• Головна
  • Одіозний чиновник з МОЗу, причетний до розкрадання коштів Національного інституту раку, балотується в депутати
Політичні новини
19:15, 10 липня 2019 р.
Потребує перевірки

Одіозний чиновник з МОЗу, причетний до розкрадання коштів Національного інституту раку, балотується в депутати

Політичні новини

Минулого тижня з посади заступника міністра охорони здоров’я, ніби-то за власним бажанням звільнився Роман Романович Ілик.

Він в міністерстві є людиною далеко не новою – працював у цій сфері ще за часів Раїси Богатирьової. Та попри це чудово зміг «вписатися» в нову молоду реформаторську команду пані Супрун.

Та сьогодні доречніше говорити не про причини появи пана Ілика в команді Супрун, а про причини його раптового  звільнення.
Аголовна причина полягає в тому, що чиновника підозрює ДБР у багатомільйонних крадіжках. Крав пан Ілик у українців, хворих на рак.
Роман Ілик, перебуваючи на посаді, через підконтрольний йому Державний будівельний центр МОЗу забезпечив своєму приятелю Олександру Кулаку виграш його фірмами тендеру на реконструкцію. Загальна сума контракту становила близько 2,5 мілярдів гривень.

Минулого року ДБЦ МОЗ оголосило конкурс на проведення капітальної реконструкції національного інституту раку України. Тоді ж журналісти проаналізували тендерну документацію, яку затребувало відомство, фактично підконтрольне Ілику, і припустили, що угода має корупційну складову: умови конкурсу були такими, що ніхто, окрім «своїх» фірм, їм не відповідали.

Тоді ж одна з фірм, яка планувала брати участь у конкурсі, подала скаргу в АМКУ, яку було розглянуто, але жодних мір прийнято не було.
Цілком очікувано перемогла фірма «БУДмонтаж», зі статутним капіталом 500 гривень. Разом з ними участь у конкурсі брала фірма ТОВ "Аліас Інвест Груп". Обидві компанії подали документи з ідентичними помилками, а також мали інші ознаки, які вказували на змову учасників тендеру.

За дорученням "Будмонтаж" представляє Володимир Мірутенко, ПІБ якого збігається з замдиректора держпідприємства "Зовнішторгвидав", яке раніше забезпечувало роботу "Вісника державних закупівель". Ще за часів Януковича СБУ порушувало кримінальну справу проти Мірутенко за те, що він заднім числом розмістив в "Віснику" інформацію про декілька тендерів. Мірутенко уклав з прокурором угоду про визнання винуватості та в грудні 2013 року було покарано штрафом у 13,6 тис. Грн

Крім того, ДП "ДСЦ Міністерства охорони здоров'я" за результатами тендерів уклало ще дві угоди з ТОВ "Архітектурно-будівельна компанія «Будмонтаж» з розвитку Національного інституту раку на загальну суму 124,42 млн грн. А вже через три дні були укладені додаткові угоди. Саме згідно цих умов , за рішенням підлеглих Романа Ілика перерахував фірмі-переможцю аванс у розмірі 30% від суми замовлення. Після цього у АМКУ та інших структур таки виникли питання і конкурс було відмінено.

Та незабаром оголошено новий, який знов перемогла «своя» фірма. Тоді вже за справу взялися в ДБР. Грубі порушення, що допустили в МОЗ відомства, підконтрольні Ілику, стали підгрунттям для відкриття кримінального провадження.

Саме це і стало причиною термінового звільнення Ілика, який, окрім іншого відповідав за закупівлю ліків. Мабуть в МОЗ злякалися, що правоохоронці випадково натикнуться на ще декілька гучних афер, але вже пов’язаних не лише з Романом Іликом, а з самими міністрами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,50
EUR
42,65
42,75
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...