• Головна
  • Як поводитись при укусі змії: поради від лікаря
18:02, 16 серпня 2018 р.

Як поводитись при укусі змії: поради від лікаря

Як поводитись при укусі змії: поради від лікаря

14-го серпня у Львові померла 4-річна дівчинка, яку за три дні до смерті вкусила гадюка під час відпочинку в Карпатах. Дитину того ж дня госпіталізували до Сколівської лікарні, де вона отримала домедичну допомогу, а згодом бригадою швидкої допомоги направили до Чорнобильської лікарні у Львові.

Медики два дні боролися за її життя, однак так і не змогли її врятувати

Як розповіла кореспонденту 032.ua заступник головного лікаря Західноукраїнського дитячого медцентру Олена Козлова, щорічно з настанням літа, в медичних установах області та міста зростає кількість пацієнтів, які постраждали від укусу змій. Лікар зауважує, що тепер гадюк можна зустріти не тільки на відкритій природі, але й навіть на території великих міст.

«Змії полюбляють бути берегах річок та озер. Однак тепер, через діяльність людини, змій можна зустріти навіть на території великих міст, особливо там, де є звалище побутових, будівельних чи інших відходів», - розповідає Козлова.

За словами лікаря,  неприємної зустрічі зі зміями, насправді, можна уникнути, якщо дотримуватися простих правил, а саме:

  • якщо ви вирішили йти на прогулянку в ліс, в гори чи просто на природу, обов’язково взувайте високе, гумове чи шкіряне взуття. Змії найчастіше кусають людей в ноги, а правильно підібране взуття може врятувати вас від неприємностей.
  • мандрувати в лісах чи в горах потрібно з палицею. Гадюки бояться шарудіння по траві чи кущах, тому втечуть одразу, як відчують небезпеку.
  • варто пам’ятати, що звичайна гадюка дуже схожа на вужа. Ні в якому разі не потрібно ризикувати та брати вужів у руки. Гадюка ніколи не нападе на людину першою. Аби спровокувати напад, на змію потрібно наступити або просто зачепити.

Що робити, якщо вас таки вкусила змія

Іноді виникають ситуації, коли зустрічі з небезпечним повзучим ніяк не уникнути. Отож, як правильно діяти в ситуації, коли людину таки вкусила змія:

Не панікувати

Людина, яка панікує, не зможе правильно оцінити ситуацію та надати першу допомогу.

«Якщо змія вкусила дитину, то зрозуміло, що вона одразу почне плакати, кричати, бо їй страшно. Дорослі мають знайти правильні слова, аби заспокоїти малечу», - каже Козлова.

Знерухомити кінцівку

Так виглядає укус змії на шкірі людини

Що більше постраждалий рухатиме враженою кінцівку, активніше рухатимуться м’язи, що призведе до скорішого всмоктування отрути в кровоносну та лімфатичну систему. Відтак, необхідно знерухомити вражену кінцівку, а зробити це можна будь-якими  підручними засобами.

Ні в якому разі не відсмоктувати отруту

Отрута може потрапити в навіть мікроскопічні рани у ротовій порожнині, тож ви не тільки не допоможете постраждалому, а й нашкодите собі. Також ні в якому разі не можна накладати джгут на вражену ділянку, адже це може призвести до інтоксикації отрути.

Прикласти щось холодне

Холод значно сповільнить потрапляння отрути до організму людини.

Якомога скоріше звернутися за кваліфікованою медичною допомогою

Найкраще – доставити постраждалого до лікарні за 15-20 хвилин після укусу. Якщо ж такої можливості немає, в запасі може бути ще максимум дві години – той час, коли з ураженими кінцівками ще не виникне серйозних проблем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Вкусили_змія #що_робити #поради #лікар #Олена_Козлова #032ua
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,84
39,87
EUR
42,84
42,89
PLN
9,87
9,90
Оголошення
live comments feed...