• Головна
  • Спорткомплекс чи сквер: яким може стати простір на вулиці Кульчицької, 18 у Львові
17:19, 27 вересня 2019 р.

Спорткомплекс чи сквер: яким може стати простір на вулиці Кульчицької, 18 у Львові

Територія на вулиці Кульчицької, 18 у Львові ще два роки тому стала предметом суперечки між мешканцями мікрорайону та ТзОВ "Спортивний клуб Сокіл", яке хоче збудувати на місці скверу готель та спорткомплекс. Мешканці вулиці об’єднались проти забудови, проте чим закінчиться суперечка - наразі не зрозуміло.

Журналістка 032.ua вирішила дізнатися деталі конфлікту, який виник навколо простору на вулиці Кульчицької, 18. 

Що відбувається

У 2007 році ухвалою ЛМР надала дозвіл на розробку проекту землеустрою  ТзОВ "Спортивний клуб Сокіл" на ділянці площею 1,18 га на вулиці Кульчицької, 18. Це біля вулиці Виговського, неподалік ринку "Південний". Таким чином забудовнику дозволили звести на згаданій ділянці спортивно-оздоровчий комплекс з готелем, закладом громадського харчування і офісними приміщеннями з підземними автостоянками за рахунок земель житлової та громадської забудови. ТзОВ “Спортивний клуб Сокіл” мало у тримісячний термін подати проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для затвердження міською радою, проте забудовник цього не зробив.

У липні 2017 року львів’янин Степан Коваль зареєстрував звернення до міськради Львова про облаштування скверу з алеєю пам’яті Героїв Небесної Сотні біля храму Всіх святих українського народу, що на вулиці Кульчицької, 18. За словами автора петиції, ця територія озеленена та облаштована лавочками, тож використовується мешканцями як зона відпочинку. Також чоловік зазначив, що кожного року в церковні свята на цій території громада святить паски та крашанки, а церква, в свою чергу, забезпечує прибирання цієї ділянки.  

“Простір по вулиці Кульчицької, 18 має не лише рекреаційне, традиційне та обрядове значення. Це територія, яка об'єднує мешканців, робить нас дружніми та єдиними”, - написав Степан Коваль.

Ця петиція набрала 244 голоси із 500 необхідних, тож її не виносили на розгляд міської ради. 

На початку серпня 2017 року, відбулись громадські слухання щодо будівництва на території громадського простору по вулиці Кульчицької, 18. Тоді місцеві мешканці рішуче підтримали резолюцію “Заборонити будівництво на території громадського простору по вул. О. Кульчицької, 18“.

А в кінці травня 2018 року з’явилась місцева ініціатива групи мешканців, про надання статусу скверу громадського простору на вулиці Кульчицької, 18. Це звернення набрало 602 голоси. Ініціатори проекту заявили, що ця територія є надзвичайно важливою для мешканців мікрорайону, зокрема, парафіян храму Всіх святих українського народу, адже цей простір розташований близько до церкви. Ініціатори звернення також зазначили, що на ділянці по вулиці Кульчицької, 18 відбуваються святкові заходи у християнські та храмові празники. Крім того, згадана територія є для мешканців прилеглих вулиць зоною відпочинку, адже сюди кожного дня приходять батьки з дітьми, підлітки та пенсіонери, аби провести своє дозвілля. 

Більшість дерев та зелених насаджень у цій зоні було висаджено руками самих мешканців. Що в свою чергу свідчить про небайдужість мешканців до даного зеленого куточка та надає ще більшої суспільної цінності та громадської значущості даній місцевості”, - йдеться у місцевій ініціативі. 

На сесії Львівської міської ради, яка відбулась 21 червня 2018 року, депутати підтримали місцеву ініціативу та ухвалою надали громадському простору на вулиці О. Кульчицької, 18 статус скверу.

Ось як міг би виглядати сквер на вулиці Кульчицької, 18:

Джерело візуалізації: Інформаційний портал депутатів ЛМР

А вже 26 грудня 2018 року Львівський окружний адміністративний суд не дозволив створення скверу по вулиці Кульчицької,18, скасувавши ухвалу Львівської міськради про надання статусу скверу громадському простору на вулиці О. Кульчицької, 18. Позивачем до суду виступило ТзОВ “Спортивний клуб Сокіл”, який вказало, що ухвала ЛМР порушує його законні права та інтереси, оскільки таким чином позивача позбавили права на передачу йому земельної ділянки, проект землеустрою щодо відведення якої було розроблено на підставі дозволу відповідача - Львівської міськради. 

Що кажуть у мерії

У відповіді на інформаційний запит 032.ua у Львівській мерії розповіли, що містобудівні умови та обмеження на проектування об’єкта будівництва (забудови земельної ділянки) на будівництво на вулиці Кульчицької, 18 не надавали.

Спорткомплекс чи сквер: яким може стати простір на вулиці Кульчицької, 18 у Львові, фото-1

Як у коментарі кореспонденту 032.ua розповіла депутатка Уляна Пак, ТзОВ “Спортивний клуб Сокіл” через суд намагається скасувати рішення Львівської міськради про надання території на Кульчицької, 18 статусу скверу для подальшого будівництва там готелю, ресторану, спортивного комплексу, офісних приміщень та великої парковки.

“Станом на зараз ця ділянка включена в перелік скверів Залізничного району. Ділянка перебуває в комунальній власності і громада мала повне право нею як власник розпрядитись”, - розповідає Уляна Пак.

На думку депутатки, місцева ініціатива є набагато важливішим рішенням, ніж будь-які інші процедурні моменти, які депутати приймають у своєму робочому порядку. Адже ініціатором надання ділянці на вулиці Кульчицькій, 18 статусу скверу є не депутати, не виконавчий орган, а громада, яка є фактично власником всього майна територіальної громади міста.

Також депутатка розповіла, що спортивний клуб, який мешканцям намагається нав’язати забудовник, буде приватним. Водночас, довкола в цьому мікрорайоні, наприклад на ринку “Південний”, є вдосталь різноманітних секцій та гуртків. Та проблема в тому, що люди не завжди мають кошти, щоби оплатити заняття в спортивних секціях.

“Приблизно за 100 метрів від місця, де планують збудувати приватний спорткомплекс, є школа №40, яка має сучасний стадіон із штучним покриттям, який відповідає умовам і куди безкоштовно можуть ходити наші діти. На цей стадіон витратили більше 6 млн грн. Також є вуличні тренажери”, - розповідає Уляна Пак.

Депутатка пригадує, що ідея ТзОВ “Спортивний клуб Сокіл” збудувати спортивний комплекс відразу не сподобалась мешканцям мікрорайону, адже вулиця Кульчицької є тихою та спокійною, тож тут мізерна можливість влаштувати розв’язку для великої кількості машин, які будуть доїжджати до будівлі, розміщеної на гектарі землі. Уляна Пак також зазначила, що таке будівництво створить значні незручності для мешканців прилеглих вулиць. Зокрема, люди не матимуть можливості прогулятись в сквері, а також на цій ділянці більше не зможуть проводити літні канікули для дітей. А ще одним нюансом є те, що ділянка на вулиці Кульчицької, 18 розташована впритул до храму Всіх святих українського народу УГКЦ (вул. Симона Петлюри, 32). Парафіяни хочуть бачити біля своєї церкви зону спокійного відпочинку, алею зі зеленими насадженнями, а не громіздкий спорткомплекс.

“Ми бачимо навколо багатоповерхові будинки і людям потрібен простір для життя. Якщо ми будемо їх позбавляти того простору, тому що хтось хоче заробляти гроші, то це є неправильно ”, - підсумувала Уляна Пак.

Також депутатка додала, що ділянка на вулиці Кульчицької, 18 має зону Р3 — рекреаційну, відповідно, там не можна нічого будувати, крім тимчасових споруд, таких, як павільйони для продажу морозива чи іншого. 

Що кажуть юристи

Журналістка 032.ua поспілкувалась з адвокатом мешканців у справі збереження скверу на вулиці Кульчицькій, 18, Володимиром Піцикевичем, який розповів про перебіг та нюанси справи щодо забудови на вулиці Кульчицької, 18. 

За словами керуючого партнера Адвокатського об’єднання "Ампролекс", кандидата юридичних наук, адвоката Володимира Піцикевича, історія території на вулиці Кульчицької, 18 розпочалась ще у 2007 році. Тоді Львівська міська рада видала ухвалу, згідно з якою ТзОВ "Спортивний клуб "Сокіл" надали дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1,18 га на вулиці О. Кульчицької, 18 в оренду для будівництва та обслуговування спортивно-оздоровчого комплексу з готелем, закладом громадського харчування і офісними приміщеннями з підземними автостоянками. Адвокат зауважив, що в цій ухвалі, яку видали ще у 2007 році, вказаний термін, протягом якого ТзОВ “Спортивний клуб Сокіл” повинен був подати розроблену проектну документацію і термін цей становив 3 місяці. Але потенційний забудовник не подав у визначений термін документацію, а зробив це лише у 2010 році. Зважаючи, зокрема, на це у міськраді не виносили і не приймали жодних рішень по цьому проекту. Проте ТзОВ “Спортивний клуб Сокіл” не погодилось з такими діями міськради і через суд Львівську міську раду зобов’язав розглянути питання щодо проекту землеустрою на вулиці Кульчицької, 18.

Слід також зазначити, що у 2015 році згідно зі зонінгом Залізничного району Льовова територію по вулиці Кульчицької, 18 віднесли до зони озеленених територій загального користування. Це автоматично позбавляє забудовника права та очікування здійснювати будівельні роботи на цій земельній ділянці, адже тут не передбачене будівництво, яке ТзОВ “Спортивний клуб Сокіл” має намір провести.

Водночас у 2016 році Львівська міськрада виконала рішення суду — на сесії депутати розглянули питання про затвердження проекту землеустрою на вулиці Кульчицької, 18. Проте відповідний проект ухвали не набрав необхідної кількості голосів — його підтримали лише 4 депутати. Відповідно до регламенту міськради, у випадку ненабрання необхідної кількості голосів на підтримку, цей проект вважається відхиленим.

“Представники ТзОВ “Спортивний клуб Сокіл” намагалися після цього переконати громаду в тому, що їхній проект є необхідним цій території. Однак мешканці були проти забудови”, - розповів Володимир Піцикевич.

Також адвокат мешканців мікрорайону Кульчицької пригадав громадські слухання, які провели у 2018 році. Тоді жителі району рішуче підтвердили своє “ні” щодо забудови на цій території. Того ж року зародилась місцева ініціатива щодо надання ділянці на Кульчицької,18 статусу скверу. Звернення набрало необхідну кількість голосів. У 2018 році міськрада Львова підтримала місцеву ініціативу щодо надання згаданій ділянці статусу скверу. Володимир Піцикевич зазначив, що з міського бюджету були виділені кошти в розмірі 500 тис. грн — на здійснення облаштування території скверу, і відповідні роботи виконані.

Ось як сьогодні виглядає сквер на вулиці Кульчицької, 18: 

“Важливим моментом є те, що ТзОВ “Спортивний клуб Сокіл” не має жодного права на вказану земельну ділянку, у забудовника немає жодного охоронюваного законом інтересу щодо цієї ділянки. У 2015 році територію по вулиці Кульчицької, 18 було віднесено до зони озеленених територій загального користування. Відтак, ТзОВ “Спортивний клуб Сокіл” втратив будь-які очікування щодо даної ділянки, оскільки заплановане ним будівництво суперечить містобудівній документації. Крім того, цей спір розглядається в суді адміністративної юрисдикції, хоча, на моє переконання, він мав би розглядатись в господарському суді. Територіальна громада набула та має право на сквер по Кульчицької, 18. Оскаржуючи ухвалу Львівської міськради про сквер забудовник вказував, що у нього наявний майновий особистий інтерес, а оскаржувана ним ухвала порушує його інтерес. Відтак, виходячи із характеру спірних правовідносин, ці правовідносини є приватноправовими, а зазначений спір не стосується компетенції адміністративних судів”, - зазначає Володимир Піцикевич.

Зі слів адвоката, важливою обставиною у цій справі є суспільний інтерес. А сьогодні мешканці виступають проти будівництва спортивного комплексу, готелю та офісних приміщень. 

А що каже забудовник

Ми намагалися поспілкуватись із представником ТзОВ “Спортивний клуб Сокіл”, аби висвітлити також його позицію щодо ситуації з територією на вулиці Кульчицької, 18. Журналістка 032.ua зателефонувала за номером, який вказаний в контактах  компанії в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), проте жінка “по той бік” слухавки повідомила, що це ніяка не компанія, а квартира. Також ми надіслали повідомлення на Фейсбук-сторінку групи “Спортивний комплекс на Кульчицької”, та його проігнорували. 

Тоді журналістка 032.ua з’їздила за адресою, де зареєстроване ТзОВ “Спортивний клуб Сокіл” - вулиця Світанкова, 23 у Львові. Та виявилось, що це звичайний житловий будинок. Старша жінка, яка тут мешкає, повідомила, що вперше чує про  ТзОВ “Спортивний клуб Сокіл”. Також мешканка розповіла, що Олег Конопада (саме це ім’я вказане в переліку учасників компанії в ЄДРПОУ) є її племінником, проте вони вже 20 років не спілкувались і жінка навіть контактів його не має. 

Ось так виглядає будинок, де зареєстроване ТзОВ “Спортивний клуб Сокіл”:

Спорткомплекс чи сквер: яким може стати простір на вулиці Кульчицької, 18 у Львові, фото-8

А тепер про сам проект будівництва спортивно-оздоровчого комплексу на вулиці Кульчицької. На території комплексу має бути: олімпійський басейн розміром 25х50 м; великий тренажерний зал розміром 3250 кв. м; два відкритих майданчики - окремо для футболу та баскетболу; універсальні спортивні зали для мініфутболу, баскетболу та волейболу; окрема зала з твердим покриттям для різних видів танцю; місця для відпочинку і паркінги - відкритий та підземний; заклади харчування та можливість зупинитись у спортивно-оздоровчому комплексі на тривалий час (готель).

Ось попередня візуалізація спортивно-оздоровчого комплексу:

Джерело візуалізації: Спортивний комплекс на Кульчицької у Фейсбук

Відтак, наразі ми маємо візуально красиву картинку від ТзОВ “Спортивний клуб Сокіл” та рішучий спротив мешканців щодо забудови по вулиці Кульчицької, 18. Проте долю громадського простору на вулиці Кульчицької вирішить Восьмий апеляційний адміністративний суд, 7 жовтня 2019 року. 

Нагадаємо, раніше журналістка 032.ua розповідала, як у Львові вирішують проблему відсутності місць для поховання, про яку говорять ще з 2007 року. Станом на нині, єдиним цвинтарем, де можна ховати людей у Львові, є Голосківське кладовище, а для підпоховання відкритими є Личаківський, Янівський та Сихівський цвинтарі. Тож у місті постала гостра потреба у будівництві крематорію. 

ПОВНЕ АБО ЧАСТКОВЕ КОПІЮВАННЯ МАТЕРІАЛУ БЕЗ ПИСЬМОВОЇ ЗГОДИ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ТА ВВАЖАТИМЕТЬСЯ ПОРУШЕННЯМ АВТОРСЬКИХ ПРАВ. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032ua #Кульчицької #ТзОВ "Сокіл" #сквер #спортивно-оздоровчий комплекс
Високі оцінки користувачів за Достовірність
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,85
EUR
42,72
42,82
PLN
9,87
9,92
Оголошення
live comments feed...