• Головна
  • 2 серпня набув чинності закон про органічну продукцію: що варто знати підприємцям
14:16, 2 серпня 2019 р.

2 серпня набув чинності закон про органічну продукцію: що варто знати підприємцям

2 серпня в Україні набув чинності Закон «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», в основу якого покладено відповідний регламент Європейського Союзу.

Як розповіли 032.ua представники Європейської бізнес асоціації, закон впроваджує 6 ключових нововведень, про які варто знати підприємцям.

По-перше, вводиться контроль і реєстрація операторів органічного виробництва та акредитація сертифікаційних органів. Це означає, що компанії, котрі мають намір працювати на українському ринку (виробники чи переробники), повинні сертифікуватися за українськими стандартами. Водночас, компанії, які є імпортерами і вже сертифіковані за кордоном мають залучити до реєстрації в українському реєстрі ті органи сертифікації.

По-друге, створюються відповідні реєстри (операторів, органів сертифікації, органічного насіння та садивного матеріалу), до яких Мінагрополітики забезпечить вільний, цілодобовий і безоплатний доступ.Реєстр операторів формуватиметься Мінагрополітики на підставі інформації від органів сертифікації про операторів, з якими вони уклали договір на проведення сертифікації органічного виробництва.

Читайте також: 30 речей, які варто встигнути зробити львів’янам до кінця літа

По-третє, виробники органіки щорічно проходитимуть сертифікацію, якої наразі немає.

По-четверте, власники органічних підприємств погоджуватимуть маркування органічної продукції з органом сертифікації (вони будуть визначатись Мінагрополітики). 

По-пяте, продукцію, що не відповідає вимогам законодавства щодо органічного виробництва та маркування буде вилучено за результатами перевірки Держпродспоживслужби.

По-шосте, сертифікуватись буде не сам органічний продукт, а процес цього виробництва або обігу.

Читайте також: Успішний експорт: куди і що продають підприємці Львівщини

"Водночас, на базі цього Закону Мінагрополітики мало бути розроблено 12 нормативно-правових актів до 2 серпня (3 Постанови та 9 наказів). Передусім, мали з’явитися правила органічного виробництва та відповідні порядки для сертифікації тощо. Однак, через бюрократичні перепони станом на 2 серпня вони не готові. Разом з тим, вже є непоодинокі випадки приписів від Антимонопольного комітету щодо органічної продукції, а саме - відсутності інформації в реєстрі і, відповідно, сертифікації органічного виробництва", - зауважили у ЄБА.

Представники бізнесу наразі не розуміють, чи будуть накладися штрафи на підприємців з 2 серпня, чи ні і закликають АМКУ та Держпродспоживслужбу не застосовувати санкції на компаній-виробників та імпортерів до запровадження відповідних підзаконних актів. У Європейській бізнес асоціації також закликали ДРС сприяти найшвидшому погодженню необхідних документів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,80
39,95
EUR
42,75
42,90
PLN
9,84
9,90
Оголошення
live comments feed...