• Головна
  • “Львівська служба 911”: яким буде новий офіс поліції на Стрийській, - ВІЗУАЛІЗАЦІЯ, ВІДЕО
18:17, 11 вересня 2019 р.

“Львівська служба 911”: яким буде новий офіс поліції на Стрийській, - ВІЗУАЛІЗАЦІЯ, ВІДЕО

З 2013 року у Львові, на вулиці Стрийській планують спорудити новітній офіс поліції. Спершу це мав бути офіс “прозорої” поліції за зразком Грузії, але у зв’язку з реформою правоохоронних органів, проект заморозили. 

З 2017 року вже оновлений проект подали на розгляд Європейської комісії, яка його затвердила, і в листопаді підписали грантовий контракт. Кореспондент сайту 032.ua дізнавався, як змінився цей проект і що має з’явитися на вулиці Стрийській у Львові.

Що це за проект?

Проект “Створення системи швидкого реагування на злочини та інші події у Львові”, реалізується за сприяння Європейського Союзу, у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща - Білорусь - Україна 2014 - 2020. До відкриття нової адміністративної будівлі залучена Нацполіція України, МВС, а також Львівська ОДА і Львівська облрада.

Згідно з планами, на вулиці Стрийській, біля будівлі №105, неподалік автовокзалу, таки добудують Центр швидкого реагування на повідомлення про злочини та інші події. 

Сучасний стан будівлі на Стрийській, архівне фото

Нагадаємо, нову адміністративну будівлю для поліції у Львові планували звести ще у 2013 році, але це мав бути “прозорий” офіс правоохоронців, за зразком Грузії.

Як розповіла начальниця сектору організації проектів міжнародної технічної допомоги ГУ Нацполіції у Львівській області Вікторія Тимчишин, тоді проект мав зовсім іншу структуру й був ініційований ще управлінням МВС. Згодом відбулась реформа, міліція стала поліцією, а за підтримки ЛОДА і ЛОР проект вдалося внести до списку пріоритетних і позаконкурсних на Львівщині.

“Упродовж 2013 - 2015 років він пройшов низку заслуховувань, і в результаті його внесли до основного списку спільної програми “Польща - Білорусь - Україна 2014 - 2020”. Як наслідок, його розглянула Європейська комісія і затвердила 2018 року, а представників головного управління Нацполіції запросили до подання вже повного пакету документів”, - пояснила Вікторія Тимчишин.

Наприкінці листопада 2018 року було підписано грантовий контракт, а сам проект 20 лютого 2019 року зареєстрували в Міністерстві економіки та розвитку України.

Скільки це коштує?

Вартість масштабного інфраструктурного проекту складає 6 мільйонів євро. З них більшу частину становить саме європейський грант, але частку (10% від загальної суми, або 600 тисяч євро) сплатить українська сторона. Гарантом і бенефіціаром у цьому питанні виступає Нацполіція України, а фінансові витрати підуть з бюджету Львівської області.

Зазначені 6 млн євро спрямують у два русла: 4 мільйони - на завершення будівельних робіт на Стрийській, а також на реконструкцію шести відділків поліції у Львові (у відділках мають облаштувати камери тимчасового перебування затриманих осіб, які відповідатимуть європейським стандартам), решта 2 млн євро скерують на закупівлю сучасного обладнання для правоохоронців.

Начальник управління поліції Львівщини Василь Віконський зауважив, що при реалізації проекту опираються не лише на 6 млн євро. Оскільки є серйозна підтримка зі сторони керівництва Львівської області і МВС, при потребі, можливим буде дофінансування. Звичайно, ці питання додатково виноситимуть на пленарні засідання Львівської облради.

“Такий проект - єдиний на території нашої держави, тож МВС і Нацполіція зацікавлені в тому, щоби реалізувати його у ті терміни й тими темпами, як є заплановано. Будівля має запрацювати у останньому кварталі 2021 року”, - наголосив головний правоохоронець Львівщини.

Коротко - про проект та місце, де споруджуватимуть Центр швидкого реагування поліції, дізнавайтесь із відео:

Що ще передбачено в проекті, крім будівництва адміністративної будівлі?

Проект великий та складається з кількох етапів, окрім завершення будівельних робіт на Стрийській та реконструкції відділків поліції Львова. Підготовчий етап, до прикладу, включає в себе розробку ПКД на будівельні роботи, проходження експертиз та оголошення тендерів. Потім будуть власне будівельні роботи. 

Ще один важливий етап - це закупівля обладнання і спецтехніки: планують розвивати оптоволоконну мережу, встановити 100 додаткових камер відеоспостереження по місту, комунікаційні блоки, що допоможуть інтегрувати й обробляти отримані відеодані, генератор, систему “Розумний офіс” (SmartOffice), яка передбачає створення автоматизованих робочих місць; програмне забезпечення до системи, а також аналітичні комплекси контролю за дорожнім рухом.

Окрім цього, львівським поліцейським куплять 3 оперативних автомобілі - це обладнана виїзна криміналістична лабораторія, автомобіль для довезення оперативників на місце події, а також - для виїзного командного штабу, який забезпечуватиме порядок під час масових заходів і заворушень.

Правоохоронцям також видадуть нові відеокамери, службові планшети з доступом до баз даних поліції, ноутбуки, багатофункційні прилади для забезпечення роботи підрозділів поліції.

Нове обладнання, зокрема, камери, допоможуть встановити систему відеонагляду у Львові, зінтегрувати її з уже встановленими відеокамерами по місту. До них підключать і 100 нових камер з  можливістю розпізнавання облич і номерних знаків, і записані дані тривалий час зберігатимуться на серверах, опрацьовуватимуться та порівнюватимуться з базою даних МВС.

Наразі такий проект реалізують лише на Львівщині, але сподіваються, що в майбутньому досвід переймуть також інші міста. Насамперед, у поліції мають намір завдяки новій системі суттєво скоротити час реагування на інформацію про злочини й події. Якщо зараз, за словами Вікторії Тимчишин, середній час  реагування становить 16 - 18 хвилин, то у майбутньому сподіваються вийти на результат - 2 хвилини.

Що буде у будівлі на Стрийській?

Центр швидкого реагування на повідомлення про злочини та інші події стане місцем розміщення ряду відділень поліції. Це - Гаряча лінія поліції (служба “102”), ситуаційний центр ГУ НП у Львівській області, а також управління патрульної поліції, які безпосередньо контактують із громадянами та першими реагують на звернення та злочини (відділ адміністративної практики, відділ розшуку та опрацювання матеріалів ДТП), громадська приймальня. У цілому - близько 200 осіб.

Окрім цього, запрацюють автоматизовані робочі місця - програма, яка цілодобово моніторитиме ситуацію на вулицях Львова і при потребі, сповіщатиме правоохоронців.

Серед іншого, для Львова мають купити близько 6 стаціонарних пристроїв для контролю за швидкістю, які встановлять у місцях, де стається найбільше ДТП чи порушень, на небезпечних ділянках доріг, після попередньо проведеного аналізу.

Що дасть українцям втілення проекту?

За словами начальника Головного управління Нацполіції у Львівській області Василя Віконського, відкриття нової адміністративної будівлі дозволить перевести поліцію в формат сервісу із надання послуг та обслуговування громадян на території Львівщини. Оперативне реагування на звернення та правопорушення підвищить рівень безпеки та порядку, комфорт мешканців та гостей Львова.

“На території України відбувається неоголошена війна, тому порядок і безпека  в тилу - це один з ключових моментів. Весь особовий склад, який перебуває в зоні ООС, має відчувати, що поліція дає можливість їхнім близьким та рідним перебувати на території Львівщини в безпеці, спокійно ходити в садочки, школи чи на роботу”, - зазначив Василь Віконський.

Начальник департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування ГУ НП у Львівській області Олексій Сергєєв підкреслив, що основним критерієм оцінки діяльності поліції є довіра громадян. У поліції систематично проводять соцопитування серед громадян, які показують, що від правоохоронців насамперед очікують забезпечення безпеки та швидкого прибуття наряду за місцем виклику. Від цього залежить рівень довіри, і тому спорудження нового офісу вкрай важливе, так само як і розбудова служби 102, коли в єдиний кол-центр надходитимуть виклики з усього регіону.

Який досвід у європейців?

Наш європейський сусід - Республіка Польща - активно реалізовує подібні проекти в себе. Міжнародна співпраця воєводської комендатури поліції у місті Жешув з поліцією Львівської області триває з 90-х років, тож не дивно, що і зараз польські правоохоронці стали партнерами у реалізації проекту на Стрийській.

Як розповів директор Центру Європейських проектів, доктор Лешек Ян Буллер, програма транскордонного співробітництва працює вже 15 років, тож європейці добре розуміють, що потрібно запобігати розвитку злочинності.

“Завдяки проекту, поліція стане ближчою до мешканців Львова та області, громадяни краще її сприйматимуть і почуватимуться більш безпечно”, - вважає доктор Буллер.

Начальник коменди воєвудської поліції міста Жешува, надінспектор поліції Генрик Москва додав, що професія поліцейського - це професія, яка вимагає публічної довіри та відповідальності за безпеку багатьох людей. Саме тому важливо розвивати це формування, і зараз правоохоронці отримують все краще оснащення, інноваційні технології, які дозволяють виконувати роботу на належному рівні. Такий крок роблять і у Львові.

“Проект у Львові - це система швидкого реагування, зі сучасним офісом для поліції, який дозволить координувати дії різноманітних служб, що реалізують завдання в сфері безпеки і громадського порядку. Це інструмент, який дозволить працівникам поліції здійснювати постійний і комплексний нагляд за рівнем злочинності у Львові, сприятиме покращенню розкриття злочинів”, - зауважив надінспектор поліції Генрик Москва.

Жешувський поліціянт додав, що у Польщі різні міста мають свої системи роботи поліції. Так, у деяких є окремі поліцейські частини, обладнані лише моніторами, та які слідкують за ситуацією на вулицях міста. При цьому, вся система відеонагляду перебуває в адміністрації міста, куди й надходить вся інформація.

Є міста, де в поліцейських частинах працюють цивільні особи, що моніторять ситуацію на камерах та при потребі повідомляють правоохоронців.

Генрик Москва похвалив систему “Розумний офіс”, яку хочуть впровадити у Львові та додав, що це дуже потрібна річ, але й дороговартісна. Тому не кожне місто може її собі дозволити, і поліція в таких питаннях, зазвичай, співпрацює з органами місцевого самоврядування.

Нагадаємо, раніше сайт 032.ua розповідав як нова поліція змінила Львів за останні чотири роки.

Візуалізацію та відео надали 032.ua у прес-службі Патрульної поліції Львівської області

Повне або часткове копіювання матеріалу без письмової згоди редакції забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #Львівщина #поліція #Віконський #правоохоронці #реформа #будівництво #Стрийська #офіс поліції #проект #співпраця #ЄС #ЛОДА #ЛОР #облрада
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...