• Головна
  • Львівський суд виправдав 21-річного футболіста «Карпат» за водіння автомобіля в нетверезому стані
19:06, 14 травня 2018 р.

Львівський суд виправдав 21-річного футболіста «Карпат» за водіння автомобіля в нетверезому стані

21-річний український футболіст львівських "Карпат" Мар’ян Швед уникнув відповідальності за порушення правил дорожнього руху. Футболіста підозрювали в тому, що він сів за кермо в нетверезому стані. 

Наприкінці січня 2018 року Франківський райсуд Львова визнав футболіста винним та призначив штраф у розмірі 10 200 грн. Однак згодом Апеляційний суд Львівської області скасував рішення своїх колег із Франківського суду та виправдав 21-річного футбоілста, інформує сайт 032. ua.

Нагадаємо, що про інцидент за участі футболіста львівських "Карпат" ЗМІ стало відомо взимку цього року. Інформація про гравця-порушника була оприлюднена на сайті судової влади України.

Як виявилося згодом, патрульні поліцейські зупинили Мар’яна Шведа за кермом автівки "PorshePanamera" ще 5-го листопада 2017 року, на проспекті Свободи, 7, близько 05:00. Патрульні звернули увагу на те, що Швед при зміні напрямку руху не ввімкнув відповідний показчик повороту. Але під час спілкування з молодим футболістом патрульні запідозрили, що він перебуває у стані алкогольного сп'яніння. Пройти огляд футболіст відмовився в присутності двох свідків, а патрульні в підсумку склали протокол за статтею 130 ч1 (2.5) КУаП (керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) та постанову за статтею 122 ч.2 9.2-б (перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху).

Цікаво, що ФК “Карпати” на своїй офіційній сторінці оперативно спростували інформацію, що їхнього гравця патрульні зупинили за водіння автомобілем у нетверезому стані. В клубі просили не гарячкувати та не поспішати із висновками вболівальників та пресу, зазначивши, що керівництву відомі зовсім інші факти ніж ті, які називали в патрульнії поліції.

Львівський суд виправдав 21-річного футболіста «Карпат» за водіння автомобіля в нетверезом..., фото-1, Скріншот з офіційного сайту ФК "Карпати" Львів

Скріншот з офіційного сайту ФК "Карпати" Львів

“Наскільки Клубу відомо, поліція зупинила Мар’яна за порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку (не включив поворотник при виїзді на головну дорогу з другорядної). Гравець сплатив штраф на місці”, - повідомили на офіційному сайті “Карпат”.

Перше судове засідання у справі Мар'яна Шведа мало відбутися ще 22 листопада минулого року, однак ні футболіст, ні його адвокат, в суд не прийшли. Адвокат футболіста подав клопотання перенести судове засідання на 22 грудня, судді погодилися, однак історія знову повторилася: обвинувачений та його захист так і не завітали в суддівський кабінет, а судді отримали друге клопотання про перенесення розгляду справи на 23 січня, а згодом засідання знову призначили на іншу дату – 31 січня 2018 року.

В останній день зими захист футболіста знову звернувся до суддів з проханням скасувати слухання справи через те, що Мар'ян Швед перебуває за межами України. Але у Франківському суді нарешті запідозрили, що адвокат намагається затягнути справу, аби футболіст мав змогу уникнути адміністративної відповідальності.

Даючи оцінку клопотанням захисника про відкладення розгляду справи, враховуючи стислі строки розгляду справ про адміністративні правопорушення та вимоги ст.38 КупАП щодо строків накладення адміністративного стягнення, є підстави вважати клопотання захисника способом затягування розгляду справи з метою уникнення адміністративної відповідальності. Оскільки процесуальні права правопорушника на участь у судовому процесі буди забезпечені, суд розцінює його неявку та неявку його захисника як небажання користуватися процесуальними правами та свідомим зволіканням установлених строків розгляду справи судом, тому виходячи із принципу Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо забезпечення розумності строків розгляду у призмі доцільності тривалості судочинства, заявлене клопотання захисника слід відхилити, справу розглядати за наявними доказами відповідно до ст. 251 КупАП.Дослідивши наявні матеріали справи про адміністративні правопорушення, суддя вважає можливим здійснювати розгляд за відсутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності та його захисника”, - йдеться в матеріалах справи.

Згідно з матеріалами суду, в справі були відсутні обставини, що пом’якшують чи обтяжують відповідальність за правопорушення, яке вчинив футболіст “Карпат”. Зважаючи на це, Франківський райсуд Львова визнав Мар'яна Шведа винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 Кодексу України про адміністративне правопорушення, оштрафував футболіста на 10 200 гривень та позбавив права керування транспортними засобами строком на 1 рік.

Але адвокат гравця подав апеляцію на цей вирок. Оскарження розглядали в апеляційному суді Львівської області. Захист українського футболіста акцентував увагу на тому, що постанова Франківського райсуду є незаконною в зв’язку із відсутністю діях футболіста складу правопорушення.І адвокату таки вдалося відстояти свою думку.

У п’ятницю, 2-го березня, апеляційний суд таки скасував рішення Франківського райсуду та звільнив Шведа від адміністративної відповідальності. Причина: у звязку із закінченням на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених ст.38 КупАП

«Рішення остаточне та оскарженню не підлягає», - йдеться в постанові апеляційного суду Львівської області.

Водночас, в прес-службі львівського клубу в коментарі кореспонденту 032ua розповіли, що остаточним рішенням суду в клубі всі задоволені, адже не сумнівалися в чесності свого футболіста.

«Можемо говорити, що інформація про те, що Мар’яна Шведа зупинили в стані алкогольного сп’яніння була і є неправдивою. По-друге, зважаючи на те, що наш футболіст сплатив штраф на місці, а більше ніякої вини в правопорушенні суд не знайшов, то справу можна вважати закритою та більше до неї не повертатися», - розповів керівник інформаційного центру «Карпати» Ростислав Ящишин. 

Автор: Андрій Галицький.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032ua #новини #Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,37
39,41
EUR
42,85
42,90
PLN
9,90
9,92
Оголошення
live comments feed...