• Головна
  • 10 культових різдвяних треків, без яких не обійдеться жоден новорічний плейлист
21:15, 16 грудня 2019 р.
Надійне джерело

10 культових різдвяних треків, без яких не обійдеться жоден новорічний плейлист

10 культових різдвяних треків, без яких не обійдеться жоден новорічний плейлист

У центрі Львові новорічні пісні можна було почути ще в листопаді - магазини та заклади почали готуватися до свят завчасно, налаштовуючи на настрій.

У зв'язку з цим редакція 032.ua вирішила пригадати та вибрати з безконечної кількості пісень, пов'язаних із різдвом, лише 10 новорічних треків, які хочеш-не-хочеш, а неможливо не почути хоча б раз за зиму, виходячи в люди. 

"Щедрик"

"Щедрик" - одна з всесвітньо відомих українських пісень, про походження якої решта світу не завжди знає. Американська версія, яку склав композитор Пітер Вільховський, відома не менше - її можна почути у фільмах "Сам удома", "Міцний горішок 2" та навіть "Гаррі Поттер". Всі ці фільми, зрештою, вписуються в новорічну телевізійну програму. Однак оригінал мелодії родом з України.

Хоча про походження "Щедрика" точно мало що відомо. Відомо те, що Микола Леонтович працював над нею майже все своє творче життя. Що перша редакція була написана ще до 1901 року, а остання, п'ята - у 1919. Можна також припустити, що Леонтович чув основний мотив ще змалку, десь на Поліссі. І що саме коріння пісні сягає воістину древніх часів, до яких нам наразі годі докопатися. 

Також її ще називають "Дзвінка колядка, Колядка дзвонів" - Ukrainian Call Carol, Ukrainian Carol of the Bells.

Ще́дрик, щедри́к, ще́дрівочка,

При́летіла ла́стівочка,

Ста́ла собі́ ще́бетати,

Го́сподаря ви́кликати:

«Вийди, вийди, господарю,

Подивися на кошару —

Там овечки покотились,

А ягнички народились.

У тебе товар весь хороший,

Будеш мати мірку грошей,

Хоч не гроші, то полова,

У тебе жінка чорноброва.»

Щедрик, щедрик, щедрівочка,

Прилетіла ластівочка.

ABBA - Happy New Year

Happy New Year, або "Щасливого Нового року" - ще одна мегапопулярна пісня не менш відомої шведської групи ABBA з альбому 1980 року Super Trouper. Попри атмосферу, в якій цей трек зазвичай вмикають, пісня доволі сумна. Її робочою назвою взагалі було "Татку, не напивайся на Різдво". А якщо вслухатись і перекласти текст, то там можна знайти дуже несподівані речі.

Зараз мені здається,

Що всі мрії, які були в нас раніше

Померли, і тепер вони не більше,

Як конфеті на підлозі.

Це кінець десятиліття,

У наступні десять років

Хто може сказати, що ми знайдемо,

Що чекає нас попереду,

 Наприкінці 89-го?

Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow!

Іронічно, що поет Семмі Кан та композитор Джулі Стайн написали цю пісню спекотного липня 1945 року, марячи про сніг у Голлівуді. Це ще один класично "різдвяний", новорічний трек, в якому ні слова про Різдво. Але той факт, що її крутили по радіо під час різдвяних справ закріпив її "святковий" статус у масовій культурі. Принаймні, там йдеться про сніг, що вже ближче.

Цю пісню виконувала величезна кількість різних музикантів. Найвідомішою на наших широтах, мабуть, є версія Френка Сінатри, однак крім нього, цю пісню виконувала також неймовірна Елла Фіцджеральд.

Last Christmas

Last Christmas ("Минулого Різдва") - ще один конкурент за впізнаваність в нашому списку, пісня британського поп-дуету Wham! з'явилась на світ 1984 року. Ідея пісні з'явилась автору під час перегляду футбольного матчу по телевізору, після чого всю ніч він разом з другом створював текст та музику.

Щодо неї, до речі, були скандали - на автора пісні Джорджа Майкла подали в суд через плагіат. Мовляв, надто вже Last Christmas схожа на Can't Smile Without You. І скінчилось все тим, що Майкл виплачував компенсацію.

Jingle Bells

Jingle Bells ("Дзвін дзвіночків") - хоча це не топ лідерів, цю класичну американську різдвяну (нарешті, пісня про Різдво) композицію вважають найпопулярнішою та найвиконуванішою з-поміж інших.

Написали її ще в далекому 1857 році під зовсім іншою назвою - The One Horse Open Sleigh. І приурочено її було до Дня подяки. І вже згодом її пов'язали тільки з Різдвом.

Mr. Sandman

Mr. Sandman ("Містер Дрімота") - цю пісню багато хто впізнає, не знаючи ані її назви, ані історії, за характерним мелодійним приспівом "пам-пам-пам", який виконує жіночий квартет. Та й від самого початку трек не про Різдво: це звернення дівчини до магічної істоти з іменем Піщана людина з проханням навіяти їй сон про симпатичного хлопця.

Але потім автор трохи змінив слова, прив'язавши Mr. Sandman до Mr. Santa. І от пісня 1954 року стає одним із різдвяних символів у США.

We Wish You a Merry Christmas

We Wish You a Merry Christmas - популярна (інакше б що вона робила в цьому списку) світська колядка, створена в Південно-Західній Англії у XVI столітті. Примітно, це також одна з рідкісних колядок, в якій таки згадується святкування Нового року. Також пов'язана з традицією подавати солодощі на Святвечір, про в словах пісні також згадується.

It's the Most Wonderful Time of the Year

It's the Most Wonderful Time of the Year написана 1963 році Едвардом Поло та Джорджем Вілом. Текст пісні справді цілком і повністю присвячений різдвяному настрою: зустрічі рідних та близьких на свято, катання на санчатах, готування вечері, а також - страшні історії, родом з вікторіанської різдвяної традиції, навіяної книжкою "Ніч перед Різдвом" Чарльза Діккенса. 

Rockin’ Around the Christmas Tree 

Rockin’ Around the Christmas Tree (щось ніби як "Рок-н-рол довкола ялинки) написав Джонні Маркс та виконала Бренда Лі в 1958 році. З того часу трек набув такої популярності, особливо в Америці, що до 50-річчя пісні, у 2008 році, оригінальна версія Лі була продана понад 25 мільйонів раз.

All I Want for Christmas Is You

All I Want for Christmas Is You ("Все, що я хочу на Різдво - це ти"), яку записала Мерая Кері 1994 року, завоювала дику популярність у Європі та Америці. В Британії, за один з опитувань, ця пісня вважається найпопулярнішою в плані різдвяної тематики.

З продажами у понад 16 млн копій у всьому світі, пісня стала 11-м бестселером усіх часів та народів. А до 2017 року пісня встигла заробила на роялті 60 млн доларів.

Нагадаємо, що "свято наближається". І доки одні проводитимуть цей час у домашньому колі сім'ї, інші святкуватимуть у дорогих та фешенебельних ресторанах Львова. Журналістка видання 032.ua склала список найдорожчих новорічних вечірок міста.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#032.ua #Львів #новини #культура #музика #Новий рік #Різдво
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...