• Головна
  • Creative Mornings у Львові: Іван Маслюк розповів, як втілював мрії на інвалідному візку
21:26, 12 квітня 2019 р.

Creative Mornings у Львові: Іван Маслюк розповів, як втілював мрії на інвалідному візку

Питання інклюзії станом на нині стоїть досить гостро в Україні, але ця тема недостатньо висвітлена для того, щоби відбувалися позитивні зміни. Саме тому ініціативні молоді люди вже другий рік поспіль запроваджують у Львові світову ініціативу - Creative Mornings, яка має на меті інформувати якомога більше громадян про те, що таке інклюзія та як приймати інших і не обмежувати себе.

12 квітня у Львові та 20 інших містах світу провели один із таких ранків, де побувала журналістка сайту 032.ua і занотувала найосновніше, що потрібно знати читачам.

Creative Mornings у Львові: Іван Маслюк розповів, як втілював мрії на інвалідному візку, фото-1

Creative Mornings у Львові існує вже 1,5 року, з ініціативи чотирьох подруг - Насті, Надії, Дзвінки та Оленки. Найперше такий "креативний ранок" провели у Нью-Йорку, а зараз його проводять постійно у 200 містах світу, серед них є кілька українських міст - Львів, Київ та Одеса.

За допомогою Creative Mornings команда активістів прагне створити міцну спільноту проактивних громадян, які прагнуть внести свій досвід та знання у світову творчу економіку. Упродовж квітня у 77 містах світу розмовляють на обрану тему - питання інклюзії. Дізнатися більше про події в інших містах можна на сайті проекту. До слова, минулого місяця фото з Creative Mornings у Львові показували в Лондоні, адже проект – це велика ком'юніті, що об'єднує людей по світу, а вхід на них є безкоштовним.

Creative Mornings у Львові: Іван Маслюк розповів, як втілював мрії на інвалідному візку, фото-2

Нині на Creative Mornings у Львові завітали Іван Маслюк та Сашко Луцик, які на собі доводять - люди з інвалідністю можуть подорожувати та здійснювати свої мрії: хлопцям у цьому допомагає організація "On 3 wheels (Фонд здійснення мрій)".

Гості розповіли львівʼянам, що все почалося із Мрії, у здійснення якої, як це часто буває, мало хто вірив, адже Іван Маслюк, у якого ДЦП, мріяв побачити океан, за умови, що добереться туди своїми силами. На жаль, самостійно він пересуватись не може, та це не стало на заваді – Іванові вдалося реалізувати свою мрію: за допомоги та моральної підтримки трьох друзів він дістався у Лісабон і там побачив океан. Іван довів усім, що це можливо і надихнув інших людей з інвалідністю на здійснення заповітних бажань.

Creative Mornings у Львові: Іван Маслюк розповів, як втілював мрії на інвалідному візку, фото-3

"У мене всі процеси дещо важчі, ніж у вас усіх, навіть елементарно сісти в маршрутку або просто пройтися вулицею, для мене 200 метрів - це як для здорової людини 1 км. Але я сприймаю себе абсолютно нормально і хочу того самого від вас. Моя основна ціль - показати суспільству, що люди з інвалідністю є такими ж самими, мають такі ж потреби, бажання. Незважаючи на те, що я не можу спокійно ходити, це не значить, що я не хочу зайти в кафе випити кави, або зайти в магазин чи сходити в нічний клуб з друзями. Все залежить від сприйняття себе в голові, і це напевно головне", – розповів Іван Маслюк.

Разом друзі проїхали через 12 країн Європи (Україну, Польщу, Чехію, Німеччину, Австрію, Ліхтенштейн, Швейцарію, Італію, Монако, Францію, Іспанію, Португалію). Це була не просто подорож, адже вони подолали 5000 км за 100 днів на спеціальних триколісних велосипедах. Після цього зрозуміли, що просто так завершитися усе не може. Тому зробили з цього цілу справу, яка корисна для інших людей. Так виник проект, який здійснює мрії – "On 3 wheels" (На трьох колесах).

Читайте також: 8 талановитих львівських митців, про яких варто знати

"Якщо би були доступні всі громадські місця, то Іван не відчував би себе якимось особливим або з інвалідністю, він би почував себе, як і ми. Тому мені здається, коли суспільство почне сприймати психологічно і фізично людей з інвалідністю, тоді вони не будуть почувати себе обмеженими. Коли він хоче потрапити на сцену, і йому не потрібно сторонньої допомоги, тоді він буде почувати себе таким самим, як ми", – розповів друг Івана та співзасновник проекту Сашко Луцик.

Іван Маслюк побачив Альпи, Атлантичний океан, відвідав кращі столиці Європи та зі сльозами на очах від щастя фінішував у крайній точці Європи – на мисі Рока. Ця подорож змінила та надихнула не тільки його, але й друзів, які повірили у те, що все вдасться. Зараз вони спільно з небайдужими людьми організовують гірські походи, мандри та активний відпочинок для людей з інвалідністю. 

На кінець зустрічі Іван додав, що "прямий контакт з людьми з інвалідністю є найкоротшим шляхом до сприйняття".

Нагадаємо, раніше сайт 032.ua розповідав, як Іван Маслюк з друзями підкорив Говерлу та брав участь у Чемпіонаті України з бігу.

Повне або часткове копіювання матеріалу забороняється та вважається порушенням авторських прав

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032 #новини
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
40,04
40,08
EUR
43,00
43,07
PLN
9,90
9,93
Оголошення
live comments feed...