• Головна
  • The Jerusalem Post, Берлін. Праворадикальна партія Свобода загрожує відродженням антисемітизму в Україні
12:06, 1 листопада 2012 р.

The Jerusalem Post, Берлін. Праворадикальна партія Свобода загрожує відродженням антисемітизму в Україні

Іноземні ЗМІ стурбовані перемогою на виборах націоналістичної партії "Свобода" в Україні. Ряд інтернет-видань західних країн вийшли вчора з заголовками, в яких вони лякають європейців відродженням в країні антисемітизму.

"Праворадикальна партія" Свобода ", яка відкрито захоплюється пронацистської Українською повстанською армією, яка співпрацювала з фашизмом під час Другої світової війни, може узаконити публічні прояви антисемітизму", - пише The Jerusalem Post

У понеділок видання звернулося за коментарями до експертів, які стали бити тривогу з приводу результатів виборів в Україні.

Ірена Cantorovich, професор Тель-Авівського університету Кантора, яка вивчає сучасне прояивленіе антисемітизму та расизму, написала: "Це перший раз в історії сучасної України, що націоналістична партія входить до парламенту. Свобода відома своїми расистськими та антисемітськими поглядами, і кілька скарг були подані проти її лідера, Олега Тягнибока, за його антисемітські коментарі ".

Вона згадала одну з цитат Тягнибока про те, що "Україна знаходиться під контролем російсько-єврейської мафії". І це їй не сподобалося. "Платформа партії також включає завдання реабілітації українських націоналістів, які співпрацювали з нацистською Німеччиною",  - відзначає вчений.

"Члени партії брали участь в антисемітських конфліктах, таких як ушкодження синагог, єврейських центрів і кладовищ. Партія також агресивна щодо єврейських релігійних паломників в Умані. На попередніх виборах партія отримала лише 1 відсоток голосів,  тепер близько 7%, так що ми можемо бачити, що їхній вплив зростає ", - додала Cantorovich. У той же час вона визнає, що поки рано судити про те, який вплив на політику країни буде надавати "Свобода" в парламенті.

"Ще дуже рано, щоб визначити, чи матиме це вплив на єврейське життя в Україні і чи позначиться на числі антисемітських інцидентів в цій країні".

У свою чергу В'ячеслав Лихачов, експерт Євразійського єврейського конгресу, теж підтвердив, що "партія має антисемітські погляди в основі в своїй ідеології". Але при цьому Лихачов, який працює на Конгрес національних меншин України та моніторить факти прояву ксенофобії в країні, впевнений, що вступ Свободи в парламент "нічого не значить на практичному рівні", тому що "опозиційні сили не можуть змінити загальну ситуацію в країні. Це не призведе ні до яких змін в законодавстві ".

Він зазначив, число нових сил у парламенті велике, але його не досить, щоб забезпечити виконання своєї програми  і вплинути на зміну політики.

«Свобода складається з тих же посібників нацистів, які вчинили масові вбивства євреїв, росіян, і поляків", - заявив доктор Шимон Самуельс, директор Центру Симона Візенталя з міжнародних відносин в інтерв'ю Post.

Він додав, що результати голосування продемонстрували бажання українців знайти "козла відпущення за корупцію", і акцент був зроблений на єврейській громаді у цьому зв'язку. "Українці сподіваються на членство в асоціації Європейського союзу, але результати виборів можуть тільки анулювати будь-які такі перспективи", - сказав Семюелс.

"Свобода" взяла багато голосів у Західній Україні, регіоні, який навіть уявляє, що може, відколотись від решти України і приєднатися до ЄС ", - сказав Том Гросс, політичний коментатор подій в Східній Європі.

"У партії повідомляють, що виграли понад 50% голосів у Львові, і якщо це виявиться так, то я вважаю, це означатиме, що місто, де єврейське населення найбільш постраждало під час Другої світової війни, проголосувало за відверто антисемітські партії. Львів є містом, в якому історично проживало більше однієї третини єврейського населення, але майже всі євреї були вбиті нацистами і їх українськими колабораціоністами і тим не менш, сьогодні ви знайдете тут дуже мало згадок про Голокост ", - вважає Том Гросс .

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,36
39,43
EUR
42,87
43,00
PLN
9,91
9,95
Оголошення
live comments feed...