• Головна
  • Сміттєва блокада Дрогобича триває вже понад півроку. Подробиці
19:43, 16 серпня 2018 р.

Сміттєва блокада Дрогобича триває вже понад півроку. Подробиці

13 серпня міський голова Дрогобича Тарас Кучма попросив голову Львівської ОДА Олега Синютку оголосити місто зоною екологічного лиха, оскільки з Дрогобича від лютого місяця не вивозять відходи.

Як повідомили у прес-службі Дрогобицької міськради, Тарас Кучма назвав мешканців села Брониця, які організували блокаду, “злочинним угрупуванням, яке затіяло тероризм проти Дрогобича”, - передає 032.ua.

“Ми не маємо права ставити під загрозу життя та здоров'я дрогобичан. У межах чинного законодавства Дрогобич має право розраховувати на підтримку з боку держави, оскільки впродовж півроку ніякої реакції не було”, - зазначив міський голова Дрогобича та закликав правоохоронців притягнути до відповідальності невідомих, які 11 серпня перекрили вулицю Війтівська Гора сміттєвими барикадами.

На фото: Дрогобич; Фейсбук

На фото: Дрогобич; Фейсбук

Нагадаємо, 9 лютого мешканці села Брониця перекрили дорогу до Дрогобицького сміттєзвалища, яке розташоване неподалік від цього населеного пункту. Вимогою учасників сміттєвої блокади стало обов’язкове закриття полігону з подальшою рекультивацією.

Відповідно до обласної стратегії управління відходами до 2030 року, на Львівщині мають створити 4 сміттєпереробних заводи і 7 сміттєвих полігонів, один із яких - у Брониці. Мешканці виступили про того, щоби на місці рекультивованого (за планом) сміттєзвалища робили сміттєспалювальний завод, відтак уже півроку цілодобово чергують на своєму “посту” і не пропускають жодну техніку на полігон.

Читайте також: Невідомі напали на вчительку, що голодує біля Львівської міськради, - ВІДЕО

Як стало відомо 032.ua з власних джерел, броничани в себе вдома сортують сміття: упаковки в мешканців небагато, а органіка йде на корм тваринам і компост. А ось стан сміттєзвалища неподалік їх не влаштовує: мешканці вважають, що воно катастрофічно впливає на екологію й вимагають закрити полігон, а також, по можливості, рекультивувати його. До заяв міського голови Дрогобича щодо оголошення міста зоною екологічного лиха ставляться з сарказмом.

Натомість, у Дрогобицькій міськраді та у КП “Комбінат міського господарства”, яке займається вивезенням ТПВ з Дрогобича та утримує й обслуговує сміттєзвалище у Брониці, називають блокування полігону порушенням законодавства.

На окремих учасників пікету подали до суду з вимогою відновити заїзд на сміттєзвалище й відшкодувати збиток - комунальному підприємству 331 тисячу гривень, і міській раді - 1 мільйон 157 тисяч гривень.

Сміттєва блокада Дрогобича триває вже понад півроку. Подробиці, фото-2

(На фото: мешканці Брониці вимагають закрити сміттєзвалище; скріншот з відео)

Інсайдерські джерела розповіли кореспонденту 032.ua, що навесні цього року Держекоінспекція у Львівській області здійснила позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства КП “Комбінат міського господарства” щодо незаконної експлуатації сміттєзвалища біля с. Брониця.

За результатами перевірки виявили низку порушень, зокрема, відсутність щорічних технологічних планів організації робіт із захоронення відходів, а також - спостережних свердловин на місцевості; виявили захоронення неперероблених відходів.

Читайте також: Львів’янка стала однією з найкращих фотографів за версією Adobe, - ФОТО

У екоінспекції Львівщини також виявили, що комунальне підприємство не має проекту рекультивації сміттєзвалища, а із полігону стікають інфільтрати в землю та річку Медвежанка, тому що не організовано систему збору й утилізації інфільтрату. З цього приводу керівництво Держекоінспекції попросило очільника Львівської ОДА Олега Синютку створити державну програму, у якій би передбачили кошти для утилізації гудронних відходів на території Броницької сільської ради Дрогобицького району.

(Витяг з відповіді Держекоінспеції у Львівській області)

Для усунення всіх порушень еко-інспектори надали відповідні приписи КП “Комбінат міського господарства” та склали 3 адміністративні протоколи, за забруднення земельних ресурсів та річки підприємству нарахували збитки.

Нижче пропонуємо переглянути відеоролик, який підготували місцеві журналісти наприкінці липня, після того, як пікетувальників намагалися розігнати:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #Львівщина #блокування #сміття #ТПВ #Брониця #Дрогобич
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,20
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...