно зв’язується, і у спеціальних ємностях її можна буде здавати на повторну переробку або утилізацію. Вартість цієї установки складає 700 тис євро, але це єдина установка в Україні такого типу і такої безпечності. Якщо нам вдасться реалізувати цей проект, ми будемо обслуговувати не лише Львів, але й Західний регіон», - повідомила Оксана Війтик, координатор проекту, головний спеціаліст відділу екології. 

Проектом передбачено встановлення 80 контейнерів для батарейок у місцях, де це буде найбільш ефективно. Ця мережа буде прив’язана до навчальних закладів, супермаркетів, місць, зручних для мешканців. Можливо, такі пункти встановлять у приміщеннях ЛКП.

Збором лампочок займатимуться 2 екологічні автомобілі, адже лампочка є небезпечна і для її збору потрібне ліцензування. Оскільки проект передбачає збір відпрацьованої електроніки від мешканців, у цьому допомагатимуть громадські організації.

 «Цей проект буде пілотним в Україні. Ми маємо жахливу ситуацію з утилізацією відходів, що містять небезпечні речовини. Мало хто знає, що у лампі ртуть міститься у вигляді пари, тобто розбивши її людина дихає парами ртуті. Саме тому проект дуже вагомий та важливий для підвищення екологічної свідомості населення. Ми виготовлятимемо різні матеріали, брошури, запозичуватимемо досвід у Люблінського воєводства, яке є піонером на території Польщі», - зазначила Алла Войціховська, представник ГО «Екологічні ініціативи».

Нагадаємо, проект «Створення муніципальної системи поводження із відходами побутового електронного та електричного устаткування у місті Львові із використанням досвіду міста Любліна» реалізовуватиметься в рамках програми Транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна на 2007-2013 роки. Європейський союз виділив на проект 1,2 млн євро. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,72
39,78
EUR
42,70
42,83
PLN
9,84
9,86
Оголошення
live comments feed...