• Головна
  • Львів'янам на замітку: що варто пам'ятати під час голосування на виборах
09:20, 21 липня 2019 р.

Львів'янам на замітку: що варто пам'ятати під час голосування на виборах

У неділю, 21 липня, відбуваються дострокові вибори у Верховну Раду України, які мають ті ж самі правила та вимоги до голосування, як і в інші моменти, але з однією особливістю.

Кореспондент сайту 032.ua нагадує львів'янам, що можна та не можна, а що - потрібно зробити, якщо ви плануєте йти голосувати.

Виборчі дільниці працюють з 8:00 до 20:00, ні перед початком зазначеного часу, ні після - вас не впустять голосувати на дільницю, тож сплануйте правильно свій день.

Особливість цих виборів, які відбуваються за мажоритарно-пропорційною системою - вам дадуть два бюлетеня, за які потрібно буде двічі розписатися. Один бюлетень - це список  партій, з яких потрібно буде обрати одну, та список кандидатів на вашому одномандатному округу, з яких також обирається одна особа.

Без паспорта громадянина України або іншого документа, що підтверджує громадянство (військовий квиток чи тимчасове посвідчення громадянина України) у вас не буде змоги проголосувати, навіть якщо ви принесете запрошення на вибори. Важливе уточнення: закордонний паспорт не підходить для голосування - вам просто не видадуть бюлетень.

Заздалегідь ознайомтеся із кандидатами від свого округу та партіями, які балотуються в новий парламент. Дані про свій округ та кандидатів можна знайти на сайті ЦВК, раніше кореспондент сайту 032.ua розповідав про програми популярних партій, виборчі округи Львівщини та кандидатів, які претендують потрапити у Верховну Раду.

Читайте також: Скільки грошей витратили популярні політичні сили на свою рекламу у Фейсбуці

Бувають випадки, коли у вас є і запрошення, і паспорт, але в списку вашого прізвища немає. Таке трапляється досить часто, тому насамперед перевірте свої дані на сайті Державного реєстру виборців. Якщо ж ви не знайшли себе там, то на жаль, проголосувати не зможете.

Під час голосування у бюлетені потрібно поставити лише галочку чи плюс у квадраті навпроти прізвища обраного кандидата чи партії. Усі інші позначки, малюнки чи написи на картках для голосування забороняються та призводять до того, що бюлетень визнають зіпсутим, а ваш голос не зарахують. 

Якщо ви випадково зіпсули бюлетень, то можна попросити заміну, написавши відповідну заяву, але скористатися таким правом можна лише один раз.

Любителям селфі варто пам'ятати, що фотографуватися з бюлетнем або сам бюлетень, знімати його на відео чи виносити за межі дільниці забороняється та карається штрафом або навіть ув'язненням.

Не потрібно також показувати всім, за кого ви голосували - це порушення таємниці голосування. Також не можна заходити в кабінку зі сторонніми людьми, які досягнули 18 років. Дітей і тварин у кабінку заводити можна.

Суворо забороняється агітація на території виборчої дільниці та біля неї, за це вас також можуть оштрафувати. Так само як і за передачу свого бюлетеня стороннім особам.

Якщо ви помітили порушення в день виборів, потрібно звернутися до спостерігачів та поліції для зафіксування інциденту.

Читайте також: Парламентські вибори 2019 на Львівщині: текстова трансляція

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,86
39,90
EUR
42,88
42,91
PLN
9,88
9,90
Оголошення
live comments feed...