• Головна
  • Керівник Франківської РА Орест Тимчишин про розвиток розумного мікрорайону, ремонт доріг та майбутні плани
Інтерв'ю
20:30, 27 липня 2018 р.

Керівник Франківської РА Орест Тимчишин про розвиток розумного мікрорайону, ремонт доріг та майбутні плани

Інтерв'ю

Сайт 032.ua продовжує серію інтерв’ю із керівниками районів нашого міста. Цього разу ми поспілкувалися з очільником Франківського району міста Орестом Тимчишиним.

Оресту Тимчишину 43 роки. У 2002-2005 роках він очолював ЛКП “Центральне” Галицького району. У 2005 році став начальником відділу житлового господарства Галицької районної адміністрації, а у 2010 році очолював аналогічну посаду у Франківській районній адміністрації. Керівником Франківської РА Орест Тимчишин став влітку 2018 року.

Пане Оресте, назвіть найбільші проблеми Франківського району?

Якусь одну проблему виокремити складно. Якщо, наприклад, взяти сферу ЖКГ, то тут мешканці ще не усвідомлюють, що багатоквартирний будинок – їхня власність. Люди досі сприймають, що помешкання до порога – їхнє, а сходова клітка, всі інші конструкції, дах – має робити хтось інший. Але це перехідний період, ми роз’яснюємо людям цю проблему і переживемо це спільно з ними.

Ще є труднощі з певними узгодженнями. Наприклад, вже третій рік триває реконструкція подвір’я на вулиці Музики, 34. Вся справа в тому, що частина мешканців хоче розширити дорогу для паркомісць, а інші хочуть лишити газон. Люди сперечаються і це дуже тривалий процес.

Якщо говорити про комунальне господарство, тут маємо головний біль із дорогами. Є вулиці, які вже давно не ремонтувалися і потребують значних капіталовкладень. Є проблема з утриманням доріг, які будувалися до Євро-2012. Фактично, з нашим фінансуванням ми працюємо по системі гасіння пожеж: ями вирізаємо та асфальтуємо, провал ремонтуємо. А планове утримання, догляд, цього не було. Хоча минулого року ми з “Онуром” спробували заробляти тріщини на вулиці Науковій (на ділянці від вул. Тролейбусної до кн.Ольги, в крайніх правих смугах). Це дуже позитивно себе зарекомендувало і цього року ми провели тендер і будемо цю роботу продовжувати.

Доволі давн проблема – стихійна торгівля в районі Приміського вокзалу та привокзального ринку. Кілька років тому для людей облаштували 400 тимчасових торгових рядів на площі Липневій. Все дійшло до того, що торгували і на площі, і на території довкола неї. Зараз вже ми намагаємось локалізувати цей процес спільно з патрульною поліцією та муніципальною дружиною.

Як часто Ви зустрічаєтеся з мешканцями?

Кожну другу середу відбувається прийом громадян. Люди записуються, подають свої запитання. Ми, в свою чергу, можемо запросити відповідних фахівців і вже більш предметно з ними поспілкуватися. Також мешканці телефонують в приймальню, я намагаюся при можливості з ними спілкуватися. Якщо мене немає, помічник записує проблему в журнал, а потім комунальники виїжджають на вказану адресу. Також комунікуємо через гарячу лінію міста, області, соціальні мережі. В останні роки наш район отримує непогане фінансування, тому коли ти щось робиш, то мусиш бачити процес. Сидячи в кабінеті багато не побачиш.

Які дороги у Франківському районі потребують нагального ремонту?

В принципі, ми проводили ямковий ремонт практично по всій території району, підлатали деякі дороги. Із найпроблемніших - вулиця І.Пулюя, ділянка від будинку №27 до №32. Тут ямковий ремонт вже не допоможе, плюс там навіть громадський транспорт курсує. Є проект щодо ремонту та облаштування водовідведення, бо радянська влада свого часу поспішила, забувши про водовідведення. Тому тепер це вирішувати будемо ми.

Ще є ділянка дороги, яка перебуває в жалюгідному стані на вулиці Трускавецькій, від вул. Тролейбусної до вул.Підстригача. Ремонт відбудеться, на роботи було виділено 800 тисяч гривень Думаю, що якимись більшими ділянками наступного року ми вулицю відремонтуємо.

Керівник Франківської РА Орест Тимчишин про розвиток розумного мікрорайону, ремонт доріг та майбутні плани, фото-1

Є проблема з дорогою на вулиці Поліщука, що біля обласного кардіоцентру. Там грубокол старий, який просів, повилущувався. В інший раз думаєш, як того хворого довезуть через ту ділянку. Ця ділянка також буде ремонтуватися, але єдине що, нам було передбачено трохи менше фінансів, але вже дофінансували. Цю вулицю відремонтуємо точно.

7. Скільки коштів виділено на ремонт доріг у 2018 році ?

Загалом, ми отримали 41,7 мільйонів гривень. Це на ремонт доріг, тротуарів, внутрішньоквартальних територій.

Скільки є аварійних будинків на території району?

Маємо документальне підтвердження про аварійність одного будинку – на вулиці Уляни Кравченко, 10. Дві квартири були відселені міською радою, ще дві лишилися на першому поверсі, але вони в приватній власності. Одну квартиру викупив власник приватного будинку, а власники іншої наразі ведуть переговори із забудовником, який неподалік будує котеджі. Я думаю, що це питання врегулюється в економічній площині.

Чи відбудеться ремонт прибудинкової території та тротуарів по вул. Кн.Ольги,5?

Я думаю, що це йде мова про внутрішньо-квартальний проїзд по вулиці кн..Ольги, 5а, 5б. Проблема полягає в тому, що ця територія колись була військовою частиною. Станом на сьогодні є державний акт на право постійного користування, і ділянка продовжує належати Міністерству оборони. Ми не маємо права туди вкладати бюджетні кошти. Тому, ми звернулися до одного підприємця, який привіз нам відфрезерований асфальтобетон. Ним ми засипали гостроаварійні ями.

Ми листувалися з військовими і минулого, і цього року. Я мав розмову з керівником КЕУ, а вони зверталися до Міністерства з проханням виділити кошти, аби відремонтувати дорогу. Якщо фінансування буде док кінця цього року, то ремонт відбудеться. Якщо ж ні, ми домовилися, що вони теж використають то ще цього року цю дорогу повністю відремонтують. Якщо ж ні, то вони теж використають відфрезерований асфальтобетон та підлатають ділянку. Але наступного року всю дорогу точно відремонтують.

Коли відремонтують дорожнє покриття вулиць Терлецького, Проста, Багряного, які розбили при реконструкції мосту на Городоцькій? (Особливо цікавить ділянка по вул. Городоцькій, 239)?

З цим є певні проблеми, оскільки замовником реконструкції мосту був департамент ЖКГ. Станом на сьогодні з підрядником, який виконував роботи, хочуть розірвати договір, оскільки фірма перебуває стадії банкрутства. Зараз завершується процедура юридичного розірвання договору, виокремлення суми коштів, яку вони освоїли, після чого проведуть процедуру закупівель і визначать нового підрядника. Думаю, що на вересень-жовтень новий підрядник вийде на етап виконання робіт.

Яка доля озера на перехресті вулиць Стрийська-Хуторівка?

Наразі нічого конкретного сказати не можу. Прибирання прилеглої території здійснюється постійно. Стосовно перспектив розвитку, треба порадитись з департаментом архітектури та містобудування, адже збоку вул..Наукової та Підстригача земельні ділянки були відчуженні. Треба розібратися з цією ситуацією.

Коли відбудеться ремонт подвір'я на вул. Горбачевського 4 - Чупринки 59?

Він мав відбутися ще минулого року, якби мешканці погодилися на те, що заїзд до будинку був би з вулиці Горбачевського. Люди були категорично проти цього, вони наполягають на влаштування виїзду з вулиці Чупринки, через будинок №59. Ми замовили проект, він проходить експертизу. Але цього року ремонту не буде, оскільки на місці, де запроектований виїзд, стоять два МАФИ і вони мають договір оренди конструктивних елементів до кінця 2019 року. Зараз департамент ЖКГ веде переговори з власниками стосовно перенесення кіосків, і лише після цього розпочнеться ремонт. Думаю, що це буде у 2019 році.

Чи є в планах РА облаштування тротуарів на вулиці В. Великого (від вул. Тролейбусної до Стрийської)?

Цього року по вулиці Володимира Великого ми ремонтуємо ділянку від будинку №51 до кільця на вул. кн..Ольги. А на ділянці від вул. Тролейбусної до Стрийської відбувається поточний ремонт. Ще влаштовуємо тротуар на вулиці Володимира Великого, 17, 19, Рубчака, 17а, аби з’єднати пішохідною зоною вулиці Рубчака та В.Великого.

Коли облаштують понижені бордюри/тротуари на вулиці Куликівській, в напрямку від Піддубного до Кн. Ольги?

Керівник Франківської РА Орест Тимчишин про розвиток розумного мікрорайону, ремонт доріг та майбутні плани, фото-2

Скоріш за все, мова йде про перехрестя Куликівська – Піддубного. Якщо так, найближчим часом понижених бордюрів там не буде, бо ми хочемо відремонтувати вул.. Куликівського на ділянці від вул..Сахарова до Піддубного, і вже замовили проект. Там покриття у незадовільному стані, ще треба водопровід міняти. Район розвивається, а тротуару немає в принципі. В проекті ці речі будуть передбачені. Сподіваюсь, що наступного року ремонт відбудеться. Якщо необхідно буде зробити якесь пониження – немає проблем, але треба точно знати про яку ділянку йде мова.

 Якою буде подальша доля автобазару на вулиці Перефецького?

Ситуацію змоделювати неможливо. Питання вирішується в судах, частина землі під автобазар була відведена, частина – захоплена. Так само зі спорудами. Ми виграли суд щодо знесення будівлі, яка там незаконно збудована цим ринком. Треба спочатку навести порядок, а потім вже говорити про розвиток.

Наскільки якісно реалізовується проект “Розумний мікрорайон”?

На мою думку, проект доволі якісний. Це такий новий подих для району. Працівники районної адміністрації займалися покращенням безпеки руху на кільцях вул. В.Великого. кн..Ольги-Кульпарківська, де були облаштовані стовпчики з підсвіткою, вуличні меблі, мікропростори. На вулиці Науковій облаштували платформи для заїзду громадського транспорту, але без кишень - водій автобуса, тепер може під’їхати впритул до платформи. Багато речей зробили в рамках освіти, медицини: підводилися інтернет-мережі, облаштовувалися  розумні кабінети.

Це позитивний досвід. Навіть інші мікрорайони, які не потрапили в цей проект, запозичували наш досвід в цьому.

Коли відремонтують дорогу по вул. Пулюя і чи заплановано ремонт дороги по вул. Трускавецькій (від ЖК "Ренуар" до ЖК "Галицький Лев")?

Від будинку №27 до №40 ремонт відбудеться цього року. Поточний ремонт ділянок, які не входять в проект, вже відбувся. По Трускавецькій – там департамент ЖКГ має передбачені кошти на виготовлення проекту будівництва дороги. Сподіваюся, що наступного року це буде зреалізовано. Тим більше, ми бачимо, що ділянка від вул..Кульпарківської до “Галицького Лева”, вже зроблена в попередні роки.

Коли облаштують дитячий майданчик в подвір'ї на вул. Багряного 53 та Медвидецького?

Чесно кажучи, мешканці до нас з таким питанням не зверталися. Ми переговоримо з управлінням молоді та спорту і вони це питання розглянуть. Якщо на цій ділянці можна облаштувати дитячий майданчик, то без проблем.

Чи відбудеться цього року ремонт хідників по вул. Сахарова, Лазаренка?

На вулиці Сахарова хідники, в принципі, в задовільному стані. Ми мали численні звернення про вул. Сахарова на ділянці від вул. Бойківської до школи «Джерельце». Забудовник, який на розі Сахарова - Бойківської, збудував будинок, за власні кошти облаштовує пішохідну доріжку.

А щодо вул. Лазаренка, то в РА зверталися щодо ремонту дороги. Ми відремонтували ділянки, на які були скарги. А стосовно тротуарів, необхідно, щоби люди конкретизували проблему, тоді ми будемо вирішувати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032ua #новини #Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,10
39,15
EUR
42,65
42,80
PLN
9,90
9,95
Оголошення
live comments feed...