• Головна
  • 10 фактів про мікрорайон Білогорща, - ФОТО
20:14, 6 серпня 2018 р.

10 фактів про мікрорайон Білогорща, - ФОТО

10 фактів про мікрорайон Білогорща, - ФОТО

Кореспондент сайту 032.ua продовжує серію фотопрогулянок Львовом разом із читачами. Раніше ми уже побували у парку “Піскові озера”, на Знесінні та у Стрийському парку. Зараз пропонуємо подивитися на те, як виглядає Білогорща.

Колишнє село

10 фактів про мікрорайон Білогорща, - ФОТО, фото-1

Мікрорайон Білогорща до 1978 року був окремим однойменним селом на захід від Левандівки. Згодом його приєднали до Львова. Але насправді історія Білогорщі бере свій початок із 14-15 століття, коли тут було збудовано перше поселення. Зараз район активно розвивається, з’являється багато нових будинків.

Ліс, або П’ятий парк

10 фактів про мікрорайон Білогорща, - ФОТО, фото-2

Лісопарк "Білогорща" можна справедливо вважати однією з родзинок мікрорайону. Його подарував Львову 1356 року польський король Казимир ІІІ Великий. Станом на нині, П’ятий парк досі існує, його площа становить 189 гектарів. Цього року у лісопарку планують покращити благоустрій та облаштувати тематичні майданчики. Більш детально про це сайт 032.ua розповідав ТУТ.

Пам’ятник Святої Марії

Попри невелику територію мікрорайону, місцеві мешканці дуже релігійні. У центрі Білогорщі, неподалік дитячого майданчика стоїть пам’ятник Діві Марії. Також тут є кілька церков - Церква Різдва Пресвятої Богородиці (УАПЦ) і Храм Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці (УГКЦ).

Читайте також: 10 крутих подій серпня, які не залишать вас байдужими

Храм Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці (УГКЦ)

Побачити цей храм досить просто, адже він розташований на головній вулиці мікрорайону та має жовтий окрас. Його збудували у 2000-х роках для греко-католицької громади Білогорщі. На День Незалежності України - 24 серпня 2016 року - Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський освятив цей храм.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці (УАПЦ)

Історія церкви бере початок з 1919 року, коли в тодішньому селі освятили капличку Святого Антонія. 1937 року на цьому місці спорудили парафіяльний костел у стилі “провінційної неоготики” зі шпилястою вежею над входом. Після Другої світової війни костел закрили і лише в роки Незалежності України його відреставрували та передали православній громаді села, уже як церкву Різдва Пресвятої Богородиці.

“Казкові” новобудови й неказкові дороги

Як уже було сказано, останнім часом Білогорща активно розбудовується. Тут з’явилося багато нових дво- і триповерхових будівель, споруджуються все нові й нові дизайнерські рішення. Деякі будинки відверто нагадують казкові замки зі шпилястими вежами та чарівними садками. Але як водиться у всіх казках, є тут і частка “темної магії” - це дороги, точніше майже повна їх відсутність. Чи не єдина заасфальтована дорога - по вулиці Білогорща. А далі - болота і торфовища. Разом із тим, до кінця 2018 року обіцяють прокласти гравійну дорогу від Білогорщі до Окружної.

Читайте також: Спільнота Медичного університету - проти забудови на вулиці Пекарській, - ФОТО, ВІДЕО

Пам’ятник Романові Шухевичу

Білогорща - це місце, пов’язане з останніми роками життя Головнокомандувача УПА, Генерального секретаря УГВР, генерал-хорунжого Романа Шухевича. Про це нагадують інформаційні таблички, пам’ятник Шухевичу й музей його імені.

Музей Шухевича

По вулиці Білогорща, 76 розташований меморіальний музей Романа Шухевича. Облаштували його 2001 року у колишньому будинку Ганни Конюшек, де мешкав з 1948 до 1950 року і загинув Головнокомандувач УПА.

Народний дім Білогорщі

На головній вулиці, у будинку під номером 23 розташований Народний дім Білогорщі. Це осередок місцевого культурного життя. Наприклад, цього року уже вдруге поспіль тут організували "Шухевич Фест", присвячений постаті Тараса Чупринки. Львів’яни мали нагоду долучитися до спортивного вишколу, кінопоказів, дискусій, лекцій, майстер-класів і концертів.

Єврейські поховання

У часи Другої світової війни львівські євреї зазнали переслідувань, погромів та грабежів зі сторони нацистів. Тих, хто виживав, вивозили за межі міста й розстрілювали. За даними Наукового центру іудаїки та єврейського мистецтва ім. Ф. Петрякової, близько 1400 людей, які витримали тортури, вивезли автомашинами в Білогорщу й там розстріляли. Вісім братських могил на Білогорщі ніяк не позначені на карті, тож на жаль, нам не вдалося розшукати ці місця, але пропонуємо ознайомитися з приблизною локацією та фото з Центру іудаїки.

*ПОВНЕ АБО ЧАСТКОВЕ ВІДТВОРЕННЯ МАТЕРІАЛУ БЕЗ ПИСЬМОВОЇ ЗГОДИ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ І ВВАЖАЄТЬСЯ ПОРУШЕННЯМ АВТОРСЬКИХ ПРАВ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #новини #032 #культура #Білогорща #Шухевич #музей
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Спецтема
Добірка тематичних фотографій з вулиць, парків Львова, пам'ятників і скульптур, вуличне життя місця, цікаві локації для селфі, історія у фотографіях, поради куди піти для львів'ян і туристів.

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...