• Головна
  • Чому райони Львова так називаються
Частина 2.
16:06, 16 лютого 2019 р.

Чому райони Львова так називаються

Частина 2.

032.ua пропонує перевірити, як добре ви знаєте відповіді на наївні питання про назви районів рідного міста, та розповідає про історії з життя їх мешканців. Раніше ми писали про Шевченківський, Галицький та Франківський райони. Цього разу - запрошуємо довідатися більше про Личаківський, Залізничний та Сихівський райони Львова.

Личаківський район

Район Львова, який охоплює територію північно-східної частини міста: Личаків, Великі Кривчиці, Лисиничі, Майорівку, Погулянку, Знесіння, Кайзервальд, Цетнерівку, Ялівець та місто Винники.

Про назву

Назва району походить від його основної дільниці — Личакова. Є дві версії походження цього слова — від «личаки» (плетене з лика або іншого матеріалу старовинне селянське взуття), які виготовляли місцеві мешканці та назви маєтку Лютченгоф-Личаків. Слово “Личаків” також широко представлене у топоніміці району — його центральна вулиця - Личаківська. Крім того, тут розташовані Личаківський цвинтар та Личаківський парк.

У радянські часи район називався Червоноармійським — сучасну назву йому присвоїли лише на початку 90-х років минулого століття.

З історії району

Більш інтенсивний розвиток східної частини Львова розпочався у XX столітті — у 1907 році на Личаків запустили електричний трамвай, а вже наступного року через Великі Кривчиці проклали залізничну колію від Підзамча до Личаківського двірця.

Однак, здебільшого ця частина Львова мала "розважально-рекреаційне та медичне" значення для міста — тут розташовувались численні парки, зокрема протягом 1908-14 років на Кайзервальді діяв перший в Україні луна-парк з атракціонами. Саме тут також розташовувались численні медичні заклади.

qJYZXLDgNMw51euz5t1Wb2QhHB3dxnIpyVz6UA4xdaDivn7VO2xRLBGrDZtvwKhSjgVWtCEBogsVcLFNljCghq4OCIFTEHJdatoGezhXeq3pJkx5MUWhqbnE5Q7l5gooEhjUCwgE

Прокладання трамвайної лінії вулицею Мечникова (1910-ті роки)

10 січня 1940 року Політбюро ЦК КП(б)У вирішило утворити чотири райони Львова, зокрема, східна частина міста увійшла до Червоноармійського району. Межі району не змінювались, за єдиним винятком, коли 26 вересня 1959 року до складу Червоноармійського району включили місто Винники. За радянської влади територія сучасного Личаківського району здебільшого уникла індустріалізації — тут фактично немає великих підприємств, натомість, район продовжив розвиток, як зона відпочинку та рекреації.

У 1966 році в частині Кайзервальду створили музей народної архітектури та побуту “Шевченківський гай”.

pQfh01GtkrH1JWc6v-Y9SUI5mHWGXXcrSp_Lp1FF7EPM-KCxHd2JNu_m3JKElAI6z4JrYfDoEQoUxi1h2ue2XCVZfxZV78h9bVvR6g_PdDd-nOcbhPiGjP2zsWHvr4UHdh6XThVL

Миколаївська церква з села Кривка, з якої розпочинається історія музею “Шевченківський гай”. Фото 1931 року

Читайте також: Романтичний Львів: куди піти цього тижня

Залізничний район

Район Львова, який охоплює територію південно-західної частини міста: Левандівку, Білогорщу, Скнилівок, Сигнівку, частково Рясне, Клепарів, Богданівку та смт Рудне.

Про назву

Залізничний район разом із Шевченківським — один з двох районів, назву яких не міняли з радянських часів. Вочевидь, вона пов'язана з тим, що район утворено навколо залізниці — на його території розташований Головний залізничний вокзал, а також низка невеликих станцій. Крім того, саме в Залізничному районі, здебільшого на Левандівці, традиційно мешкають працівники Львівської залізниці.

З історії району

Справжній розвиток цієї території розпочався з 1861 року після будівництва залізниці Перемишль-Львів, яка з'єднала місто з Віднем. На місці сучасного Головного вокзалу постала перша будівля залізничної станції Львів.  А вже у 1866 році було збудовано Чернівецький залізничний вокзал — на місці теперішнього приміського вокзалу.

У  1895 році Головний залізничний вокзал був з'єднаний із центром міста трамваєм на кінній тязі та електричним. Наступним кроком до розвитку Південно-західної околиці Львова стало зведення у 1904 році нової будівлі залізничного вокзалу — зараз це головний залізничний вокзал Львова. Свого часу його вважали найсучаснішим вокзалом Європи.

v1eR7uXBaqLTHYo6Sr7vjpASbJE0xPY88hI-R4w2eti0NCCaFWmYmSvFDpZxnL8u1WV9f1edBQ_N4aFHTqqAaya6sODO-Ja2zi47aCVy646IOHY8fB7jg6G6QDhTOBMsIauCxzWD

Львів. Залізничний вокзал. Фото початку ХХ століття

У повоєнні роки на території району починається бурхливе промислове будівництво.

У 1955 році завершується будівництво нового приміщення Львівського аеропорту.

Паралельно в районі ведеться масове житлове будівництво — у 50-х роках з'являються малоповерхові будинки барачного типу на Левандівці, у 60-х роках починається масове зведення «хрущовок» на вулицях Виговського, Любінської, Городоцької. На початку 70-х років за адресою вулиця Виговського, 1 звели перший у Львові 9-поверховий будинок.

zztkkaykE8sqDbzkZvJRKdStktaGyB69VM4GEISHDZmuQMDKiB-HHxiHBOYzYqVKaBlqdHyAyZukY5SX3KOWX2uT0Cuo_yKI-htC3-IqN0J1n8i5fLrRZIx2xq11D5vmMo8BG4tz

Фасад радянського аеровокзалу (2004 рік)

Читайте також: Університети Львова: 8 атмосферних ретро-фото

Сихівський район

Район Львова, який охоплює територію південно-східної частини міста: колишніх сіл та місцевостей — Сихів, Козельники, Пирогівку, Боднарівку, Персенківку, Новий Львів, Пасіки, частково Снопків і частково колишні угіддя села Зубра.

Про назву

Назва району походить від назви найбільшого житлового масиву Львова — Сихова, який є основою. Він успадкував її від назви села Сихів, яке увійшло до складу Львова після чого на його місці було збудовано цей житловий масив.

Одну з версій походження назви Сихова 032.ua розповів найвідоміший гід Львова Петро Радковець.

З історії району

Саме цей район має найбільше у місті населення з-поміж шести інших районів. І це при тому, що Сихівський район є наймолодшим: освоєння більшої частини територій, які входять до його складу, розпочалось лише в останній чверті минулого століття і не завершилось й досі.

У 1865 році поблизу Сихова пройшла залізнична лінія Львів-Чернівці, на якій було відкрито станцію Сихів. Однак, ані до бурхливого розвитку території, ані до приєднання до Львова це не призвело.

Рішенням Львівського облвиконкому від 13 червня 1952 року село Сихів включили в межі Львова. Перший проект детального планування, який уточнив намічені генпланом траси майбутніх магістралей, був розроблений ще в 1965—1966 pp.  Подальше проектування здійснювалося в 70-ті роки після реконструкції львівського домобудівельного комбінату.

JP1Fm8F2GYYFO2Ul0msr8Tz_Btj3teI4RPkahN_86gitmdK1f84KK-8YMu3TW8adR6J8_yVYN5JkkTr_Vy82qrxUBWhG38hstVc0bsdlrORjcDqdrJL1PlwH1ZG3Pk3d3DVavlTY

За радянських часів Сихів забудували типовими панельними будинками

Повноцінне освоєння Сихова почалося з 1979 року прокладенням вулиці Ізоляторна (пізніша назва — Ворошилова, а тепер — Сихівська) з шляхопроводом через залізничну колію, а вже в 1981 році першим його мешканцям урочисто вручили ключі від квартир.

2nVt1jr88jC0qRnqFiMXpjdGCQ2wjCvxPv9ki0RxSMpD1_sbpuwpol0Usnk7quD6kCccxv1cSO5wIirw_tYIoXvbft7sM8nj9gV3SKiybRmUDiOQIg5QgN47Zd9OMt5kMiyfcJ_F

Радянський Сихів. Фото 1989 року

Нагадаємо, 032.ua продовжує серію матеріалів про історію міста Лева. Ми уже розповідали про те, як колись одягалися львів’яни, яким місто було у 90-х, якою колись була зима у Львові, про історію розвитку громадського транспорту та багато іншого.

За матеріалами: photo-lviv.in.ua та uk.wikipedia.org.

*Повне або часткове копіювання матеріалу без письмової згоди редакції забороняється.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #райони #історія #старі_фото
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,80
39,95
EUR
42,85
43,00
PLN
9,84
9,90
Оголошення
live comments feed...