• Головна
  • Львів'янку Ярославу Мельничук, що була учасницею ОУН, поховали на Личакові
17:26, 5 лютого 2019 р.

Львів'янку Ярославу Мельничук, що була учасницею ОУН, поховали на Личакові

5 лютого на Личаківському цвинтарі поховали членкиню ОУН, львів'янку Ярославу Мельничук.

Видатна українка відійшла у вічність на 90-му році життя у понеділок, 4 лютого 2019 року, - передає 032.ua.

На фото: Ярослава Мельничук

Зазначимо, що Ярослава Мельничук (в дівоцтві - Полюга) народилася 17 липня 1929 року у Львові, навчалася у "Рідній школі" ім. Князя Лева та Львівській академічній гімназії.

Після школи - вступила до Львівського медичного університету, у часи студентства почала співпрацювати з учасниками Організації українських націоналістів (ОУН).

Уперше радянська влада арештувала львів'янку 1948 року, по дорозі з університету додому, але за браком доказів її невдовзі звільнили. Ярослава Мельничук завершила навчання на четвертому курсі медичного вишу та приступила до практики у Стрию, але невдовзі не забарився і другий аршет - у 1949 році її упродовж шести місяців тримали під слідством у тюрмі "на Лонцького".

Читайте також: У Львові відреставрували будинок, в якому жив Євген Петрушевич

30 листопада 1949 року, без проведення судового засідання, жінку перевезли етапом з львівьскої пересильної тюрми №25 на "довічне" спецпоселення в тайгу Якутської АРСР (нині - Республіка Саха у Росії), де націоналістка мусила виконувати каторжні роботи, тобто працювати на лісоповалі.

Через деякий час Ярославі Мельничук вдалося стати лаборанткою районної лікарні м. Алдан в Якутії та продовжити свої медичні студії в місцевому медінституті. 1956 року вона успішно отримала диплом та повернулася до рідного Львова, де до самої пенсії працювала лікаркою.

Зазначимо, що уся родина Ярослави Мельничук (Полюги) була відома проукраїнською діяльністю на початку ХХ століття. Так, її батько Іван Полюга одразу після закінчення підстаршинської школи у Львові, 1917 року вступив до лав УГА як доброволець та був учасником визвольних змагань і студентом Таємного університету у Львові, також працював у товаристві "Просвіта".

Фото: ЛМРФото: ЛМР

Мати - Іванна Давидович була знаною активісткою та громадською діячкою міста Львова, працювала до самої радянської окупації міста в Допомоговому комітеті для убогих дітей та сиріт.

Старший брат Ярослави - Любомир Полюга також був членом ОУН і УПА, особистим охоронцем Романа Шухевича, політв'язнем та здобув освіту лікаря-педіатра у Львівському медичному університеті.

Нагадаємо, нещодавно на фронті загинув захисник України з Львівщини Микола Рудник.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
41,50
41,60
EUR
45,10
45,20
PLN
10,50
10,53
Оголошення
live comments feed...