• Головна
  • Обвал будинку у Дрогобичі: що відомо про трагедію станом на сьогодні
21:02, 5 вересня 2019 р.

Обвал будинку у Дрогобичі: що відомо про трагедію станом на сьогодні

032.ua зібрав усю актуальну інформацію щодо обвалу житлового будинку на вулиці Грушевського у Дрогобичі, внаслідок якого загинуло вісім людей та травмувалися ще семеро. 

Які є версії щодо причин обвалу 

Фото: ГУ Нацполіції Львівщини

Попередньою причиною обвалу будинку, яку після трагедії озвучували рятувальники, називали вибух газу. Втім, у "Львівгазі" таку інформацію спростували майже одразу.

Іншу з версій оприлюднив на своїй сторінці у Facebook голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин. Він написав, що причиною обвалу могли стати помилки при зведенні будинку у 60-х роках.

Правоохоронці, які проводили комплекс заходів для встановлення причин обвалу будинку у Дрогобичі, одразу після трагедії однією з версій також називали проведення робіт з порушення конструкції будинку.

Відтак, наразі слідчі розглядають кілька версій причин обвалу будинку: перепланування одного з приміщень, яке використовувалось в комерційних цілях, неналежний стан будівлі, а також недбале ставлення до своїх обов’язків комунальників.

Вчора, 4 вересня, у Дрогобицькій міській раді відбулася зустріч депутатів з керівництвом міста, на якій обговорили ситуацію з обвалом під’їзду у будинку та заявили, що експертне обстеження будівлі ще триває. Відтак, присутні погодилися, що висувати єдину версію щодо причин обвалу без офіційних висновків експертів - неприпустимо.

Постраждалі

2 вересня під час позачергового засідання виконком ДМР затвердив списки постраждалих внаслідок обвалу будинку. Так, через обвал було зруйновано 8 квартир — №19, 23, 24, 27, 28, 31, 32, а також квартиру №20 на першому поверсі, яку переоблаштували під перукарню.

До числа потерпілих внесли 24 особи, які були зареєстровані у цих приміщеннях. Після отримання експертного висновку щодо технічного стану житлового будинку виконком може внести зміни до списку постраждалих.

Постраждалим місто виділило 115 тис гривень: по 10 тисяч гривень для восьми сімей загиблих та по 5 тисяч — для травмованих.

Будинок після обвалу

Обвал будинку у Дрогобичі: що відомо про трагедію станом на сьогодні , фото-1

Фото: ГУ ДСНС Львівщини

За словами головного інженера дрогобицького КП «Управління капітальним будівництвом» Сергія Котули, після обвалу для усунення загрози аварійності будинку першочергово потрібно провести демонтаж даху обваленого під`їзду, а також окремих несучих стін. 

За висновками експертів, 1-й та 4-й підʼїзди у будинку не несуть ніякої загрози, а от 3-й підʼїзд є потенційно небезпечним і вхід у нього є обмеженим.

Територію будинку огородили та виставили охорону.

“За попередніми підрахунками, якщо експерти визнають будинок повністю аварійним, на будівництво нового стоквартирного будинку необхідно буде близько 110-120 мільйонів гривень”, — зазначив Сергій Котула.

Що кажуть у поліції

Вдень 28 серпня після обвалу частини житлового будинку у Дрогобичі правоохоронці затримали двох працівників комунального підприємства, що обслуговував будівлю: 57-річного чоловіка та 60-річну жінку. 

30-го серпня їм як підозрюваним у службовій недбалості, що спричинила обвал будинку, суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком на шістдесят діб. Їм також повідомили про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.367 (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки) КК України.

За фактом обвалу частини житлового будинку на вулиці Грушевського, 101 у Дрогобичі відкрили кримінальне провадження за ч.3 ст.270-1 (умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства), ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч.2 ст.367 (службова недбалість) КК України. Максимальне покарання, передбачене санкцією статтей, – від п’яти до дванадцяти років позбавлення волі.

Додамо, як повідомляють у прес-службі Дрогобицької міської ради, 6 вересня у мерії відбудеться “круглий стіл” з представниками ініціативної групи мешканців будинку, де сталася трагедія, щодо спільних подальших дій. Пряму трансляцію можна буде переглянути за посиланням

Нагадаємо, вночі 28 серпня у Дрогобичі на вул. Грушевського, 101, обвалився під'їзд житлового чотириповерхового будинку. Внаслідок трагедії загинули 8 людей, серед яких - 5-річний хлопчик. Ще семеро людей отримали травми. Повну хронологію подій можна прочитати за посиланням

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львівщина #Дрогобич #що_відомо
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,74
39,86
EUR
42,76
42,90
PLN
9,85
9,93
Оголошення
live comments feed...