• Головна
  • Експерти розповіли, хто може обійняти посаду мера Львова на місцевих виборах 2020
Ексклюзив
13:07, 23 листопада 2019 р.

Експерти розповіли, хто може обійняти посаду мера Львова на місцевих виборах 2020

Ексклюзив

Міський голова - це майже король у сучасному світі, і часто боротьба за крісло мера буває запеклішою, ніж за пост президента країни. Уже понад 13 років очільником Львова є засновник та колишній голова “Об’єднання “Самопоміч” Андрій Садовий. Втім, на найближчих місцевих виборах ситуація може змінитися.

Дату проведення виборів також можуть перенести, а волевиявлення львів’ян буде достроковим. З огляду на це, кореспондент сайту 032.ua розпитав фахівців у сфері політики та соціології, на що можуть очікувати мешканці Львова на місцевих виборах у 2020 році та чи є уже визначені фаворити в електорату.

Як розповіла у коментарі для 032.ua засновниця Соціологічної агенції Fama, кандидат соціологічних наук Мар'яна Малачівська-Данчак, результати виборів залежатимуть від того, хто змагатиметься за крісло міського голови Львова. Публічно поки що ніхто не декларував ні програми подальшого розвитку міста, ні готовності взяти участь у виборах, але чинний мер Львова Андрій Садовий раніше обіцяв не балотуватися вчетверте на цю посаду. Соціологи ж переконують, що наразі нічого не відомо напевне.

Результати опитувань демонструють: якщо теперішній голова таки змагатиметься за посаду міського голови – у решти кандидатів шанси будуть невеликі, а у випадку другого туру, гостро постане питання спроможності опонента Садового мобілізувати електорат інших кандидатів. Якщо чинний голова Львова все ж не піде на вибори, боротьба буде запеклою, адже на сьогодні переконливого лідера немає”, - зауважила Мар’яна Малачівська-Данчак.

Соціологиня підкреслила, що попри тривалу відсутність у медіапросторі, найбільшу конкуренцію Садовому останні п’ять років складає “свободівець” Руслан Кошулинський. Досі невідомо, кого обере своїм кандидатом “Європейська солідарність”, яка суттєво укріпила свої позиції у Львові: тут прогнози -  на Олега Синютку або Оксану Юринець. Засновниця агенції Fama зазначає, що Синютка спершу був першим заступником Садового, а згодом не раз публічно вступав з ним у лобове зіткнення, що потенційно може дати йому також голоси неприхильників Андрія Івановича.

Від “Голосу” найімовірнішим кандидатом буде один із переможців на окрузі Львова - Ярослав Рущишин, але його позиції не є дуже високими. На одному рівні впізнаваності з Рущишиним (40%) є теперішній голова ЛОДА Маркіян Мальський, у якого показник моделювання електорального вибору у середині жовтня цього року становив 2%. Кого конкретно висуватиме “Слуга народу” до Львівської міськради невідомо, але рейтинг цієї партії є суттєво вищим, ніж у деяких місцевих політичних старожилів.

Можливо, серед кандидатів будуть і ті, що брали участь у парламентських змаганнях - Ігор Зінкевич, Володимир Квурт, Володимир Гірняк, Валерій Варемчук чи Андрій Москаленко”, - додала засновниця “Фами”.

Окрім цього, за даними львівських соціологів, після найближчих виборів до міської ради, слід очікувати суттєвого оновлення її партійного складу. Зокрема, є ймовірність побачити там представників трьох нових для Львівської мерії політичних сил – це “Голос”, “Слуга народу” та “Батьківщина”. При цьому, деякі політичні сили з попереднього скликання можуть не пройти до ради на наступних виборах.

У коментарі для 032.ua керівник проектів у сфері виборів та місцевого самоврядування Громадянської мережі “ОПОРА” у Львові Тарас Радь розповів, що за рік до чергових виборів усі прогнози є доволі умовними та гіпотетичними, але варто зважати на загальноукраїнський контекст і політичну ситуацію в Україні. Є велика ймовірність, що позачергові місцеві вибори відбудуться навесні 2020 року, якщо парламентська більшість встигне прийняти усі необхідні конституційні зміни. Для діючої влади результати виборів у великих містах України є важливими, адже можуть дозволити отримати контроль над усіма рівнями влади. Йдеться, насамперед, про такі міста як: Київ, Харків, Дніпро, Одеса та Львів. І вибори за посаду міського голови Львова можуть бути дуже конкурентними та змагальними.

Так, на думку аналітика “ОПОРИ”, потенційних кандидатів на посаду мера Львова буде близько 20, але далеко не усі вони матимуть реальні шанси на перемогу. Хоча під час місцевих виборів суттєву роль відіграє особистість самого кандидата, важливим фактором залишатиметься партійне протистояння кандидатів від Об’єднання “Самопоміч”, “Голос”-УГП, “Європейської солідарності”, ВО “Свобода” і “Слуги Народу”.

Серед основних потенційних кандидатів на посаду міського голови Львова у 2020 році варто розглядати діючого мера Андрія Садового, діючих народних депутатів Олега Синютку і Ярослава Рущишина, колишнього народного депутата Руслана Кошулинського, представника від партії «Слуга народу», кандидатуру якого наразі підшуковують, і діючого міського голову Винник Володимира Квурта. Можна також назвати кандидатури Юрія Михальчишина, Володимира Гірняка і Валерія Веремчука, Оксани Юринець, які віддавна мають мерські амбіції, проте їх можна віднести до другого ешелону претендентів. У третьому ешелоні буде ще близько десятка потенційних кандидатів, проте їхня участь матиме загальноспортивний інтерес”, - пояснив Тарас Радь.

Фахівець додав, що основним претендентом все ж залишається чинний мер Львова Андрій Садовий, який ще з 2006 року, три каденції поспіль обіймає цю посаду. Хоч зараз він далекий від періоду своєї найбільшої популярності до 2016 року, проте має стабільно високу підтримку серед виборців, своє електоральне ядро, великий управлінський досвід і здобутки за попередні роки роботи. І його заяву про відмову балотуватися на посаду мера на цих місцевих виборах не слід сприймати як категоричну, оскільки політична ситуація в Україні з того моменту кардинально змінилася. Якщо ж Андрій Іванович таки не кандидуватиме, замість нього “Самопоміч” може висунути діючого заступника міського голови Андрія Москаленка чи заступницю міністра культури Ірину Подоляк.

Тарас Радь також вважає, що від “Європейської солідарності” запропонують колишнього очільника Львівської облдержадміністрації Олега Синютку, який має високі шанси поборотись за крісло міського голови. По-перше, він заручився підтримкою експрезидента Петра Порошенка, по-друге - має управлінський досвід у Львові та області, добре обізнаний з проблемами й життям міста, і по-третє, має власне бачення розвитку Львова.

Ще одним серйозним конкурентом для Андрія Садового в “ОПОРІ” називають представника “Голосу”, нардепа Ярослава Рущишина, котрий має підтримку лідера партії Святослава Вакарчука та великий досвід громадської діяльності. Разом із тим, Рущишин є недостатньо впізнаваним серед львів’ян, у чому програє конкурентам, і новачком у політиці, що ставить під сумнів спроможність запропонувати власну політичну програму розвитку Львова. Роль може у цій ситуації відіграти і здатність Української Галицької Партії до союзу з “Голосом”, оскільки представники цієї партії мають власні амбіції.

Серед націоналістів, Тарас Радь виділив представника ВО “Свобода” Руслана Кошулинського, який уже тричі балотувався на посаду мера Львова та має підтримку партії і націоналістів. Цього року в нього будуть менші шанси на перемогу, якщо вирішить балотуватися і Юрій Михальчишин.

Одним із перших потенційних кандидатів на посаду міського голови Львова є чинний мер Винників Володимир Квурт, який розпочав свою передвиборчу кампанію ще на початку 2019 року - серією зовнішньої реклами “Великий Львів”, а потім і окремим телепроектом зі схожою назвою - політичне ток-шоу “Говорить Великий Львів”, яке аналітики вважають частиною кампанії. Як показав результат парламентських виборів, ця агітація результату не дала, тож участь Квурта як самовисуванця чи представника партії на виборах мера Львова залишається відкритим.

Загадкою залишається прізвище особи, яка буде балотуватися на посаду міського голови від партії влади – “Слуга народу”. Власний кандидат у них точно буде, ймовірно - хтось із чинних депутатів Львівської міськради або людина з місцевого бізнесу, яка раніше не мала політичного досвіду. Це буде складне завдання для партії, яка на Львівщині отримала найнижчий рівень підтримки поміж інших регіонів України на парламентських виборах. Втім, основне для “Слуги народу” - це завести до складу мерії Львова свою фракцію”, - наголосив Тарас Радь.

Як розповіли кореспонденту 032.ua у Львівській асоціації політологів “Поліс”, у контексті місцевих виборів до Львова прикута особлива увага через публічні заяви чинного міського голови Андрія Садового про завершення свого перебування на посаді та відмову від участі у наступних виборах. Зацікавленню також сприяє доволі висока ймовірність проведення дострокових місцевих виборів навесні 2020 року. Невідомо і те, чи справді Андрій Іванович, як лідер соціологічних досліджень, відмовиться від участі у виборах на посаду мера міста і кого делегують на вибори місцеві осередки політичних партій, представники бізнесу та громадського сектору Львова.

Політологи припускають, що на місцевих виборах 2020 року у виборчому бюлетені львів’яни побачать ряд знайомих прізвищ, а саме: чинного міського голову Андрія Садового, “свободівця” та другого номера виборчих перегонів 2015 року Руслана Кошулинського, ексголову ЛОДА й чинного народного депутата від "ЄС" Олега Синютку, міського голову міста Винники Володимира Квурта, народного депутата від партії "Голос" і громадського діяча Ярослава Рущишина, екснардепа Ігоря Васюника, який запам'ятався львів'янам своєю політичною рекламою 2015 року. 

За різних обставин у виборчому бюлетені ми зможемо також побачити: Ю. Михальчишина, А. Москаленка, О. Юринець, Д. Добродомова, В. Гірняка, І. Зінкевича, В. Веремчука”, - пояснили у “Полісі”.

Так, у п’ятірці потенційних переможців виборчих перегонів опинились:

  • Андрій Садовий або його протеже (електоральне ядро Садового становить 16%);
  • Олег Синютка, за умови підтримки партією “ЄС”, Володимиром Квуртом і Оксаною Юринець, а також прихильності бізнес-груп Львівщини і медіа;
  • Ярослав Рущишин за підтримки “Голосу”, УГП, яка має більш розгалужену партійну “сітку” й агітаторів у місті, та холдингу "!FEST";
  • представник націоналістів - Руслан Кошулинський або Юрій Михальчишин - тут усе залежатиме від процесу об’єднання на виборах та відмінних пропозицій від інших консервативних політсил;
  • наразі невідомий кандидат, якого підтримає “Слуга народу”.

[Щодо “Слуги народу”], тут усе залежить, чи зможе Володимир Зеленський зупинити процес електорального падіння в місті Лева. Найбільший вплив на це буде мати розв'язання проблеми з окупованими територіями. Для "Слуги народу" зараз важливо показати позитивні наслідки від відведення військ. Наразі підтримка чинного голови ОДА Мальського не є значною для впливу на хід виборчих перегонів. І також важливо, чи партія знайде авторитетного претендента у Львові”, - зазначили у Львівській асоціації політологів.

Відтак, фахівці наразі не можуть виділити одного з фаворитів, який матиме найбільше шансів на перемогу. Політологи та аналітики зауважують, що на електоральну підтримку кандидатів у Львові більше впливає загальнонаціональний стан справ, однак ближче до виборів пріоритетними ставатимуть місцеві проблеми. Багато буде залежати від ведення виборчої кампанії, оскільки більше половини (59%) мешканців Львова не визначились, за кого б вони проголосували.

Як можемо бачити, усі три джерела припускають, що Андрій Садовий таки братиме участь у виборах і має непогану підтримку серед львів’ян (якщо ж ні, то “Самопоміч” висуне когось із відомих протеже Садового, ймовірно, Андрія Москаленка). У триразового чинного міського голови Львова є два сильних опоненти - це ексголова Львівської ОДА Олег Синютка та “свободівець” Руслан Кошулинський. Заявити про себе можуть також нардеп від “Голосу” Ярослав Рущишин та націоналіст Юрій Михальчишин. Хід виборів та передвиборча кампанія обіцяють бути запеклими, а остаточний результат залежатиме від сил та ресурсів, які кандидати вкладуть у цей процес.

Нагадаємо, раніше у Львові провели опитування серед виборців та визначили, скільки мешканців міста готові піти на вибори й за кого можуть проголосувати.

Пропонуємо читачам взяти участь в опитуванні від 032.ua і розповісти таким чином, кого б ви підтримали на виборах і чи підтримали б узагалі:

Повне або часткове копіювання і передрук матеріалу без письмової згоди редакції 032.ua забороняється

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #політика #влада #ЛМР #Ратуша #міська_рада #міський_голова #вибори #місцеві_вибори #дострокові #Садовий #Синютка #Кошулинський #Рущишин
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,15
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...