• Головна
  • Бізнес по-львівськи: як картини молодого художника продавали “анонімно” у Монако
Ексклюзив
13:07, 20 листопада 2019 р.

Бізнес по-львівськи: як картини молодого художника продавали “анонімно” у Монако

Ексклюзив

Ігор Гнатів - молодий львівський художник, який працює в надскладній техніці гіперреалізму створив власну онлайн арт-галерею. Спонукала його до цього одна неприємна подія, що розпочалася ще у 2015 році: львівський бізнесмен найняв його та інших художників для роботи в майстерні, але платити за роботу не захотів. Після того, як митець обірвав контакти із горе-підприємцем, з’ясувалося, що його картини під чужим іменем представляла по всьому світу Монаківська галерея.

Кореспондент сайту 032.ua поспілкувався з Ігорем Гнатівим та дізнався деталі ситуації, як це вплинуло на його творчість та про масштабну виставку у львівському Split Club.

Ігор Гнатів

Довідково: Ігорю Гнатіву 25 років, зараз він навчається на останньому курсі у Львівській академії мистецтв та працює над дипломом. Паралельно створив онлайн арт-галерею (gnativgallery.com), куди запросив трьох художниць: Христину Бондарук, Ліліану Харковську та Ольгу Шуль. Сам митець родом із Золочева. Малювати почав змалку, але справжню любов до цього йому привила перша вчителька з Будинку школяра - Оксана Володимирівна, з якою Ігор досі підтримує контакт. Після закінчення школи, художник вступив у львівський коледж імені Івана Труша, а згодом - у ЛНАМ. У найближчому майбутньому Ігор Гнатів хоче викладати у коледжі ім. Труша, займатися творчістю і тим самим показувати студентам приклад.

***

Як розповів Ігор Гнатів кореспонденту 032.ua, історія розпочалася ще у 2015 році, коли через соцмережі з художником сконтактувався львівський бізнесмен (імені не вказуємо на прохання співрозмовника - ред.) та запропонував роботу. Після успішно виконаного пробного завдання - чорно-білого портрету, над яким Ігор працював близько двох місяців - молодий митець почав працювати на бізнесмена та створювати глибоко деталізовані картини у стилі гіперреалізму з фотографій.

Художник згадує, що чоловік усе детально продумав і при перших зустрічах вражав солідним автопарком з “Мерседесів”, зокрема, “Гелендвагеном”. І хоч перша пробна робота Ігора його дуже вразила, бізнесмен вирішив продовжити йому випробувальний термін. Тоді митець залучив до роботи ще трьох дівчат, з якими почалась робота над картинами…

“Я вибрав собі тему аборигенів, бо на арт-ринку в Америці вони дуже в тренді. Тож ми вирішили спробувати, і йому все підійшло. Спершу домовленість була такою: він нам знімає квартиру під майстерню, а ми там працюємо. Але через деякий час він вирішив, що ми оплачуємо помешкання 50/50. Згодом домовились, що ми йому робимо 10 робіт упродовж місяця, а він нам оплачує майстерню. Ми працювали у поті чола: я особисто там сидів зранку до вечора, на своїй шиї все тягнув. При цьому паралельно він мав ще кілька майстерень по Львову, де працювало над однією роботою по 5 - 10 людей”, - згадує Ігор Гнатів.

Роботи Ігора Гнатіва, каталог

Схема з майстернями полягала в тому, що в одному місці працювало по 30 - 40 людей, які були на випробувальному періоді і замовник їм за роботу не платив. А через деякий час, щоб не витрачати грошей на авторські роботи, замінював їх на новачків. Упродовж 9 місяців роботи в майстерні, Ігор з командою створив близько 70 картин для замовника, але половину “бізнесмен” “завернув”. А за 15 робіт, які взяв, досі не заплатив авторові. 

Окрім цього, він все більше й більше почав критикувати роботи митців, найбільш імовірно - щоби не платити їм за картини та за майстерню. Згодом необґрунтованої критики й принижень стало настільки багато, що Ігор Гнатів вирішив більше не мати справ із горе-бізнесменом. Через деякий час, завдяки спільним знайомим із власником майстерні, Ігор Гнатів дізнався, що “бізнесмен” має дуже впливові зв’язки серед високопоставлених осіб.

“Коли я ще там працював, власник казав, що йому потрібно було 2000 картин. Я знав, що він щось вивозить за кордон, але навіть не думав, що під чужими іменами. Він нам взагалі пояснював, що “на квартири” малює. А тут я випадково дізнався від знайомих, що мої роботи продають під чужими іменами, Монаківська галерея представляє їх на світовому ринку. І вартість тих лотів становить 30 - 50 тисяч доларів”, - розповів художник.

Робота Ігора Гнатіва

Як з’ясувалося, Монаківська галерея у 2018 році виставила роботи Ігоря Гнатіва та інших львівських художників та світових ярмарках у Москві, Парижі (Contemporary Urban Art Section), Люксембургу, Нью-Йорку (Art New York) та Швейцарії (Lausanne, 19th-22th Of April). Концепція полягала в анонімності художників: покупці не знали, чи це твір відомого автора, чи нікому незнаного митця, головне - сам твір. А така загадковість мала додатково зацікавити покупців.

Після першої хвилі обурення від такої нахабності, львівський митець спробував вирішити ситуацію: поспілкувався з професорами у сфері інтелектуальної власності, з юристами, намагався також об’єднати львів’ян, які постраждали від діяльності горе-бізнесмена, але абсолютна більшість з них боїться зв’язків та влади цього чоловіка. Втім, художник впевнений у своїй правоті та має достатню доказову базу, щоб розпочати судовий процес. Бізнесмен про це знає, і вже тривалий час не показується у Львові й уникає зустрічей, відсиджується за кордоном.

“Він з іншими майстернями та авторами підписував договір про те, що вони відмовляються від авторського права. А я нічого не підписував, у нас лише на словах було заключення. Тож інші мають ці договори й нічого не можуть зробити, а я можу”, - наголосив Ігор Гнатів.

Разом із тим, ця неприємна ситуація змотивувала Ігоря, який вирішив створити власну онлайн арт-галерею та залучати молодих, перспективних художників до співпраці. Митець зауважив, що зараз команда не має грошей на оренду комерційного приміщення, тож за допомоги друга було створено сайт gnativgallery.com, який зареєстрували в США. 

Зараз, окрім Ігоря Гнатіва, який працює у стилі гіперреалізму, в команді є Христина Бондарук (реалізм, постмодернізм), Ліліана Харковська (примітивізм, абстракція) та Оля Шуль (абстракція).

“Ціль нашої галереї - виставитись на арт-ярмарку в Майямі, правда, там 15 квадратних метрів виставкової площі коштує 15 тисяч доларів. Щоб виставитись, також треба відбір пройти, але я впевнений, що ми пройдемо: там дуже сильні роботи, потужні. І ця ситуація - класний досвід, завдяки якому я поглибився у гіперреалізм, а в Україні в цьому стилі майже ніхто не працює”, - пояснив Ігор Гнатів.

Гіперреалізм - це дуже складна техніка, яка полягає у фотографічності зображення: таку картину, особливо здалеку, важко відрізнити від світлини. Сам художник вважає цей стиль вершиною технічності мистецтва, адже потрібно дуже добре уявити майбутню картину, продумати все до деталей, правильно розмішати кольори, передати “фокус”... Цей стиль виник в Америці та Європі 1970-х років і зараз є особливо популярним у Нью-Йорку, куди запрошують талановитих митців зі всього світу. В Україні ж є лише близько 30 художників, які працюють у гіперреалізмі.

Станом на нині, команда Ігоря Гнатіва потрохи наповнює онлайн-галерею роботами, але кожен із них також паралельно працює над своїми проектами. Художник же працює над дипломом і встиг організувати виставку в центрі Львова у закладі Split Club: до середини грудня тут триватимуть “Протилежності”. Початок виставки також був приурочений до офіційного відкриття онлайн арт-галереї.

Назва “Протилежності” обрана не випадково - це відображення характерів авторів та стилів, у яких вони працюють та які цілком протилежні. Усього на виставці представлено 33 роботи чотирьох художників. 

Ігор Гнатів зазначив, що все відбулося досить спонтанно, але він дуже радий отримати в партнери такий елітний заклад. Для того, щоб відповідати статусу закладу, художникам довелось зробити каталог зі своїми роботами, афішу та організувати фуршет, але це все додало солідності події та досвіду митцям. “Родзинкою” було те, що до завершення вітального слова, усі роботи на виставці були повністю закриті від очей глядачів. На відкритті виступили також дуже поважні люди зі сфери мистецтва: завкафедри, професор ЛНАМ, доктор мистецтвознавства Орест Голубець; директорка Львівського державного коледжу декоративно-ужиткового мистецтва ім. І. Труша, спеціаліст вищої категорії Ольга Коцовська; директор Французького альянсу у Львові, представник посольства Франції у сфері співпраці та культури Ніколя Фасіно, а також сам автор робіт, куратор виставки, художник-гіперреаліст Ігор Гнатів.

“Я не хотів, щоб люди просто прийшли, подивилися і пішли, а щоб вони спочатку нічого не бачили, послухали наш виступ, дізналися, чому ми створили ці роботи і було невелике шоу. Це мала бути не брутальна й нудна виставка, а щось нове… І, можливо, за рік - два нас буде знати уже вся Європа, але там, де ми почали, завжди будемо раді виставлятися. Нам приємно, що Split підтримує молоді таланти, я і моя команда дуже вдячні їм за це”, - підкреслив художник.

Окрім цього, молоді митці планують виставляти свої роботи в Америці, де тривають перемовини з галеристами, та  готуються до виставки у художній галереї White Lab у Мадриді, що триватиме із 30 березня по 4 квітня 2020 року. Уже зараз львівські художники пройшли серйозний відбір серед українських заявок та оформлюють документи для вивезення робіт за кордон. 

Серед іншого, Ігор Гнатів стає популярним у колах поціновувачів мистецтва у Німеччині, зокрема, намалював під замовлення портрет “Короля шурупів”, одного з найбагатших бізнесменів світу Райнгольда Вюрта. 

“Це людина, яка має мережу галерей по світу, колекціонує твори Пікассо і ДаВінчі та щороку інвестує в мистецтво 600 млн доларів. Ми сподіваємось, що з ним заговорять за нас і ми будемо виставлятися у Німеччині, в дуже серйозному закладі”, - повідомив Ігор Гнатів.

Ігор Гнатів на відкритті виставки в Split Club

Найбільше митець любить малювати людей - фігури та портрети. Моделей вибирає досить спонтанно, коли йому хтось візуально подобається. У гіперреалізмі вчився малювати самостійно й постійно вдосконалює техніку. Робота над одним портретом може тривати 600 годин.

Художник не хоче виїжджати за кордон, хоч такі пропозиції вже були, натомість планує жити й працювати в Україні, розвивати тут мистецьку галузь. У планах - відкриття офлайн арт-галереї та аукціонного дому, хоча художник розуміє - на це можуть піти десятки років. Подивитися на роботи Ігора Гнатіва та його команди можна на сайті онлайн-галереї, у соцмережах Фейсбук та Інстаграм.

Читайте також на сайті 032.ua інтерв’ю з новим начальником управління транспорту Львівської міської ради Орестом Олеськівим, який розповів про те, як змінюватимуть транспортну систему у Львові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032ua #мистецтво #художник #Ігор_Гнатів #GnativGallery #бізнес #галерея #виставка #інтерв'ю
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Зібрали у цьому розділі для вас усе найцікавіше. Cтатті, огляди новини, - усе, що активно читали на нашому сайті, коментували і поширювали читачі у соціальних мережах. Тут точно знайде щось, що почитати.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...