• Головна
  • Веломаршрути Карпатами, які варто спробувати кожному
22:01, 17 травня 2019 р.

Веломаршрути Карпатами, які варто спробувати кожному

У Карпатах є чимало маршрутів для початківців і тих, хто катається на велосипеді не один сезон. Крім того багато маршрутів промарковані, що значно полегшить вашу мандрівку та допоможе краще зорієнтуватися в горах. Журналістка 032.ua пропонує веломаршрути Карпатами, які варто спробувати кожному.

Веломаршрут "Закарпатське адажіо

Веломаршрути Карпатами, які варто спробувати кожному, фото-1

Це чудова можливість ознайомитися з красою Долини нарцисів та сусідніх територій. На цьому маршруті немає довгих підйомів, натомість він проходить по долинах. Таким чином, ви уникнете сильного фізичного навантаження й насолодитеся сповна гірськими краєвидами.

До маршруту входить відвідання Долини нарцисів площею 257 га, ознайомлення зі знаменитим містом мінеральних джерел ‒ Свалявою, далі проїзд через село Довге, де розташована цікава церква у стилі модерн та село Іза, відоме як центр українського лозоплетіння. Можете по дорозі скупатися в повноводній гірській річці Боржава.

Наступного дня переїзд до Мукачева. Стародавнє місто відоме своєю красивою архітектурою, міською ратушею, соборами й замком "Паланок". Після цього ‒ завітайте з байком до Хуста й дослідіть дерев'яну архітектуру цього регіону, а також помилуйтеся горами.

Для кого: ідеально підійде тим, хто тільки починає веломандрівки й хоче зробити велотуризм невід'ємною частиною свого життя;

Довжина: 150 км (2 дні в дорозі);

Маршрут: Свалява-Довге-Іза-Мукачево-Хуст.

Веломаршрут "Печерні міста Карпат"

Веломаршрути Карпатами, які варто спробувати кожному, фото-2

На початку маршруту прибуваєте до міста Сколе, здійснюєте велоекскурсію до печерного храму XIII-XVI століття. Це своєрідний Крим, тільки в мініатюрі, схований від людського ока, де можна залишитися наодинці із самим собою й тишею. Далі ‒ скелі Довбуша, неймовірно красива пам'ятка природи, місце, вже давно досліджене затятими скелелазами. Потім знайомство з староруським оборонним комплексом ‒ містом-фортецею Тустань. В IX - XIV століттях місто було перехрестям двох торгових шляхів: соляного та шовкового. Перший простягався від Дрогобича в Закарпаття, а другий із Китаю аж у Португалію. Далі по маршруту: повернення в початкову точку ‒ місто Сколе. За два дні на велосипедах побачите близько 120 кілометрів унікальної карпатської природи та цікавих пам'яток українських гір.

Для кого: маршрут розроблений для новачків, однак і ті, хто вже об'їздили Карпати на двох колесах уздовж і впоперек, дізнаються багато нового;

Довжина: 120 км (2 дні);

Маршрут: Сколе-Тустань-Скол.

Веломаршрут "Полонина Руна"

Веломаршрути Карпатами, які варто спробувати кожному, фото-3

Мандри по одному з найкращих місць для велотуризму в Карпатах. Інша назва полонини  Рівна. Полонина Руна  високогірне карпатське плато, з обох боків оточене річками Латориця та Уж. Ландшафти цих місцин  це типові зразки альпійських луків. Рослинний світ полонини вражає. Тут ї заказник "Соколові скелі", заповідник "Шипіт" і Тур'є-Полянський заказник.

Головною принадою полонини Руна є водоспад Воєводин. Розташувався він у красивій ущелині однойменної ріки. Тільки уявіть собі водоспад висотою в чотириповерховий будинок посеред мальовничої карпатської природи.

По маршруту заплановано відвідання Ужгороду з його синагогами й соборами. Цікавим об'єктом також є музей дерев'яної архітектури. Саме тут можна на власні очі побачити церкву, зібрану без єдиного цвяха, та житлові будинки лемків, бойків і гуцулів. Цікаво також дізнатися про руїни Невицького замку та занедбану військову частину.

Веломаршрут "Яблуниця"

Веломаршрути Карпатами, які варто спробувати кожному, фото-4

Короткий, але, тим не менш, цікавий маршрут околицями села Яблуниця. Якщо Ви хочете більше помилуватись краєвидами українських Карпат, більше відпочити і менше крутити педалі – цей маршрут саме для вас. З автотраси рухаємось новою дорогою в напрямку Буковелю, але сильно не розганяємось, адже через 100 м вам потрібно звернути ліворуч на перший з двох підйомів цього маршруту. Підйом не довгий, тому багато сил не відбере. Далі по вкатаній ґрунтовій дорозі спускаємось до автотраси і звертаємо ліворуч. Рухайтесь по дорозі і через 600 м звертаємо також ліворуч на другий по рахунку підйом маршруту. На вершині можна знайти місце для перепочинку, а також, щоб роздивитися околиці. Далі потрібно рухатись ліворуч і через 150 м виїжджаємо на автомобільну дорогу, якою повертаємось до місця старту маршруту.

Для кого: Маршрут для новачків;

Довжина: 7 км;

Маршрут: Село Яблуниця.

Веломаршрут "Татарів"

Веломаршрути Карпатами, які варто спробувати кожному, фото-5

Спокійний, не складний маршрут, підійде для тих, хто хоче гарно і корисно провести час. Хоча трішки вгору їхати прийдеться. Маршрут бере свій початок від ж/д станції в Татарові. Далі рухаємось автотрасою в бік Яремче. Приблизно через 3 км перед мостом через р. Прут буде вказівник на водоспад Гук. Як альтернативний варіант – можна ще трішки проїхатись по автотрасі і перейти ріку через підвісний місток.

Тут починається плавний підйом аж до самого водоспаду. Дорога спочатку буде з гарним асфальтованим покриттям, а з часом перейде в ґрунтово-кам’яну. По дорозі зустрінуться маєтки українських можновладців, зокрема, і дача Ющенка. Мабуть тому, даний маршрут і носить таку назву. В кінці маршруту чекає один з найкрасивіших водоспадів України – водоспад Женецький з висотою перепаду води – 11 м. Назад повертайтеся тим же ж шляхом.

Для кого: Маршрут для новачків;

Довжина: 17 км;

Маршрут: Село Татарів.

Читайте також: 10 найкрасивіших та найстаріших храмів у Львові

Усі фото – з вільних джерел.

*Повне або часткове відтворення матеріалу без письмової згоди редакції забороняється.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032 #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,00
40,15
EUR
43,02
43,12
PLN
9,89
9,92
Оголошення
live comments feed...