• Головна
  • Електронний квиток у Львові: коли запровадять та як працюватиме автоматизована система оплати
12:05, 30 квітня 2018 р.

Електронний квиток у Львові: коли запровадять та як працюватиме автоматизована система оплати

У місті Лева продовжують працювати над введенням електронного квитка для проїзду в громадському транспорті. Так, в листопаді минулого року ЛКП "Львівавтодор" та компанія “iC consulenten” (Австрія) підписали контракт щодо спільної роботи в рамках проекту впровадження електронного квитка. А вже у квітні 2018 року в місті, схоже, остаточно визначилися з концепцією мабутнього е-квитка.

Тож журналісти сайту 032.ua спробувалися розібратися в тому, як буде працювати електронний квиток, як буде здійснюватися оплата за проїзд та коли львів’яни зможуть оплачувати за проїзд в транспорті сучасним методом.

Як працюватиме електронний квиток у Львові

За словами керівника заступник директора з розвитку ЛКП «Львівелектротранс» і ЛКП «Львівавтодор» Андрія Вишневського, система автоматизованої оплати проїзду діятиме одразу на всіх видах транспорту: автобусних, тролейбусних та трамвайних маршрутах. Вишневський запевняє, що такої системи, яку планують запровадити у Львові, ніде в Україні ще не існує: пасажир почне тепер оплачувати час проїзду, а перевізник отримуватиме плату за проїжджені якісно кілометри, графік виконання поїздок.

Читайте також: чому львівські "Електрони виходять із ладу.

З провадженням електронного квитка в нашому місті почнуть діяти е-квиток на поїздку в 60 хвилин, а також довгострокові картки-абонементи. Система автоматизованої оплати діятиме таким чином, що мешканцям буде вигідніше купувати довготривалі картки, термін дії яких складатиме від місяця до року. Цікаво, що довгострокові абонементи можуть бути навіть іменними. Це допоможе без проблем відновити картку, якщо власник її загубив. Адже вся інформація про користувача зберігатиметься на серверах, а сама картка буде ключем доступу до сервера, на якому буде закладена вся інформація по кожному пасажиру. Тож для відновлення абонементу достатньо буде вказати свої персональні дані.

“З такими квитками можна економити до половини вартості проїзду. Час поїздки буде обліковуватися з того моменту, як квиток пройде валідацію. Якщо пасажир придбав квиток на годину та має намір за цей час здійснити пересадку, аби заїхати в кінцеву точку, - все це буде враховуватись. Якщо час поїздки пасажира триватиме більше, ніж дія електронного квитка – ніхто не змушуватиме цю людину купувати ще один квиток”, - запевняє керівник “Львівелектротрансу” Олег Береза.

Як відбуватиметься поїздка в громадському транспорті

З впровадженням електронного квитка весь громадський транспорт у Львові обладнають спеціальними валідаторами. Коли пасажир заходитиме приміром, в трамвай, йому необхідно буде прикласти свою картку до валідатора. Після цього нескладного процесу ваша поїздка, фактично, розпочалася.

“Якщо пасажир має абонемент на місяць, то можна буде в транспорті їздити скільки хочеш. Ми плануємо більше 200 кіосків обладнати засобами продажу електронних карток. Поповнювати картку можна буде через Інтернет, також буде створений сайт та мобільний додаток”, - каже начальник відділу автоматизованої системи оплати проїзду ЛКП «Львівавтодор» Сергій Журбенко.

Читайте також: трамвайний секонд-хенд: чи варто Львову закуповувати вживані трамваї з Європи.

На жаль, в мерії досі не можуть сказати нічого конкретного щодо разової вартості прозду в громадському транспорті міста пілся запровадження електронного квитка. Так, за словами пана Журбенка, питання ціни залежатиме від багатьох факторів.

“В будь-якому разі. Купувати довгострокові абонементи буде вигіднішою, ніж вигідніше, ніж користуватися одноразовим квитком на проїзд”, - каже Журбенко.

Коли запрацює електронний квиток

За словами керівника “Львівелектротрансу” Олега Берези, в тестовому режимі автоматизовану оплату за проїзд в громадському транспорті планують запровадити з 1-го вересня наступного року.

Нагадаємо, що для впровадження електронного квитка, “Львівавтодор” у 2016 році підписав угоду із ЄБРР щодо кредитного фінансування проекту автоматизованого збору оплати за проїзд у громадському транспорті. Відповідно до договору місто отримає від Європейського банку реконструкції та розвитку 10 млн євро на впровадження електронного квитка.

Читайте також на нашому сайті:

Шанс на майбутнє: як у Львові планують повернути до життя Палац спорту “Україна”.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Львів #032ua #новини #Львів
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Курси валют
Валюта
Купівля
Продаж
USD
39,19
39,25
EUR
42,68
42,75
PLN
9,89
9,94
Оголошення
live comments feed...