• Головна
  • У Львові планують відкрити інтерактивний музей комп’ютерної техніки
22:17, 2 березня 2020 р.
Надійне джерело

У Львові планують відкрити інтерактивний музей комп’ютерної техніки

Львівський національний університет імені Івана Франка спільно з меценатами-колекціонерами готує до запуску інтерактивний музей комп’ютерної техніки.

Як повідомили на сайті університету, першими до створення експозиції доєдналися Михайло та Галина Щербини і Володимир Матвійчук. Зараз колекція складається з понад 100 експонатів, більшість з яких у робочому стані. Це комп'ютери 1980 - 1995 років виробництва США (Apple, Atari, Commodore, IBM), Великобританії (Acorn, Sinclair Research, Tangerine Computer Systems), країн колишнього Східного блоку (Правец, Mera, Robotron), СРСР (Электроника БК) та України (ПК-01 Львів, Пошук-1/2, Орель БК08). Експозиція буде поповнюватися.

Фото надане авторами проєкту

Фото надане авторами проєкту

Передбачено, що відвідувачі зможуть постійно ознайомлюватися з історією комп'ютерних та відеоігор і комп'ютерною технікою, а також з  розгорнутими стендами, що ілюструють еволюцію елементної бази та принципи роботи ЕОМ, планується окрема зона присвячена робототехніці. У музеї функціонуватиме відокремлена зона з постійно увімкненими ретро-комп’ютерами та історичними ігровими консолями, а раз на тиждень та під час спеціальних тематичних заходів, буде вмикатись більша кількість техніки, до прикладу, усі комп’ютери Apple.

Окрім цього, в музеї облаштують сучасний інтерактивний простір, де можуть проводитися різноманітні заходи, лекції, майстер-класи. Повністю реалізувати задумане сподіваються до кінця року. Діятиме заклад у другому корпусі Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка на вулиці Драгоманова, 17. Перед відкриттям музею, у приміщенні площею 300 кв. метрів зроблять ремонт за 2 млн грн. Частину витрат покриє університет, окрім цього проєкт планується подавати на грантові програми та залучати спонсорські кошти.

Після запуску, у музеї також планують створити великі інтерактивні експонати, присвячені здобутку львівських інженерів: перший у колишньому СРСР клон британського комп’ютера Sinclair ZX Spectrum, і популярний у свій час персональний комп’ютер ПК-«Львів» розробки доцента Львівської Політехніки В. Пуйди тощо.

Нагадаємо, у Львові збирають кошти на створення "Музею в темряві", де гідами будуть люди з вадами зору.

Джерело інформації: сайт ЛНУ ім. І. Франка

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #музей #ЛНУ #університет імені Франка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,78
39,84
EUR
42,78
42,83
PLN
9,86
9,88
Оголошення
live comments feed...