• Головна
  • Ніяких поборів: що потрібно знати батькам про примус здавати гроші в школі
20:17, 24 вересня 2018 р.

Ніяких поборів: що потрібно знати батькам про примус здавати гроші в школі

У Львові разом із рештою України успішно стартував черговий навчальний рік, а разом із ним і батьківські збори, де постійно збирають гроші: на нові парти, на ремонт класу, на додаткові заняття.

Що потрібно знати батькам та як захистити себе і дитину від шкільних поборів, розповіли кореспонденту 032.ua у Головному територіальному управлінні юстиції у Львівській області.

Очільник Львівської юстиції Тарас Грень наголосив, що здавати гроші на розвиток школи та прибирати у класі учень може лише на добровільних засадах.

"Фінансування навчальних закладів здійснюється за рахунок бюджетних коштів, відтак,якщо у школі бракує грошей на фарбу чи прибиральницю, це не має турбувати ні учня, ні його батьків. Щороку навчальний заклад формує бюджетний запит, відправляє в управління освіти і, відповідно до їхніх потреб, надаються кошти", - пояснив Тарас Грень.

Як контролювати використання коштів?

Станом на нині, усі українські школи повинні публікувати свою фінансову звітність або на власних інтернет-ресурсах, або на ресурсах місцевих відділів і департаментів освіти. Тобто, вся фінансова інформація та документи мають бути у відкритому доступі, аби кожен з батьків міг ознайомитися з ними та вирішити, чи варто добровільно здавати гроші на фонд школи чи інші потреби.

Якщо документів з якоїсь причини ви не знайшли, то слід спершу звернутися з цим питання до адміністрації школи, а далі - в управління освіти.

Стаття 78 (ч. 2) Закону України «Про освіту» передбачає, що фінансування закладів, установ і організацій системи освіти здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів, а також інших джерел, не заборонених законодавством.

Іншими джерелами фінансування можуть бути: спонсорські кошти батьків, які роблять це з доброї волі. Скажімо, якщо хтось побачив оголошення у школі чи на сайті навчального закладу про те, що потрібні кошти на певні потреби, і вирішив перерахувати пожертву.

"Система, коли батьки приходять на збори і їм виставляють рахунок від 100 до 1000 грн, діяти не може. Якщо ж школа все-таки звертається до батьків за фінансовою допомогою, то спочатку батьки мають дізнатися, скільки бюджетних коштів на школу виділено, куди вони пішли, і на що конкретно ще не вистачає", - зазначили в обласному управлінні юстиції.

Як діяти, якщо вимагають сплачувати добровільні внески?

Якщо у школі під примусом вимагають так звані добровільні внески, батькам слід об’єднатися та звернутися до місцевої влади, а якщо і це не подіє – до прокуратури міста з відповідною заявою, де слід вказати усі обставини справи.

"Звинувачувати у шкільній корупції одну сторону як мінімум несправедливо: якщо збирання грошей на «ремонт і штори» – зазвичай ініціатива адміністрації школи, то подарунки і конверти «з вдячністю» вчителям на всі свята у році – звичка та ініціатива самих батьків", - додали в ГТУЮ у Львівській області.

Львів'янам також нагадали, що за консультацією та правовою допомогою можна звернутися до проекту Мін'юсту "Я маю право!".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #освіта #школа #збори #кошти #гроші #фінансування #фонд_школи
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,15
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...